Grid star
eveniment

GUVERNUL CITU SPORESTE POVARA – Analistul economic Adrian Caciu avertizeaza: „Toata lumea este preocupata de pandemie, dar dezechilibrele macroeconomice se adancesc si devin periculoase pentru sustenabilitatea finantelor publice ale Romaniei”

In spatele pandemiei, al dramelor si al scandalurilor legate de ea, economia Romaniei se duce pe nevazute la vale, sub apasarea unei poveri din ce in ce mai mari.

Semnalul de alarma a fost tras miercuri, 14 aprilie 2021, de catre analistul economic Adrian Caciu (foto), cel care si-a exprimat ingrijorarea fata de cele mai recente date publicate de catre Banca Nationala a Romaniei.

Nimic bun de la BNR

Cu o zi inainte, BNR anuntase ca investitiile straine directe au scazut cu 16,23% in primele doua luni ale acestui an, la 578 milioane de euro, comparativ cu 690 milioane de euro in ianuarie-februarie 2020.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 578 milioane euro (comparativ cu 690 milioane euro in intervalul ianuarie-februarie 2020). Dintre acestae, participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au reprezentat 823 milioane euro (net), iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 245 milioane euro.

In acest context, Adrian Caciu avertizeaza ca guvernul Florin Citu trebuie sa-si schimbe urgent politica economica, pentru ca altminteri nu va face decat sa adanceasca deficitele, iar Romania sa se imprumute la costuri din ce in ce mai mari – lucru care deja se vede.

Iata postarea de pe Facebook a economistului:

Investitiile straine directe au scazut cu 16,2% in primele doua luni ale anului 2021 fata de perioada similara a anului trecut, in contextul in care anul trecut la februarie erau mai mici cu 60% fata de anul 2019.

Deficitul de cont curent a crescut alarmant cu 277,5% in primele doua luni ajungand la 1,63 miliarde euro fata de 0,43 miliardde in 2020.

Practic deficitul de cont curent la doua luni se apropie de 1% din PIB, fiind sustinut in continuare de servicii (care sunt excedentare) dar cu o amplificare a aportului negativ al deficitului de bunuri.

Cresterea majora a deficitului de cont curent, in lipsa unor corectii structurale imediate (care nu pot aparea fara politici publice de sustinere a economiei interne) poate conduce la cresterea costului de finantare al Romaniei si evident la presiuni nedorite pe cursul valutar.

Stiu, toata lumea este preocupata de pandemie, dar dezechilibrele macroeconomice se adancesc si devin periculoase pentru sustenabilitatea finantelor publice ale Romaniei.

In contextul exprimarii unui trend categoric descrescator a infuziei de capital strain in economie, rezolvarea deficitului de cont curent doar pe seama fondurilor europene nerambursabile devine nesustenabila.

Trebuie schimbata urgent politica economica a actualului guvern deoarece modul in care cadrul fiscal-bugetar a fost gandit pentru anii 2021-2023 este unul nesustenabil si care se bazeaza pe adancirea deficitelor.

Nu poti regla deficitul public sacrificand deficitul de balanta comerciala si cel de cont curent, pentru ca asta inseamna datorie in cascada si costuri valutare imense care se traduc in costuri financiare nesustenabile.

Vom ajunge sa platim costul valutar sau costul de finantare cu valori mai mari decat cele de sustinere statala a economiei si societatii.

Deja volumul dobanzilor depaseste volumul sustinerii copiilor si este de doua ori mai mare decat costul sustinerii economiei.

Este non-sens economic sa te coste mai mult secundarul decat principalul.

Absurd!”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani