Guvernul nu sustine proiectul de lege care stabileste ca locuitorii oraselor vor putea decide investitiile facute din bugetele locale, intr-un procent de 1% (Avizul)
Guvernul nu sustine proiectul de lege pentru implementarea bugetarii participative la nivel local, precum si completarea Legii 273/2006 privind finantele publice locale, care stabileste ca locuitorii oraselor vor putea decide investitiile facute din bugetele locale, intr-un procent de 1%. Initiativa, apartinand mai multor deputati neafiliati, a fost respinsa de Senat, iar in prezent se afla in Camera Deputatilor.
In punctul de vedere al Executivului se arata ca exista unitati administrativ - teritoriale care au pus in practica bugetarea participativa, insa nu exista o evidenta a acestora si nu se cunosc motivele pentru care unele dintre acestea au renuntat la implementarea acestui concept.
Guvernul precizeaza ca se introduc noi prevederi privind participarea cetatenilor la elaborarea proiectului de buget, prin consultarea, respectiv votarea proiectelor de dezvoltare:
“Apreciem ca aceste noi prevederi au un caracter general si vag din perspectiva necesitatii configurarii in mod transparent a procedurii de bugetare participativa, din modalitatea de redactare a normei nerezultand in ce va consta aceasta procedura.
Totodata, se propune ca acest principiu al bugetarii participative sa se aplice numai pentru municipii si orase, nu si pentru comune si judete, determinand o discriminare a cetatenilor din comune, fiind situatii cand o comuna are mai multi locuitori decat un oras. De asemenea, subliniem ca prevederile art. 39 din Legea 273/2006 cuprind reglementari referitoare la posibilitatea locuitorilor unitatilor administrativ-teritoriale de a-si exprima opinia asupra bugetului local, publicat in presa locala sau afisat la sediul institutiei, avand dreptul de a depune contestatii asupra acestuia. Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative in forma prezentata".
1%, procent rezonabil
Prin acest proiect se propune alocarea unui procent de minimum 1% pentru bugetarea participativa, avand in vedere ca veniturile proprii ale autoritatilor locale sunt la dispozitia acestora si pot decide, neingradit, asupra destinatiei, iar procentul de 1% este unul rezonabil care poate fi folosit pentru consultarea populatiei si identificarea unor prioritati locale, arata initiatorii. Proiectul stipuleaza ca acest procent minim obligatoriu se va aplica doar oraselor si municipiilor, avand in vedere ca la nivelul acestora veniturile proprii sunt suficiente pentru a permite desfasurarea unor asemenea proceduri. Pentru comune nu se instituie aceasta obligativitatea, deoarece majoritatea sunt nesustenabile cu sumele aferente veniturilor proprii.
Autorii initiativei legislative arata ca bugetarea participativa este un proces prin care cetatenii sunt implicati direct in alocarea unei parti din bugetul public local, iar in acest mod acestia pot exprima nevoile si prioritatile lor, pot propune si vota proiecte de interes local si pot monitoriza implementarea lor. Astfel, bugetarea participativa contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale si la crearea unui parteneriat real intre administratia publica si societatea civila.