Guvernul Orban este somat de industria alimentara: “Va costa Romania foarte scump”

6466

Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – Sindalimenta someaza Guvernul Orban sa ia masuri pentru sprijinirea agriculturii romaniesti si a producatorilor autohtoni.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 30 martie 2020, semnat de presedintele Sindalimenta Dragos Frumosu, Executivului condus de Ludovic Orban (foto) i se atrage atentia asupra cresterii nejustificate a preturilor la produse de stricta necesitate si asupra speculantilor care profita de situatie creata de pandemia de coronavirus.

Sindalimenta avertizeaza ca agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul statului in aceasta perioada in care ar trebui sa fie in plina desfasurare campania de insamantari, blocarea activitatilor agricole urmand sa coste Romania foarte scump. “Exista pericolul ca pe fondul crizei medicale, la nivel mondial sa se inregistreze o scadere a productiilor agricole, iar acest lucru va avea ca efect scumpirea tuturor produselor Agricole, deci si a importurilor”, subliniaza Sindalimenta.

Prezentam comunicatul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – Sindalimenta:

“In atentia Guvernului Romaniei

Intr-o perioada in care ministrul Agriculturii spune ca plafonarea preturilor la produsele alimentare, pe durata starii de urgenta, ar putea avea efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra producatorilor, reprezentantii lantului de retail Carrefour au anuntat ca plafoneaza preturile pentru pentru pana la 500 de produse pana la Paste. O masura demna de urmat, care dovedeste respect fata de consumator.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – SINDALIMENTA solicita autoritatilor sa ia masuri rapide pentru sanctionarea ferma a speculantilor, pentru protejarea producatorilor autohtoni, a angajatilor din industria alimentara si a populatiei.

Avem produse de stricta necesitate ale caror preturi au crescut nejustificat. Pretul materiei prime, cu exceptia carnii de porc inca nu a crescut, producatorii produc alimente la acelasi pret, iar preturile la poarta fabricii sunt la fel ca acum o luna de zile. Daca aceste cresteri apar in anumite magazine, acestea sunt cauzate pe de o parte comerciantului, iar pe de alta parte, acestor interlopi care profita de situatie si impotriva carora statul roman nu a luat nicio masura si nici nu arata ca ar fi interesat sa ia.

Tot mai multe persoane intra in somaj tehnic, iar numarul lor se estimeaza ca va ajunge la un milion, dupa cum a anuntat recent ministrul Finantelor. Cum isi inchipuie ministrul Agriculturii, d-nul Adrian Oros, ca acesti oameni vor traversa dificila perioada numai cu 1.200 de lei pe luna, pe fondul scumpirii produselor alimentare? Asteptam sa le explice celor aflati in aceasta situatie sau, si mai bine, sa testeze singur ceea ce ii obliga pe altii sa traiasca.

Sustinerea industriei alimentare autohtone trebuie sa fie trecuta pe lista de prioritati a guvernului, pentru ca ea trebuie sa lucreze la capacitate maxima in aceasta perioada. Din pacate, masurile luate demonstreaza ca acest lucru nu il intereseaza nici pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, nici pe premierul Victor Orban. Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – SINDALIMENTA a solicitat deja guvernului adoptarea, in regim de urgenta, a catorva masuri pe care le reamintim:

– Eliminarea taxelor si impozitelor pentru societatile din industria alimentara pe o perioada de 6 luni;

– Scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioada de 6 luni in cazul angajatiilor din industria alimentara.

– Stoparea exporturilor de materie prima pentru industria alimentara si incurajarea importurilor pentru acest sector;

– Sprijinirea sectorului de procesare a carnii prin acordarea de subventii pentru procesare;

Agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul statului in aceasta perioada in care ar trebui sa fie in plina desfasurare campania de insamantari. Blocarea activitatilor Agricole va costa Romania foarte scump. Exista pericolul ca pe fondul crizei medicale, la nivel mondial sa se inregistreze o scadere a productiilor agricole, iar acest lucru va avea ca efect scumpirea tuturor produselor Agricole, deci si a importurilor.

Tocmai de aceea, fermierii trebuie sprijiniti in aceasta perioada. Dupa mai bine de o saptamana de cand Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – SINDALIMENTA cere guvernului plafonarea preturilor la energia electric, termica, carburanti si apa, in sfarsit acesta a reusit sa inteleaga necesitatea acestei masuri, iar duminica seara, prin Ordonanta militara 4 a pus-o in practica. Poate, intr-un final, va pricepe si ministrul Agriculturii ca se impune si plafonarea preturilor la produsele alimentare.

De asemenea, Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) – SINDALIMENTA solicita guvernului adoptarea, in regim de urgenta, a unui plan de masuri care sa asigure cresterea performantelor sectorului zootehnic de crestere a porcilor, asta si in contextul in care Romania a pierdut, incepand cu data de 23 martie, statutul de tara libera de pesta porcina clasica. Desi efectele acestei decizii sunt dezastruoase pentru sectorul de industrializare a carnii de porc, practic producatorii autohtoni au fost eliminati de pe piata externa, guvernul a ales sa ascunda aceasta masura opiniei publice.

In conditiile in care din 2017 toate autoritatile responsabile din Romania nu au luat nicio masura pentru a evita decizia de suspendare a statutului de tara libera de pesta pocina, macar acum trebuie adoptate rapid masuri pentru sprijinirea acestui sector.

De asemenea, guvernul trebuie sa adopte rapid un plan de masuri pentru sprijinirea legumicultorilor care in perioada imediat urmatoare vor incepe sa apara in piete cu produse romanesti.

SALVATI AGRICULTURA SI INDUSTRIA ALIMENTARA DIN ROMANIA. AVEM POTENTIAL SI TREBUIE SA DOVEDITI CA LUAREA MASURILOR MENITE SA DEZVOLTE ACESTE SECTOARE DE ACTIVITATE REPREZINTA PENTRU DUMNEAVOASTRA O PRIORITATE. NU NEGLIJATI ACTIVITATEA SECTOARELOR FARA DE CARE NU PUTEM FUNCTIONA – SECTORUL DE DISTRIBUTIE!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole