GUVERNUL PREGATESTE TERENUL PENTRU CRESTERI DE TAXE – PNRR propune eliminarea stimulentelor fiscale si revizuirea impozitului pe proprietate (Document)
Mult-laudatul Plan National de Redresare si Rezilienta (PNRR) plan care ar trebui sa aduca Romaniei zeci si sute de milioane de euro, ascunde capcane mari. Mai exact, Guvernul Citu pregateste terenul pentru cresteri de taxe si impozite. Chiar daca formularile din PNRR (click aici pentru documentul integral) sunt extrem de ambigue, cresterile par iminente.
Prin programul trimis la Bruxelles, guvernantii se angajeaza sa elimine stimulentele fiscale acordate in legislatia actuala. In plus, se mai arata ca aria de aplicabilitate a cotelor reduse de TVA nu va fi extinsa.
Revizuirea impozitului pe proprietate
Tot in vestitul PNRR se anunta revizuirea impozitului pe proprietate. Astfel, se va incuraja libertatea de impunere a cotelor de catre autoritatile in intervale mai largi definite la nivel central, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care sa tina cont de eficienta energetica in cazul cladirilor, dar si de nivelul emisiilor in cazul vehiculelor.
Iata ce si-a asumta guvernul la Bruxelles prin PNRR:
“-Romania are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale in PIB din Uniunea Europeana. Mai mult, aceasta pondere a inregistrat o dinamica negativa in ultimii ani. O alta caracteristica comuna si altor state membre UE din centrul, estul si sud-estul Europei este aceea ca Romania isi bazeaza veniturile pe impozitarea consumului si mai putin pe impozitarea profiturilor, veniturilor sau proprietatilor (impozite ce reprezinta baza in cazul tarilor membre UE din vestul Europei caracterizate de o economie mai dezvoltata)
-Sistemul actual de impozitare a proprietatii nu tine cont de obiectivele unei economii durabile (de exemplu, criterii de eficienta energetica la modelarea bazei impozabile la impozitarea proprietatile imobiliare, respectiv principiile unor emisii reduse de CO2), respectand in acelasi timp principiile autonomiei locale din Romania.
-Revizuirea cuprinzatoare a sistemului fiscal vizeaza sa identifice distorsionarile si domeniile in care se poate dezvolta legislatia fiscala incidenta, in special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit si contributiile la asigurarile sociale (CAS, CASS, CAM) precum si impozitarea proprietatilor, astfel incat sa fundamenteze decizii pentru o retragerea treptata a stimulentelor fiscale excesive, in special pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit si CAS, CASS, CAM, fara a fi afectata cresterea economica si dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politica fiscala.
-Legislatia fiscala romaneasca va face obiectul unei analize amanuntite, cu asistenta tehnica, in special in domeniul impozitelor si contributiilor sociale datorate pe veniturile obtinute de persoane fizice, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale de care pot beneficia cu titlu de exceptie) si impozitele pe proprietate (i.e. impozite locale).
-Aria de aplicabilitate a cotelor reduse de TVA nu va fi extinsa.
-Ritmul eliminarii treptate a stimulentelor fiscale acordate in legislatia actuala se va baza pe rezultatul revizuirii asistate a legislatiei actuale. Aplicabilitatea stimulentelor fiscale va fi foarte strans legata de capacitatea administrativa a ANAF, precum si de mentinerea competitivitatii economiei romanesti si a importantei crescute a anumitor sectoare economice
-Revizuirea impozitului pe proprietate, respectand principii precum: incurajarea libertatii de impunere a cotelor de catre autoritatile in intervale mai largi definite la nivel central, estimarea bazei impozabile cat mai aproape de valoarea de piata a proprietatii in detrimentul altor criterii folosite pana acum, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care sa tina cont de eficienta energetica in cazul cladirilor si de nivelul emisiilor in cazul vehiculelor”.