Grid star
eveniment

GUVERNUL CITU ISI DA ARAMA PE FATA - Sindicatele ies in strada dupa "majorarea" salariului minim

Noul Executiv a inceput cu stangul.

Sindicatele ies in strada marti, 29 decembrie 2020, dupa ce guvernul condus de Florin Citu (foto dreapta) a decis "cresterea" salariului minim cu doar 41 lei net.

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa anunta ca decizia este una care prefigureaza o noua politica de austeritate care arunca din nou toate costurile crizei pe seama salariatilor si a celor saraci.

Cartel Alfa anunta ca peste jumatate dintre antreprenorii din IMM-uri sustin cresterea salariului minim, iar un sfert dintre acestia sunt de acord cu valoarea propusa de organizatiile sindicale, de 2.400 lei brut (sursa):

"Daca oamenii nu au bani pentru bunurile si serviciile de baza, atunci cum va exista cerere suficienta pentru a functiona economia?".

Cartel Alfa acuza ca mentinerea acestui nivel al salariului minim, fara masuri de inghetare a preturilor, este un furt din munca romanilor, in beneficiul actionarilor si capitalului.

Iata comunicatul Cartel Alfa:

"Astazi, in cadrul Consiliului National Tripartit de Dialog Social guvernul a anuntat cresterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamagiti de aceasta decizie si consideram ca este una care prefigureaza o noua politica de austeritate care arunca din nou toate costurile crizei pe seama lucratorilor si a celor saraci.

Stim ca este criza si multe companii se afla in dificultate. Pe de alta parte, ne amintim si faptul ca in timp de crestere economica accelerata, aceleasi voci care acum se opun cresterii salariului minim, anuntau si atunci apocalipsa somajului si falimentele in lant. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, si nici acum nu se justifica o crestere atat de mica a salariului minim, care nu ia in seama nici cresterea productivitatii din formula stabilita de guvern anul trecut 'in mod obiectiv'.
Formulele de calcul sunt 'obiective' doar atunci cand convin unei anumite puteri?

CNS Cartel ALFA a prezentat aici argumentele pentru care salariul minim trebuie sa creasca semnificativ. Mai mult decat atat, peste jumatate dintre antreprenorii din IMM-uri sustin cresterea salariului minim, un sfert dintre acestia sunt chiar de acord cu valoarea propusa de organizatiile sindicale, de 2.400 lei brut (sursa). Daca oamenii nu au bani pentru bunurile si serviciile de baza, atunci cum va exista cerere suficienta pentru a functiona economia?

Nu politica de austeritate este solutia de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arata clar ca modelul austeritatii a prelungit si a facut mai dificila revenirea. Intreaga Europa si-a insusit lectia de atunci si, in consecinta, si-a orientat politicile cu prioritate spre mentinerea locurilor de munca si pastrarea puterii de cumparare a populatiei. Tot in timpul crizei a fost publicata si propunerea de directiva privind salariile minime corecte, care prevede ca statele membre trebuie sa asigure un nivel echitabil al salariului minim. In present, salariul minim din Romania nu acopera nici jumatate din cheltuielile minime pentru un trai decent.

Preturile au crescut si vor continua sa creasca. La fel si productivitatea a crescut. In 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, desi cresterea de anul trecut s-a bazat pe o crestere estimata de 3,9%. O crestere cu doar 40 de lei nu acopera nici macar cheltuielile suplimentare pentru masti si alte elemente de protectie individuala.

In prezent, in Romania, productivitatea este la jumatate din media uniunii Europene, pe cand salariile sunt doar la un sfert.

Guvernul refuza sa ia act de aceste evolutii si sa le transpuna legislativ prin ajustarea corespunzatoare a salariului minim. Mentinerea acestui nivel al salariului minim, fara masuri de inghetare a preturilor, este un furt din munca lucratorilor, in beneficiul actionarilor si capitalului.

Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA' nu accepta acest furt din munca lucratorilor si decide declansarea unei serii de actiuni de protest, avand ca scop cresterea veniturilor lucratorilor.

Actiunile de protest debuteaza marti, 29 decembrie 2020 ora 10,00. printr-o actiune de pichetare a Ministerului Muncii si Justitiei Sociale".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani