GUVERNUL, SUB STARE DE ASEDIU – Pensionarii dau in judecata Executivul PNL, profesorii nu incep scoala

5422

Guvernul Orban se afla sub stare de asediu, din cauza ultimelor masuri fiscal-economice luate. Este vorba despre refuzul Executivului condus de Ludovic Orban (foto) de a majora pensiile si salariile profesorilor, la valoarea prevazuta in legi promulgate chiar de catre presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, Guvernul Orban va fi actionat in judecata de organizatiile de pensionari dupa ce a anuntat ca punctul de pensie nu va fi crescut cu 40% de la 1 septembrie 2020, asa cum cere legea, ci doar cu 14%. Ceea ce reprezinta o scadere cu 26%, avand in vedere nivelul de 40% de crestere a punctului de pensie stabilit de lege.

Anuntul privind declansarea actiunilor in instanta impotriva Guvernului Orban a fost facut vineri, 14 asugust 2020, la Antena 3, de presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, Viorel Copil: “Parghia legala este actionarea in judecata a Guvernului, pentru faptul ca nu respecta legea. S-a luat hotararea sa facem acest lucru, toate organizatiile centrale ale pensionarilor vor face acest demers”.

De asemenea, la Guvernul Romaniei a fost depusa o petitie ce contine peste 800.000 de semnaturi prin care pensionarii cer respectarea legii si marirea punctului de pensie cu 40%.

Profesorii boicoteaza anul scolar daca nu isi primesc drepturile promise

In ceea ce-i priveste pe profesori, acestia avertizeaza ca nu vor incepe anul scolar la 14 septembrie 2020, daca Guvernul nu va respecta legea si nu le va creste salariile incepand cu1 1 septembrie 2020, cu 14%. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) acuza Executivul ca a dat o grea lovitura cadrelor didactice prin refuzul de a le majora salariile, mai ales ca aceasta crestere a fost promisa de actualii guvernanti. “Guvernantii uita ca atunci cand au facut apel la angajatii din sistemul de educatie sa se implice in noul context generat de COVID-19, toti angajatii au fost solidari si s-au implicat astfel incat elevii sa nu aiba de suferit, sa fie incheiata situatia scolara a fiecarui elev si sa fie sustinute examenele nationale. Chiar daca ne-am temut pentru noi si pentru familiile noastre, pentru elevi si pentru familiile lor, nu am lasat garda jos si ne-am implicat in toate activitatile solicitate de Ministerul Educatiei Nationale. Acum, cand e randul cadrelor didactice sa isi primeasca drepturile, sunt pur si simplu lasate in asteptare, pentru ca inaintea lor sunt altii care conteaza sau pentru ca altele sunt prioritatile bugetare. Nu e doar o incalcare a legii, ci o lipsa de asumare si o lipsa de respect si apreciere fata de o categorie intreaga de oameni care sunt devotati fata de profesia pe care o au. Cadrele didactice asteapta aceasta majorare nu pentru a o cheltui la carciuma, daca ar fi sa facem o paralela cu declaratia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tarie ca aceasta situatie este inca o dovada a desconsiderarii unui sector de activitate intreg. Guvernul Orban trebuie sa gaseasca solutii sa acorde majorarea salariala incepand cu data de 1 septembrie 2020!”, a explicat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

Iata comunicatul FSLI:

“Educatia nu este ‘carciuma’ sistemului bugetar!

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atrage atentia membrilor Guvernului Romaniei, in mod special, ministrului Finantelor Publice, Florin Citu, ca intentia de a nu se acorda majorarea salariala incepand cu data de 1 septembrie 2020, va fi o greseala enorma, iar consecintele pot fi neplacute. Anuntul este surprinzator, avand in vedere ca inalti demnitari din Guvernul Romaniei au afirmat ca in Legea bugetului de stat pentru anul 2020, sunt cuprinse sumele necesare pentru aceasta majorare.

Cu doua saptamani inainte de inceperea anului scolar 2020-2021, Guvernul Romaniei propune prin OUG privind rectificarea bugetara, sa nu mai fie acordate majorarile salariale prevazute de lege, masura care reprezinta o grea lovitura pentru cadrele didactice. Conform legislatiei in vigoare, personalul didactic ar fi trebuit sa primeasca, de la 1 septembrie 2020 o crestere salariala medie de 14%, care ar fi insemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar si aceasta majorare salariala nu ar fi adus nivelul salariilor la cel indreptatit, avand in vedere importanta muncii prestate, asta pentru ca Legea nr.153/2017 pozitioneaza personalul didactic mult prea jos in grila de salarizare.

FSLI isi exprima indignarea fata de decizia Guvernului de a amana aceasta crestere salariala, in conditiile in care nu s-a vorbit nicio clipa despre imposibilitatea de a fi acordata. Ba mai mult de atat, inalti oficiali au anuntat ca aceasta crestere este prevazuta in legea bugetului de stat.

Consideram ca este o mare greseala si o dovada de lipsa de respect fata de colegii nostri, mai ales in conditiile in care cu totii au depus o munca fara precedent pentru a asigura tuturor elevilor sanse egale la educatie, in conditiile speciale, provocate de noul Coronavirus.

Amintim ca pe durata semestrului al II-lea al anului scolar trecut, efortul fizic si intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, in conditiile in care scoala s-a facut online, efort care va creste in anul scolar viitor. De asemenea, atragem atentia ca personalul din invatamant va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, tinand cont ca scoala se va face fata in fata cu elevii.
Nemultumirea angajatilor din educatie este foarte mare, avand in vedere si faptul ca au fost gasite fonduri pentru majorarile salariale acordate altor categorii de salariati. Prin urmare, cerem Guvernului sa renunte la aceasta decizie de a nu acorda majorarea salariala, intrucat semnalele pe care le primim din randul colegilor nostri arata faptul ca este foarte posibil ca deschiderea noului an scolar sa fie pusa sub semnul intrebarii, daca nu vor fi acordate cresterile salariale anuntate”.

7 comentarii la “GUVERNUL, SUB STARE DE ASEDIU – Pensionarii dau in judecata Executivul PNL, profesorii nu incep scoala

  1. Sa uitat sau văzut în scaune bine încălzite bine platite ce mai interesează de alții care nu au bani de mâncare și medicamente nu mai vorbesc de vacanță sau altceva suntem mai rău ca pe vremea lui răposatului dar sau bătut cu pumnul în piept ca vom trai mai bine ca vor tia pensiile speciale și. …nimic din tot ce au promis deci o sa votam și noi la fel

  2. Oare faptul ca plateste salariile profesorilor din Martie desi nu au facut nimic , nu e de ajuns ? Ar fi ok daca le-ar taia 14 %.

  3. Si alocatiile copiilor dublate dupa cum s- a promis!!! Ce alocatii primesc copiii celorlalte tari iar la noi cheltuielile si preturile sunt la fel sau chiar mai mari, iar salariile minime ale parintilor sunt sub nivelul de trai!

  4. Jigodiile stau si acum pe banii nostri. Pensionarii de azi au muncit peste 40 de ani pentru ca aceste lepre sa-si bata joc de ei.

  5. Jigodiile din Guvern au salariu din banii nostrii. Pensionarii care au muncit peste 40 de ani sunt batjocoriti acum de aceste lepre: Orban, Citu, Violeta Alexandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole