GUVERNUL: SUNT PESTE 450.000 DE FACTURI GRESITE LA ENERGIE – Ce se intampla mai departe
Secretarul de stat in Ministerul Energiei, Dan-Dragos Dragan, a declarat in cadrul sedintei de guvern de miercuri, 2 februarie 2022, ca in urma controalelor care au fost desfasurate la toti furnizorii de energie electrica si gaze naturale, au fost identificate un numar de 89.195 de facturi gresite (la gaze naturale), iar la energie electrica au fost identificate peste 450.000 de facturi gresite.
Potrivir acestuia, in urma controalelor desfasurate de ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale si aplicarea neadecvata a Ordonantei 118/2021, dispunandu-se refacerea acestor facturi ce au fost intocmite gresit. Procesul este in desfasurare, a declarat Dragan, care a precizat ca peste jumatate dintre facturile la energie electrica au fost refacute si urmeaza sa avem datele actualizate la sfarsitul saptamani.
“Totodata, prin noua Ordonanta de Urgenta numarul 3/2020 prin care au fost identificate si indicate noile praguri de plafonare la energie si la gaz natural pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali, pot sa va spun ca s-a urmarit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc sa fie minim, deci, nu ne asteptam la o problema in acest sens. Dar, pentru a evita acest lucru pe viitor, saptamana urmatoare au fost invitati toti furnizorii de gaze si energie electrica la Ministerul Energiei si, impreuna cu domnul ministru Popescu, vom discuta cu dansii si vom depune toate diligentele si masurile necesare pentru a evita ceea ce s-a intamplat in prima faza a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie si decembrie”.
Sprijin pentru marii consumatori
Secretarul de stat a anuntat si ce se intampla cu masurile pentru sprijinirea marilor consumatori. Dragan a spus ca la nivelul ministerului Energiei sunt doua scheme de suport pentru marii consumatori, consumatorii energointensivi si consumatorii care au un consum signifiant de energie electrica:
“Si aici m-as referi la schema de exceptare la plata certificatelor verzi, o schema care este in vigoare din anul 2014, o schema care conduce pana in anul 2030. Prin aceasta schema, sunt peste 100 de companii beneficiare si prin aceasta forma sunt exceptate de un procent de plata a certificatelor verzi in facturile pe care le emit furnizorii intre 60% si 85%. Aceasta masura si-a produs efectele si este in continuare aplicata in cadrul ministerului. A doua masura pe care o desfasuram in cadrul Ministerului Energiei este masura de compensare a cresterii pretului certificatelor CO2, cu impact in pretul energiei la consumatorii energointensivi.
Aceasta schema a fost instituita la finalul anului 2019 si este in vigoare. Au fost platite sumele aferente anului 2019 si anului 2020 si va pot spune ca, la nivelul anului 2019, a fost platita o suma de aproape 400 de milioane de lei, iar la nivelul anului 2020, o suma de 637 de milioane de lei, pentru un numar de aproximativ 34 de beneficiari, intreprinderi mari in diverse sectoare energointensive si care, datorita acestui ajutor, au reusit sa isi mentina competitivitatea si sa faca fata cresterii pretului energiei, in mare parte cauzata de cresterea pretului de tranzactionare a certificatelor de CO2. Vreau sa precizez ca, pentru anul 2021, vom definitiva, in cursul acestui an, prelungirea schemei la Bruxelles si urmeaza - deja cu Ministerul Finantelor si Ministerul Mediului, deoarece discutam de certificatele de CO2- sa venim in guvern cu memorandumul pe care l-am circulat cu dansii, care este avizat”.