Grid star
eveniment

Guvernul adopta legea salarizarii. Se introduc noi reguli de calcul (Document)

Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 20 iunie 2024, proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Conform proiectului, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national, cu actualizarea periodica o data pe an. 

In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste si se actualizeaza cu utilizarea procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata..
Evaluarea gradului de adecvare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in functie de ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut va cuprinde: 
1) modalitatile de stabilire si actualizare a nivelului salariului minim brut pe tara garantat in plata; 
2) criteriile de stabilire si actualizare a salariului minim brut pe tara garantat in plata care sa includa cel putin urmatoarele elemente: 
a) puterea de cumparare a salariului minim, luand in considerare costul vietii; b) nivelul general al salariilor si distributia acestora; 
c) rata de crestere a salariilor; 
d) nivelurile si evolutiile productivitatii la nivel national pe termen lung. 
3) indicatorii statistici nationali aferenti; 
4) setul de indicatori anuali de monitorizare si evaluare de impact asupra mediului economic si social; 
5) modul de realizare a analizelor suport si de monitorizare a evolutiei salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in functie de nivelul orientativ intre 50%-52% al ponderii valorii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in castigul salarial mediu brut, considerat indicator de referinta pentru evaluarea gradului de adecvare.

Obligatiile angajatorilor

Proiectul prevede ca nu pot fi stabilite salarii minime brute sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotararea Guvernului poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta este platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar fara a diminua valoarea neta anterioara a acestuia.
In cazul raporturilor juridice de munca neintemeiate pe un contract individual de munca, reglementate prin legi speciale, angajatorul are obligatia de a stabili si garanta in plata un salariu de baza/remuneratie, al carui nivel nu poate fi mai mic decat cel al salariului de baza minim brut orar.

>>Proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

>>Expunerea de motive a proiectului de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani