GUVERNUL ORBAN NE INDATOREAZA CU 5 MILIARDE EURO – Cireasa de pe tort: Romania pregateste un imprumut de la Comisia Europeana in valoare de 5 miliarde euro, pe datorie si cu dobanda
Cireasa de pe tort in materie de imprumuturi facute de Guvernul Orban, prin intermediul Ministerului de Finante condus de Florin Citu (foto 1, alaturi de premierul Ludovic Orban), este de 5 miliarde euro. Caci cu atat intentioneaza Romania sa se imprumute. Cu 5 miliarde euro. Bani care, atentie, nu sunt nerambursabili, ci vor trebui dati inapoi.
Dezvaluirea a fost facuta de cunoscutul economist Adrian Caciu (foto 2). Acesta a precizat ca suma va fi atrasa prin instrumentul de finantare SURE, un instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor intr-o situatie de urgenta ca urmare a epidemiei de Covid-19. O modalitate de acordare a unor imprumuturi catre statele ale caror deficite au crescut ca urmare a cheltuielilor efectuate in special cu schemele de somaj tehnic dar si alte masuri specifice legate de combaterea efectelor Covid-19.
Economistul Adrian Caciu arata ca deja Ministerul de Finante a decis ca statul sa depuna o garantie de 399 milioane euro. Caciu se intreaba insa in baza carui mandat a luat ministrerul condus de Florin Citu aceasta decizie, avand in vedere ca imprumutul SURE trebuie ratificat de Parlamentul Romaniei.
De asemenea, Adrian Caciu avertizeaza ca cele 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana nu sunt fonduri nerambursabile, ci bani care vor trebui returnati, cu dobanda. Cu alte cuvinte, Guvernul Orban vrea sa indatoreze Romania cu peste 5 miliarde euro.
Nu in ultimul rand, Adrian Caciu observa o situatie stranie. Aceea ca Guvernul Orban nu finanteaza pensii si salarii din imprumuturi, dar finanteaza somajul tehnic.
Iata dezvaluirile economistului Adrian Caciu, facute pe pagina sa de Facebook:
“Romania vrea sa imprumute 5 miliarde euro de la Comisia Europeana!!!???
Ce nu vi se spune despre instrumentul de finantare SURE:
Acest instrument temporar pus la dispozitie de Comisie este un instrument de IMPRUMUT, nu reprezinta fonduri nerambursabile.
Socant, nu?
Da, poate parea socant pentru ca autoritatile romane iar prezinta lucrurile pe jumatate desi vor ajunge sa devina ridicole cand se va aplica instrumentul SURE.
Regulamentul 2020/672 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj intr-o situatie de urgenta (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 introduce posibilitatea acordarii de imprumuturi catre statele membre ale caror deficite au crescut urmare cheltuielilor efectuate in special cu schemele de somaj tehnic dar si alte masuri specifice legate de combaterea efectelor Covid-19.
Imprumuturi!
Ca in 2010.
Pentru finantarea deficitului.
Atunci Romania a luat 5,4 miliarde euro imprumut pentru finantarea deficitului.
Acum intentioneaza sa ia 5 miliarde euro.
Bani care vor trebui returnati.
Dar...
Acest imprumut se face pe baza unui acord intre statul membru si Comisia Europeana.
Ca sa existe un acord el trebuie RATIFICAT de Parlament.
Ce mai aflam din regulament?
Pentru ca imprumuturile sa fie disponibile, statele membre trebuie sa depuna garantii.
Ministrul Finantelor deja a anuntat ca statul roman va depune o garantie de 399 milioane euro.
Nu stiu in baza carui mandat ar putea sa depuna aceasta garantie ministrul finantelor ca nu este la SRL.
Sa va fac acum filmul:
1. S-a luat o decizie interna de sprijin a somajului tehnic de catre statul roman, s-a invocat des, dar foarte des (cautati in presa vremii) ca sumele se vor deconta din fonduri europene NERAMBURSABILE, s-a invocat programul SURE.
2. Programul SURE este un instrument de imprumuturi.
Romania isi poate finanta deficitul creat de plata somajului tehnic dar si de alte masuri, dar....
Pe datorie. Cu dobanda.
3. Pentru ca acest imprumut sa existe trebuie un acord de imprumut intre CE si Romania.
4. Acordul de imprumut trebuie ratificat de Parlament si aprobat prin lege.
5. Plata garantiei nu poate exista inaintea unui acord, macar de principiu, ca acest imprumut se va aproba de Romania. Plata garantiei implica existenta a 400 milioane euro disponibili pe care Romania este dispusa sa ii blocheze la dispozitia Comisiei Europene. Pai la ce criza de bani e la buget, ar insemna ca garantia sa provina dintr-un alt imprumut (suveica imprumuturilor si datoriilor).
6. Romania trebuie sa aiba de unde sa plateasca imprumutul.
Orice alte actiuni pe tema nu respecta legislatia nationala si recomand celor care cred ca bugetul Romaniei si politica fiscal bugetara se fac dupa cum au invatat ei la SRL sa studieze daca vor sa fie liberi dupa ce isi incheie mandatul.
Incheiem cu un paradox:
Nu finantam pensii si salarii din imprumuturi dar finantam somajul tehnic.
Dar companiile care au rechemat somerii, incep si ele sa plateasca din sumele amanate la plata?
Corelam putin efortul?
Renuntam si noi la ipocrizie?
Aveti in poze detalii despre Regulamentul SURE.
Sper ca de maine, cand citesc toti, sa nu mai manipuleze si sa fie sinceri.
Ne imprumutam. E bine?
Aici, executivul va trebui sa justifice costul de oportunitate si sa isi asume ca deciziile lor sunt platite de populatie si de copiii nostri.
Multumesc.
PS Masura cu sistemul de munca flexibila (Kurzarbeit) nu este conditionata de Regulamentul Sure.
Aceasta masura a fost sugerata de catre o serie de oameni de afaceri din Romania iar despte oportunitatea finantarii ei din buget, pe datorie ramane sa discutam.
La acest moment ar fi o prostie, sa te imprumuti ca stat si sa platesti diferenta de sume din KurzArbeit.
Romania nu este vaca de muls a unor oportunisti, iar salariatii nu sunt avantajati”.