GUVERNUL, DECIZIE PRIVIND SPITALELE – S-a aprobat Programul national de investitii
Guvernul a aprobat Programul national de investitii pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” si Programul national de expertizare a cladirilor publice cu risc seismic din sistemele de sanatate si de invatamant.
Programul national de investitii pentru consolidarea spitalelor "Mihail Cantacuzino” va asigura finantarea de la bugetul de stat a tuturor lucrarilor de interventii necesare asupra unei cladiri, respectiv: consolidarea seismica, reabilitarea, modernizarea, cresterea performantei energetice, lucrari de demolare partiala sau totala si realizarea unor cladiri noi, lucrari conexe. Sunr prevederi privind securitate la incendiu, lucrarile de instalatii aferente constructiei, inclusiv instalatii de fluide medicale, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului si utilizare sustenabila a resurselor naturale.
Un important factor care va accelera procesul de consolidare seismica, potrivit ministrului Dezvoltarii, Cseke Attila (foto), este ca nu trebuie intocmite documentatii tehnico-economice de tipALI sau studii de fezabilitate, ci doar proiectul tehnic.
Termene scurtate
"In urma expertizei si a costului standard pe metru patrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finantarea va fi acordata urgent. Totodata, termenul de eliberare a certificatului de urbanism se scurteaza, avizele si acordurile vor fi acordate in 3 zile lucratoare, iar autorizatia de construire in 7 zile lucratoare. De asemenea, in conditiile in care se impune o interventie de urgenta, beneficiarii pot aplica negocierea fara publicarea unui anunt, in conformitate cu prevederile legii achizitiilor publice.
Investitiile vor fi finantate de Ministerul Dezvoltarii si derulate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in subordinea carora functioneaza spitale si unitati publice sanitare.
Interventia ministerului Sanatatii
Introducerea in Program se va face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Sanatatii, cuprinzand cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri si de ministerele si institutiile cu retele sanitare proprii. Cladirile vor fi introduse in lista aprobata prin ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei. Pentru fiecare cladire introdusa in lista se solicita acordul UAT-ului pentru introducerea in program, in 5 zile de la aprobare (hotarare a consiliului local/judetean). Pentru unitatile sanitare si institutiile publice din subordinea Ministerului Sanatatii si a celorlalte ministere, acordul pentru introducerea in program il constituie acordul de parteneriat. Beneficiarii investitiilor vor fi cei care, pe perioada realizarii lucrarilor, asigura spatii pentru relocarea activitatilor.
Cheltuielile eligibile
Prin Program, sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai putin dotarea spitalelor cu aparatura si echipamente medicale, consultanta si activele necorporale, cheltuielile pentru informare si publicitate, comisioanele si dobanzile bancare.
Pentru ca prin acest program se vor consolida spitalele cu risc seismic, dar nu toate spitalele din Romania au fost expertizate recent, ministerul deruleaza si Programul national privind expertizarea cladirilor publice cu risc seismic din sistemele de sanatate si de invatamant, in perioada 2023-2025, in cadrul caruia se vor finanta serviciile de expertiza tehnica in vederea incadrarii intr-o clasa de risc seismic”, anunta ministerul Dezvoltarii.