GUVERNUL, PUS IN GARDA - Consiliul Fiscal atrage atentia ca exista pericolul ca deficitul din 2024 sa fie mai mare decat cel din 2023: "CF nu ia in considerare veniturile ipotetice" (Opinia)
20 December 2023 13:46 Lumea Banilor 1353Guvernul condus de Marcel Ciolacu (foto) se bazeaza pe venituri crescute din colectarea din taxe si impozite pentru bugetul pe 2024 care urmeaza sa fie votat miercuri, 20 decembrie, in Parlament, dar exista un risc major.
Consiliul Fiscal (CF) avertizeaza asupra pericolului ca deficitul bugetar din 2024 sa fie mai mare decat cel din 2023. "Avand in vedere ca in anul 2024 se doreste o reducere a deficitului bugetar cu 0,94 puncte procentuale din PIB, atingerea tintei de deficit depinde hotarator de realizarea intr-un grad cat mai inalt a sumelor suplimentare estimate pe seama cresterii eficientei colectarii/digitalizarii ANAF, in caz contrar existand posibilitatea ca deficitul din anul 2024 sa fie mai mare decat cel din anul 2023, iar procesul de consolidare bugetara sa nu aiba loc”. Concluzia apare in opinia Consiliului Fiscal privind bugetul de stat pe 2024, propus de Guvern.
Iata analiza Consilului Fiscal:
“Fara indoiala, exista potentialul obtinerii de venituri suplimentare dintr-o mai buna colectare, iar CF a pledat in analizele sale pentru imbunatatirea gradului de colectare care reprezinta o sursa importanta de crestere a veniturilor fiscale26. Existenta acestui potential nu inseamna insa ca este rezonabila ori prudenta includerea unor venituri ipotetice in constructia bugetara, mai ales intr-un cuantum insemnat si pe termen scurt. Eventuala materializare a veniturilor suplimentare din cresterea eficientei colectarii va fi reflectata in rezultatele executiilor bugetare de pe parcursul anului si poate fi recunoscuta cu ocazia rectificarilor bugetare, contribuind la o accelerare a procesului de consolidare bugetara.
Venituri mai mici
Tinand cont de toate aceste aspecte, CF nu ia in considerare veniturile ipotetice avand drept sursa cresterea eficientei colectari/digitalizarea ANAF in evaluarea sa. Nu in ultimul rand, volumul acestor venituri ipotetice este unul substantial (circa 1,1% din PIB).
Avand in vedere ca in anul 2024 se doreste o reducere a deficitului bugetar cu 0,94 pp din PIB, atingerea tintei de deficit depinde hotarator de realizarea intr-un grad cat mai inalt a sumelor suplimentare estimate pe seama cresterii eficientei colectarii/digitalizarii ANAF, in caz contrar existand posibilitatea ca deficitul din anul 2024 sa fie mai mare decat cel din anul 2023, iar procesul de consolidare bugetara sa nu aiba loc.
In concluzie, pe baza unei abordari prudente a proiectiei de venituri bugetare pentru anul 2024, Consiliul Fiscal apreciaza drept posibila incasarea unor venituri mai mici cu circa 19 mld. lei, reprezentand circa 1,1% din PIB, fata de tintele asumate in proiectul de buget".