Grid star
eveniment

Guvernul nu sustine micsorarea impozitului pe chirii. Punctul de vedere: “Masura conduce la crearea unei situatii discriminatorii intre diferite categorii de contribuabili” (Document)

Guvernul nu sustine initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Proiectul, respins de Senat si aflat in Camera Deputatilor, for decizional, prevede, printre altele, reducerea cotei de impozit perceput pe chirii, de la 10% la 5%, in cazul proprietarilor persoane fizice care inchiriaza un singur bun cu destinatia de spatiu de locuit, in suprafata de maximum 100 metri patrati, precum si scutirea de la contributia la bugetul de asigurari de sanatate.

In punctul de vedere al Guvernului se arata, cu privire la reducerea cotei de impozit, ca masura conduce la crearea unei situatii discriminatorii intre diferite categorii de contribuabili care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor a caror suprafata este mai mare, respectiv mai mica de 100 metri patrati, si care ajung sa aiba obligatii fiscale diferite in functie de suprafata bunului imobil inchiriat:

Textul nu reglementeaza situatia in care, in cursul unui an fiscal, acelasi proprietar care obtine venituri pentru care se aplica regimul fiscal preferential, detine si inchiriaza si un alt bun imobil, caz in care nu se precizeaza cum se modifica regimul fiscal si momentul de la care acesta se modifica, atat din perspectiva impozitului pe venit, cat a contributiei de asigurari de sanatate (C.A.S.S.), ceea ce il face inaplicabil. 
Baza impozabila nu este reglementata in cazul bunurilor la care face referire initiativa legislativa, textul cuprinzand numai mentiunea referitoare la venitul impozabil asupra caruia se aplica cota de impozit de 5%, fara instituirea unei reguli de determinare a acestuia, aspect care conduce la interpretari diferite  si aplicare neunitara a prevederilor, precum si instituirea de reglementari diferite pentru venituri de aceeasi natura”. 


Praguri diferite de impozitare


Proiectul initiat de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR) are ca scop micsorarea impozitului perceput pe chirii de la 10% la 5% in cazul proprietarilor persoane fizice care inchiriaza un singur bun imobiliar, in suprafata de maxim 100 mp:
“Se instituie doua praguri diferite de impozitare pentru cedarea folosintei bunurilor. Se introduce pragul de 5% pentru prima proprietate imobiliara inchiriata, care are o suprafata de maximum 100 mp, iar pentru restul se pastreaza pragul de 10%. La nivelul anului 2022 avem aproximativ 200.000 de contracte inregistrate oficial la ANAF, iar expertii considera ca acestea reprezinta aproximativ 20-30% din inchirierile totale”.
Proiectul mai stipuleaza si renuntarea la plata contributiei la sanatate (CAS). In prezent, proprietarii care obtin din inchiriere un venit cel putin egal cu minimul a 6 salarii minime brute intr-un an fiscal sunt obligati sa achite CAS pentru sumele respective, in plus fata de cei 10% impozabili.

 

>>Proiectul pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani

>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani

>>Punctul de vedere al Executivului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani