GUVERNUL, OBLIGAT SA NU MAI FUGA DE RASPUNDERE – Proiectul de lege a fost depus in Parlament (Documente)
S-ar putea sa fie probleme pentru membrii Guvernului, dar si pentru alte autoritati publice, daca proiectul de lege al deputatului Nicolae-Miroslav Petretchi va fi adoptat.
Este vorba despre Proiectul de hotarare privind completarea art.199 din Regulamentul Camerei Deputatilor care reglementeaza modalitatea in care sunt transmise raspunsurile la intrebarile scrise formulate de catre deputati. Raspunsuri pentru romani.
Astfel, autoritatile vor fi obligate sa motiveze de ce nu raspund la intrebarile incomode ale parlamentarilor in termenul de 15 zile prevazut de lege.
Guvernantii trag de timp
Concret: multe interpelari si intrebari ale deputatilor adresate guvernantilor si autoritatilor publice primesc raspuns cu mult peste termenul prevazut de Regulamentul Camerei. Motiv pentru care initiatorul legii vrea ca motivele care au condus la amanarea prezentarii raspunsurilor la intrebarile adresate sa fie prezentate in scris.
In expunerea de motive se arata ca raspunsurile la intrebari vin cu mult peste termenele prevazute in Regulament, si dupa ce intrebarile devin sterile.
Exemple concrete
In 16 februarie 2021, deputatul PSD Ilie Toma a transmis o intrebare ministrului Muncii Raluca Turcan cu privire la aplicarea Legii Pensiilor. Insa, pe Camera Deputatilor nu apare nici pana in prezent ca a fost primit raspunsul. Desi termenul era de 15 zile (facsimil 1).
Si liberalilor li se raspunde greu
Si nu doar opozitiei ii sunt livrate raspunsurile cu intarziere. Deputatul PNL Sorin Dan Moldovan a trimis in ianuarie 2021 o intrebare ministerului Sanatatii condus la acea vreme de Vlad Voiculescu, cu privire la produsele sanitare din depozitele UNIFARM. Termenul pentru raspuns era 17 februarie, insa acesta a fost trimis abia in in 29 martie (facsimil 2 si 3).
Iata expunerea de motive a proiectului de lege:
"Articolul 199 din Regulamentul Camerei Deputatilor prevede modalitatea in care sunt transmise raspunsurile la intrebarile scrise formulate de catre deputati.
Cu toate acestea, de foarte multe ori apar cazuri cand, fara nicio motivare, reprezentatntul desemnat cu prezentarea raspunsului solicita amanarea acestuia, cu toate ca art. 199 din Regulament nu prevede situatia in care poate fi solicitata amanarea prezentarii raspunsurilor orale la intrebarile adresate, fapt care face ca raspunsurile sa fie prezentate cu mult peste termenele prevazute in Regulament, dupa ce intrebarile devin sterile. In consecinta, prezenta initiativa prevede completarea art. 199 din cadrul Regulamentului Camerei Deputatilor, prin adaugarea unui nou alineat care sa reglementeze necesitatea reprezentantului autoritatii, desemnat cu prezentarea raspunsului oral, de a comunica, in scris, motivele care au condus la amanarea prezentarii raspunsurilor la intrebarile adresate de deputati”.
Iata ce prevede articolul 199 din Regulamentul Camerei Deputatilor:
„Art. 199
(1) Raspunsurile la intrebarile scrise se transmit deputatului in cel mult 15 zile. Atat intrebarile scrise, cat si raspunsurile aferente se publica pe site-ul Camerei.
(2) Intrebarile la care se solicita un raspuns oral de la tribuna Camerei Deputatilor se inscriu pe ordinea de zi a sedintei in succesiunea primirii raspunsurilor, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data inregistrarii acestora.
(3) Raspunsurile la intrebarile prevazute la alin. (2) se dau in cele 30 de minute care urmeaza timpului afectat intrebarilor orale. Un raspuns nu poate depasi 3 minute. Daca raspunsul la o intrebare da nastere unei replici a celui care a adresat intrebarea, timpul pentru replica este de cel mult 3 minute.
(4) Raspunsurile in scris la intrebarile scrise se predau, de catre reprezentantul autoritatii care le-a formulat, secretarului desemnat al Camerei Deputatilor sa raspunda de problema intrebarilor si interpelarilor".