GUVERNUL NU PLAFONEAZA PRETURILE LA ENERGIE – Premierul a anuntat ce se va intampla cu facturile

1625

sursa foto : facebook Florin Citu

Premierul Florin Citu a declarat marti, 31 august 2021, la intalnirea cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, si cu reprezentanti ai ANRE, Transelectrica, OPCOM si Consiliului Concurentei, ca guvernul nu va interveni ca sa plafoneze preturile la energie.

Seful Executivului a precizat ca solutia pe care a propus-o in contextul cresterii preturilor la energie si gaze este aceea de a se compensa o parte din factura pentru consum din aceasta iarna.
Potrivit lui Citu, Romania nu produce cata energie are nevoie, motiv pentru care trebuie sa importe. Premierul a mai spus ca a fost inregistrata o crestere a consumului de energie, a trebuit sa fie crescut importul, si suntem dependenti de pretul energiei din Uniunea Europeana:

“Trebuie sa crestem capacitatea de productie”.

Iata declaratiile facute de Florin Citu:

„Solutia asupra preturilor nu poate sa vina de la premier, trebuie sa gasim solutia impreuna. Va spun din capul locului ca nu vom interveni pentru a plafona preturile, asta sa fie foarte clar. La ultima noastra intalnire, am inteles problema majora cu care ne confruntam acum: o crestere a preturilor peste tot in Uniunea Europeana.
In acelasi timp, am inteles problema noastra, aceea ca trebuie sa si importam energie si nu producem exact cat avem nevoie. Sa stiti ca, de la discutia noastra, m-am tot gandit, iar eu sunt gata sa imi asum acest obiectiv impreuna cu dumneavoastra, pentru ca este clar ca avem nevoie de o independenta energetica a Romaniei.
Asta am inteles eu din ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada: a fost inregistrata o crestere a consumului, a trebuit sa crestem importul si suntem dependenti de pretul energiei din Uniunea Europeana. Stiu, am vazut ca, in Spania, de exemplu, s-au triplat preturile; noi avem resursele pentru a avea independenta energetica a Romaniei, iar pentru asta trebuie sa crestem capacitatea de productie.

Compensarea facturii


Avem cateva programe la care lucram deja, dar este important pentru aceasta guvernare, si imi asum acest obiectiv, de a atinge independenta energetica a Romaniei. Bineinteles ca acesta este un obiectiv pe termen mediu – si aici implica mai multe acte normative, la care deja lucram si in Parlamentul Romaniei. Acum trebuie sa rezolvam o problema pe termen scurt, pentru iarna. De aceea, ne-am intalnit iar astazi aici, pentru a definitiva solutiile pe care deja le-am anuntat in spatiul public.

In primul rand, stiti foarte bine, o solutie pe care am propus-o si referitor la care trebuie sa vedem detaliile este aceea de a compensa o parte din factura pentru consum din aceasta iarna. Acestei solutii trebuie sa-i gasim forma finala cat mai repede.

Repet, in primul rand, trebuie sa le explicam oamenilor de ce au crescut preturile la energie. Un paradox, in Romania, este ca productia energetica este in majoritate facuta de companii de stat, deci, de  oameni numiti in functii politice, iar acum trebuie sa le explicam oamenilor de ce a crescut pretul acesta”.

4 comentarii la “GUVERNUL NU PLAFONEAZA PRETURILE LA ENERGIE – Premierul a anuntat ce se va intampla cu facturile

  1. Câțu, in 28 dec 2018, fiind ministrul finantelor – dupa ce a dat-o jos pe Dăncilă, in conivență cu senatoarea liberală C. Hărău a platit un ”ajutor de stat” in valoare de 850 milioane euro, catre combinatul siderurgic de la Galati (ArcelorMittal, o firma f coruptă) al carui patron este un multi-miliardar indian. Ajutorul – doar pentru plata energiei electrice. Asociatia Civica Solidaritatea Hunedoreana (ACSH), le-a facut atunci o plangere penala, si lui L. Orban, pt trafic de influență, cumpărarea de influență si încalcarea Art.7 din Tratatul de Funcțiune al Uniunii Europene, fapt incompatibil cu practica UE. Nu am auzit ca vajnica DNA sa fi lucrat la acest dosar. Azi, cand romanii, persoane fizice, nu juridice, primesc facturi pentru energia electrica cu sume exorbitante, Câțu, nu ia nici o măsură. Pe facturile respective, sumele sunt mari deoarece companiile de electricitate private au ”estimat” in sarcina persoanelor fizice, consumuri enorme de 4.000, 4.500, 5.000 KWoră, ceea ce este aberant, deoarece nu consuma nimeni intr-o luna aceasta cantitate. Insa persoanele juridice nu se plang ca ar primi si ele asemenea facturi. De ce? Pentru ca politica companiilor de electricitate este ca pierderile dintr-o parte, sa fie trecute in alta parte, adica la cetatean, ca el este fraierul spoliat, intodeauna bun de plată.

  2. Ceausescu a fost condamnat la moarte pentru ca noi nu aveam apa calda si caldura (decat cu orar). Azi, tot nu prea le avem si cand le avem, platim la utilitati preturi exorbitante. Pe Ceaușescu l-am ucis, dar pe astia, care distrug ȚARA si ne indatoreaza peste masura, nu suntem in stare nici macar sa dam cu ei de pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

liternet