GUVERNUL ORBAN, DETONAT DIN INTERIOR – Amanarea dublarii alocatiilor este neconstitutionala. Ministerul Justitiei a constatat: “Prezinta vicii de neconstitutionalitate” (Documente)
Lovitura crunta incasata de Guvernul Orban chiar din interiorul Executivului. Ordonanta de Urgenta de amanare a dublarii alocatiilor copiilor, pe care Guvernul PNL intentioneaza sa o adopte contravine Constitutiei Romaniei. O spune chiar Ministerul Justitiei, prin semnatura secretarului de stat Cristian Bacanu. Totodata, o alta lovitura pe aceeasi tema a venit din partea Consiliului Legislativ.
Astfel, Ministerul Justitiei a avizat favorabil proiectul de ordonanta de urgenta prin care Guvernul Orban ocoleste decizia CCR care a stabilit ca alocatiile copiilor trebuie dublate asa cum a decis Parlamentul, dorind in schimb sa le majoreze treptat. Desi favorabil, avizul a fost dat cu o serie de recomandari, care devoaleaza grave probleme de neconstitutionalitate ale proiectului (vezi facsimil 1). Ceea ce ar face ca odatata atacata la CCR, ordonanta de urgenta pentru amanarea dublarii alocatiilor sa pice la Curtea Constitutionala.
Astfel, conform documentului prezentat de site-ul stiripesurse.ro, proiectul de ordonanta de urgenta “prezinta posibile vicii de neconstitutionalitate si prin raportare la art. 61 alin. (1) in sensul contracararii vointei Parlamentului, unica autoritate legiuitoare, fiind incidente considerentele Curtii Constitutionale din Deciziile nr. 1221/2008 si nr. 595/2020”. In acelasi aviz, Ministerul Justitiei observa ca in cuprinsul Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta “nu este explicat cum o dispozitie legala (pozitiva) ce prevede majorarea cuantumului alocatiei de stat pentru copii, in ipoteza in care este pusa in aplicare, va afecta drepturile copiilor”. Nu in ultimul rand, Ministerul Justitiei mentioneaza: “Din cuprinsul proiectului rezulta ca, in fapt, se micsoreaza cuantumul alocatiei pentru o anumita perioada de timp, ceea ce semnifica afectarea unui drept fundamental consacrat in cuprinsul art. 49 alin. (2) din Constitutie”.
Acelasi proiect de Ordonanta de Urgenta a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ (vezi facsimil 2), care a stabilit la randul sau ca:
“Modificarea de catre Guvern, prin promovarea unei ordonante de urgenta, a solutiei recent reglementate de Parlament prin respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 2/2020, este susceptibila a contraveni principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, principiului stabilitatii legislative”. Cu alte cuvinte, Guvernul nu poate sa nu puna in aplicare o lege adoptata deja de Parlament.
Iata avizul Ministerului Justitiei:
Iata avizul Consiliului Legislativ: