GUVERNUL CERE SUTE DE MILIOANE DE EURO DE LA BANCA EUROPEANA DE INVESTITII – S-a anuntat pe ce vor fi folositi banii. Data de finalizare a proiectului, decembrie 2026 (Document)

996

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul Ciuca va discuta Memorandumul privind aprobarea negocierii Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 368 milioane de euro pentru sustinerea obiectivului de investitii Spitalul Regional de Urgenta Craiova si a semnarii acestuia.

Valoarea proiectului Spitalul Regional de Urgenta Craiova este de 602,74 milioane Euro, din care, cost net 508,52 milioane Euro (inclusiv costurile operationale de implementare). BEI si-a exprimat disponibilitatea de a finanta pana la 75% din costul total net al Proiectului (procentul de finantare standard al BEI fiind de 50%). Ca urmare, in cursul lunii octombrie 2021, conducerea BEI a aprobat pentru acest proiect acordarea unui imprumut in valoare de 368 milioane euro. Diferenta din costul total net, respectiv 140,52 milioane Euro, va fi acoperita din fonduri nerambursabile si/sau dupa caz din fonduri alocate de la bugetul de stat.
Executivul arata ca potrivit graficului estimativ de lucrari, prevazut in contractul de finantare, data de finalizare a proiectului este decembrie 2026, iar data limita de tragere a imprumutului astfel cum a fost convenita, luand in considerare inclusiv politica BEI, este 6 ani de la data semnarii contractului de finantare.

Imprumut pe 27 de ani

“Facilitatea BEI reprezinta o sursa de finantare a deficitului bugetului de stat in conditii favorabile, imprumutul urmand a fi acordat pe o perioada de timp de pana la 27 ani, cu posibilitatea unei perioade de gratie de pana la 5 ani, in functie de modul de rambursare, rambursarea putandu-se efectua intr-una sau mai multe transe, in functie de optiunea imprumutatului. Conform politicii BEI, termenii financiari, perioada de rambursare, modalitatea de rambursare, perioada de gratie si tipul dobanzii (fixa sau variabila), frecventa si datele de plata se stabilesc pentru fiecare transa in parte, cu ocazia tragerii, cu luarea in considerare a termenilor standard prevazuti in contractul de finantare.
Subliniem ca prezentul Contract de finantare este similar Contractului de finantare aferent Spitalului Regional de Urgenta Cluj dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, semnat la Bucuresti, la data de 15.11.2021.
Fata de cele de mai sus, supunem spre aprobare: – negocierea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 368 mil. EUR pentru sustinerea obiectivului de investitii Spitalul Regional de Urgenta Craiova si semnarea acestuia; si acordarea imputernicirii de semnare ministrului finantelor”, se mai arata in memorandum.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole