GUVERNUL CITU, RECLAMAT LA PARLAMENTUL EUROPEAN – Sindicatele pornesc la drum "pentru a denunta politica sociala distructiva"
Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA organizeaza un eveniment european - Caravana dreptatii sociale - pentru a "denunta politica sociala distructiva a Guvernului Romaniei".
Guvern condus de Florin Citu (foto stanga).
Caravana s-a reunit in 1 iulie 2021 la Arad, de unde a pornit spre institutiile europene – Comisia Europeana si Parlamentul European – acolo unde vor avea loc intalniri cu oficiali europeni si reprezentanti ai Romaniei la nivelul uniunii. Pe traseu, Caravana se opreste la Ambasadele Romaniei la Budapesta, Viena, München si Luxemburg, unde vor avea loc demonstratii, dupa urmatorul calendar:
Vineri, 2 iulie 2021, intre orele 10.00 si 11.00, Ambasada Romaniei din Budapesta;
Vineri, 2 iulie 2021, intre orele 15.00 si 16.00, Ambasada Romaniei din Viena;
Sambata, 3 iulie, orele 13.00 – 14.00, Consulatul Romaniei din Munchen
Duminica, 4 iulie, 12.00 – 13.00, Ambasada Romaniei din Luxembourg.
Sindicalistii reclama printre altele ca salariul minim este mentinut la un nivel foarte scazut, valoarea sa neta (281 EUR) acoperind doar jumatate din valoarea cosului minim de consum:
"De ce protestam?
Prin intermediul Caravanei Dreptatii Sociale dorim sa atragem atentia asupra necesitatii si urgentei adoptarii unor politici sociale orientate catre cetateni, prin aplicarea principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale, sustinute si de declaratia comuna a participantilor la Summitul de la Porto din acest an.
Masurile reinnoite de austeritate adoptate de Guvernul Romaniei, blocarea dialogului social, politica fiscala dezechilibrata intre capital si lucratori si politica salariilor mici plaseaza intregul cost al crizei sanitare si economice asupra lucratorilor si a celor mai vulnerabile categorii ale populatiei.
Actiunile si politicile Guvernului Romaniei sunt impotriva angajamentelor pe care Romania le-a luat la nivel european pentru o redresare centrata pe bunastarea oamenilor, justitia sociala si respectarea drepturilor individuale si colective.
In ultimul deceniu, Romania a cunoscut o dezvoltare economica sustinuta, atingand in 2020 un PIB pe cap de locuitor de 72% din media UE. Cu toate acestea, cresterea economiei nu a fost transferata catre imbunatatirea calitatii vietii, deoarece principalele mecanisme de redistribuire sunt blocate:
Salariul minim, mentinut la un nivel foarte scazut
1. Salariul minim este mentinut la un nivel foarte scazut, valoarea sa neta (281 EUR) acoperind doar jumatate din valoarea cosului minim de consum (572 EUR). Cresterile salariului minim din ultimii ani au ramas in urma cresterilor generale ale salariului minim in UE, ceea ce determina o pierdere a convergentei si un stimulent suplimentar pentru migratie.
2. Negocierea colectiva
Legislatia adoptata in timpul crizei financiare, in 2011, la presiunea Troicii (FMI-Banca Mondiala-CE), a creat conditii ostile pentru lucratorii romani. Dereglementarea si 'flexibilizarea' pietei muncii slabesc dialogul social si sistemele de negocieri colective facand mai dificila aderarea lucratorilor la sindicate si apararea drepturilor lor in mod colectiv.
Conditionalitatile puternice din legislatia adoptata in 2011 au eliminat de facto negocierile colective la nivel sectorial si national, in timp ce la nivel de companie negocierile colective si reprezentarea lucratorilor au devenit extrem de dificile. Comitetul pentru aplicarea standardelor a OIM a inclus Romania in raportul sau din 2021 printre cazurile individuale de tara pentru incalcarea Conventiei 98 privind dreptul de organizare si negociere colectiva, solicitand Guvernului sa accepte misiunea tehnica a OIM in vederea alinierii legislatiei cu prevederile Conventiilor OIM ratificate. Reamintim aici si faptul ca solicitarea de modificare a Legii dialogului social este parte e Recomandarilor specifice de tara din ultimii patru ani.
Distrugerea sistemului de negocieri colective a determinat un puternic dezechilibru al sistemului de salarizare, cu concentrarea salariilor in partea de jos, unde o treime din lucratorii romani sunt platiti la nivelul salariului minim, nivel care nu ofera o viata de demnitate.
In ciuda faptului ca nivelul productivitatii muncii este de 65% din media UE, salariile lucratorilor romani sunt doar 28% din media UE. Muncitorii romani pur si simplu nu primesc o parte echitabila din valoarea pe care o creeaza! In ciuda muncii sustinute si a succesului economic, partea care revine muncii in PIB este de doar 38% in Romania (comparativ cu 47,8% in UE).
Dezechilibru major
Atata timp cat acest dezechilibru major in defavoarea lucratorilor va fi mentinut, migratia cetatenilor activi catre alte state membre ale UE ramane singura optiune, cu toate consecintele care deriva de aici.
In acest context, popunerea de Directiva privind salariul minim adecvat reprezinta o masura benefica care ar conduce catre restabilirea unui echilibru pe piata muncii din Romania. Hotararea nr. 19 din 8 martie 2021 adoptata de Senatul Romaniei este de sustinere a acestui proiect de directiva.
Credem ca adoptarea Directivei privind salariul minim adecvat intr-o forma favorabila lucratorilor reprezinta un prim si important pas in sensul aplicarii angajamentelor Romaniei si a unei politici orientate catre cetatean si a principiilor unei economii sociale de piata, la care Romania a aderat in virtutea apartenentei la Uniunea Europeana.
Aceasta cursa catre cele mai de jos standarde si competitivitatea pe baza salariilor mici trebuie sa se opreasca! Avem nevoie de o economie care sa functioneze pentru toti!
De asemenea, cerem guvernului roman sa nu mai submineze directiva propusa privind salariul minim, sa opreasca politicile care ii imping pe romani in exploatare si sa aplice angajamentele pe care le ia la nivel european si international.
Aceasta cursa spre cele mai de jos standarde trebuie sa inceteze! Avem nevoie de o economie care sa functioneze pentru toti!".