GUVERNUL A MODIFICAT LEGEA SISTEMULUI DE PENSII – Mutare inainte de alegeri
Guvernul Orban a modificat Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii cu doua zile inainte de alegerile locale.
Anuntul a fost facut de seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca (foto).
Potrivit lui Danca, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare, de 35 de ani.
Astfel, o persoana care, in momentul de fata, nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are varsta de pensionare sau lipsesc cativa ani de contributii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, poate incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele respective. Nivelul contributiilor sociale care vor fi platite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie.
Executivul a mai adoptat si un proiect de ordonanta de urgenta care cuprinde mai multe masuri in ceea ce priveste organizarea noului an universitar si accesul universitatilor, dar si al studentilor aflati in conditii sociale precare pentru achizitia de dispozitive electronice si tablete pentru participarea la cursurile online.
Iata declaratiile facute de Ionel Danca despre actele normative adoptate de Executiv:
“Primul proiect de ordonanta de urgenta aflat pe ordinea de zi a sedintei de Guvern vizeaza modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii. Prin acest proiect de ordonanta de urgenta, in termeni populari, persoanele care au varsta de pensionare si au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpara vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare, de 35 de ani. Este un proiect foarte important in domeniul pensiilor, care vine sa repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare si prin acest proiect de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Muncii, de doamna ministru Violeta Alexandru, cu avizele tuturor celorlalte ministere implicate, practic, se repara aceasta inechitate si persoanele indreptatite la o pensie dupa indeplinirea varstei de pensionare pot sa isi completeze stagiul de cotizare in limita maxima a sase ani si la nivelul salariului minim brut pe economie.
Practic, o persoana care, in momentul de fata, nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are varsta de pensionare sau lipsesc cativa ani de contributii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, poate incheia un contract de asigurari sociale pentru plata contributiilor pentru perioadele respective. Nivelul contributiilor sociale care vor fi platite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie.
Tablete pentru facultati
Tot in domeniul social, a fost adoptata in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta care cuprinde mai multe masuri in ceea ce priveste organizarea noului an universitar si accesul universitatilor, dar si al studentilor aflati in conditii sociale precare pentru achizitia de dispozitive electronice si tablete pentru participarea la cursurile online. Astfel, potrivit acestui proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Fondurilor Europene, dupa modelul deja aplicat pentru invatamantul preuniversitar, unde Guvernul a alocat o suma de 175 de milioane de euro pentru decontarea achizitiilor pentru cumpararea de tablete si alte dispozitive electronice in invatamantul preuniversitar, acum, se ofera aceeasi posibilitate si universitatilor, institutiilor de invatamant superior, pentru decontarea cheltuielilor privind achizitia tabletelor pentru studentii care beneficiaza de burse sociale si pentru achizitia de dispozitive electronice pentru desfasurarea cursurilor online. Bugetul alocat pentru institutiile de invatamant superior este de 50 de milioane de euro, la care se adauga inca 10 milioane de euro pentru achizitia de dezinfectanti si echipamente necesare in acest sens in cadrul institutiilor de invatamant superior.
In cadrul aceleiasi ordonante, a fost majorat plafonul pentru decontarea cheltuielilor privind achizitia de echipamente medicale efectuate de spitalele din tara in contextul COVID. In acest sens, bugetul a fost majorat de la 350 de milioane de euro la 1,2 miliarde de euro. Sunt sume din fonduri europene, obtinute ca urmare a flexibilizarii intre programele operationale din cadrul exercitiului financiar 2014-2020, in mod special din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare si din facilitatea REACT-EU.
Prin aceasta procedura, spitalele judetene, spitalele locale care au achizitionat diverse echipamente medicale in contextul COVID trebuie sa depuna o solicitare de decontare a acestor cheltuieli la Ministerul Fondurilor Europene. Deja s-a intamplat acest lucru pentru bugetul alocat, de 350 de milioane de euro, insa, ca urmare a numarului mare de solicitari si a sumelor cerute, acest buget a fost majorat de catre Guvernul Romaniei de la 350 de milioane de euro la 1,2 miliarde euro.
In cadrul aceleiasi ordonante de urgenta, a fost introdusa o modificare in privinta unui alt program derulat de Ministerul Fondurilor Europene pentru categorii sociale vulnerabile. Ne referim la persoanele in varsta care beneficiaza de tichetele pentru masa calda. In acest caz, programul a fost aprobat pentru persoanele in varsta de peste 75 de ani care au venituri la nivelul pensiei sociale minime, respectiv 800 de lei, si, prin aceasta modificare adoptata in sedinta de guvern de ieri, in prima lectura, pot beneficia de acest program si persoanele in varsta de peste 75 de ani care au venituri sub nivelul acestei indemnizatii sociale minime de 800 de lei. Reamintesc, valoarea tichetului este de 180 de lei pe luna si numarul beneficiarilor acestui program este estimat la aproximativ 300.000 de varstnici.
Tot in domeniul social, Guvernul a adoptat, in prima lectura, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii educatiei nationale, in sensul inaugurarii realizarii unui program pilot de afterschool pentru categoriile de copii aflate in grupe sociale de risc de parasire timpurie a scolii. In acest sens, un numar de aproximativ 300.000 de elevi vor beneficia de un tichet educational de 200 de lei pe luna, in limita unui buget de 30 de milioane de euro, pentru a participa la programe de scoala dupa scoala, programe de after-school, astfel incat sa fie incurajata participarea acestor copii la procesul educational si sa fie evitat abandonul scolar din partea unor categorii de risc social.
Bani pentru aeroporturi
In domeniul economic, mai multe acte normative. A fost adoptat proiectul de ordonanta de urgenta pentru sustinerea activitatii unor aeroporturi regionale, in contextul economic generat de pandemia COVID-19. Anterior, Guvernul a aprobat un memorandum pentru instituirea acestei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale cu un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de persoane, pana la un milion de persoane pe an. Bugetul alocat acestui ajutor este de 22,2 milioane lei si vor beneficia de aceasta masura de sprijin aeroporturile regionale de la Iasi, Bacau, Cluj, Craiova si Sibiu. Pentru aeroporturile care au un trafic de pasageri mai mic de 200.000 de persoane pe an, au fost deja acordate masuri de sprijin similare anterior.
De asemenea, in cadrul proiectului de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Fondurilor Europene, adoptat in prima lectura, au fost incluse cateva prevederi pentru modificarea Ordonantei 130. Ordonanta 130 este cea care reglementeaza desfasurarea si implementarea programului de un miliard de euro granturi pentru companiile afectate de criza generata de pandemia COVID-19. Acest program este derulat prin Ministerul Economiei. Deja a fost lansata aplicatia pentru preinregistrarea solicitantilor in cadrul acestui program si sunt trei categorii principale de masuri active de sprijin pentru companiile afectate de COVID. Vorbim despre microgranturi de 2.000 de euro pentru companiile asa-numite SRL-uri fara salariati, companii care, practic, sunt o forma de prezentare a unor activitati economice de catre actionarii acestor companii. De asemenea, avem granturi pentru capital de lucru, granturi de repornire pentru cele mai afectate sectoare economice.
Aceste granturi sunt in valoare de pana la 150.000 de euro pentru domeniile HoReCa, transport si alte domenii afectate de COVID. Si nu in ultimul rand, a treia categorie de interventii prin acest program se refera la investitii in reprofilarea activitatilor economice la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii si in acest sens, companiile pot solicita granturi cuprinse intre 50.000 si 200.000 de euro. Prin modificarile adoptate, repet, in prima lectura, in cadrul sedintei de guvern de ieri, in urma consultarilor publice cu mediul de afaceri si la solicitarea acestora, se elimina cateva bariere in aplicarea acestui program si se extinde plaja beneficiarilor acestui program. Astfel, au fost introduse noi coduri CAEN pentru activitati eligibile in cadrul acestui program - coduri din domeniul constructiilor, comert si industrie alimentara, turism si alte domenii de activitate economica. De asemenea, a fost eliminata cerinta privind pragul pentru cifra de afaceri de minim 5.000 de euro pentru acordarea microgranturilor de 2.000 de euro, iar in ceea ce priveste granturile pentru capital de lucru, au fost introduse, de asemenea, in categoria domeniilor eligibile, nu numai zona de HoReCa, transport, organizator de evenimente, dar si zona de saloane de infrumusetare, care au fost omise in prima etapa a acestui program si, in acest moment, sunt adaugate astfel aceste categorii de activitati economice eligibile.
Plata chiriilor
Tot in domeniul economic, a fost dezbatuta, din nou, ordonanta de urgenta pentru instituirea schemei de sprijin pentru plata chiriilor, in cazul celor afectati de epidemia COVID, in cazul comerciantilor care au trebuit sa-si suspende sau sa isi intrerupa activitatea pe perioada starii de urgenta, respectiv starii de alerta, in domenii in care s-au pastrat restrictiile privind desfasurarea acestor activitati. Mecanismul, in acest caz, este unul care, pe de o parte, vine sa sprijine pe cei care au platit o parte din chirii, chiar daca nu au desfasurat activitati pentru ca erau sub imperiul contractelor de chirii cu marii proprietari de spatii comerciale, pe de alta parte, in cazul celor care au beneficiat de diferite facilitati si reduceri la plata chiriilor - acestia pot plati catre proprietarul de spatii comerciale acest sprijin, urmand ca proprietarul sa prelungeasca contractul de inchiriere cu o perioada de sase luni si sa reduca cuantumul chiriei cu 15% pentru urmatoarele sase luni.
Concret, bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 160 de milioane de lei. Se estimeaza un numar de aproximativ 3.000 de beneficiari si se acorda un sprijin pentru decontarea a 50% din valoarea chiriei pentru comerciantii care isi desfasoara activitatea in spatii comerciale mai mari de 15.000 de metri patrati si care au avut activitatile suspendate in perioada 15 martie-15 iunie. Valoarea acestui sprijin, de 50%, in cazul in care au beneficiat de diferite forme de facilitati de reducere a valorii chiriei din partea proprietarului, proprietarul primeste contravaloarea acestui sprijin in schimbul prelungirii contractului de inchiriere cu sase luni de zile si diminuarii valorii chiriei cu 15% pentru aceasta perioada. Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin de acest tip din Uniunea Europeana, care vine sa compenseze pierderile comerciantilor care si-au intrerupt activitatea ca urmare a epidemiei COVID in marile centre comerciale.
In ceea ce priveste proiectele de infrastructura, au fost mai multe acte normative in sedinta de guvern de aseara pentru deblocarea sau accelerarea unor proiecte importante de infrastructura din tara. Astfel, a fost adoptat proiectul de hotarare de guvern pentru realizarea ultimelor exproprieri pe centura municipiului Radauti. Este vorba de relocarea unor utilitati, astfel incat dupa adoptarea acestui act normativ, practic, se asigura toate conditiile pentru finalizarea cat mai curand a acestui proiect de infrastructura, respectiv, pana la sfarsitul acestui an, centura municipiului Radauti ar putea fi finalizata. De asemenea, pentru drumul expres Craiova-Pitesti a fost adoptat un proiect de hotarare de guvern pentru exproprierea unor imobile de pe Tronsonul 3 al acestui drum expres.
De asemenea, valoarea acestor exproprieri se ridica la aproximativ 13 milioane de lei si, in acest caz, ca urmare a adoptarii acestui act normativ, se asigura frontul de lucru pentru constructor pe acest tronson. Un proiect de infrastructura care a avansat in mod spectaculos, am putea spune, in acest an, ajungand de la un grad de executie, drumul expres Pitesti-Craiova, de peste 50%, in conditiile in care la preluarea guvernarii au fost lasate doar cateva borduri in camp de guvernarea anterioara.
Sala Polivalenta la Brasov
Tot in domeniul proiectelor de infrastructura a fost adoptat un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru varianta de ocolire Sighisoara din judetul Mures. Este un proiect important in zona, a carui valoare se ridica la 391 de milioane de lei si vizeaza centura ocolitoare a orasului Sighisoara, in lungime de 13 kilometri. Este primul pas in realizarea acestui proiect, primul pas adoptat de catre Guvernul Orban in sedinta de guvern de ieri seara. De asemenea, a fost adoptat proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii Sala Polivalenta in Municipiul Brasov. Este un obiectiv de investitii mult asteptat, promis de mai multe ori, dar pentru care guvernele anterioare nu au facut nimic.
Si in acest sens, Guvernul a adoptat un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, ca un prim pas in realizarea acestui obiectiv de investitii. Este vorba despre un obiectiv cu o valoare de 404 milioane de lei pentru un complex multifunctional de tip sala polivalenta in municipiul Brasov cu 11.400 de locuri. Un alt proiect de hotarare de guvern, important pentru diverse autoritati locale, in acest caz vorbim despre municipiul Timisoara. Este un proiect de hotarare de guvern prin care, practic, este redata padurea din Timisoara, in suprafata de aproape 512 hectare, este redata timisorenilor. Este vorba despre o suprafata forestiera aflata in administrarea Romsilva si care, ca urmare a adoptarii acestui proiect de hotarare de guvern, va reveni in administrarea municipiului Timisoara, pentru transformarea acestuia intr-o padure-parc, de care sa se bucure toti timisorenii. Si acest obiectiv a fost foarte mult timp blocat si intarziat de diverse motive birocratice. I
Iata, dupa mai multe discutii intre Ministerul Mediului, Ministerul Justitiei, Ministerul Lucrarilor Publice, s-a ajuns la o solutie pentru trecerea acestei suprafete din administrarea Romsilva catre municipiul Timisoara, astfel incat timisorenii sa poata sa se bucure de o padure-parc in suprafata de aproximativ 520 de hectare, care poate fi amenajata in beneficiul locuitorilor municipiului Timisoara. Un ultim act normativ pe care as dori sa-l prezint din domeniul agriculturii: este vorba de proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea normelor de aplicare la legea privind functionarea Agentiei Domeniilor Statului. Este un act normativ care permite realizarea unuia dintre programele incluse in Planul National de Investitii si Relansare Economica al guvernului condus de domnul prim-ministru Ludovic Orban, respectiv completarea Programului de instalare a tinerilor fermieri; pe langa subventiile acordate din fonduri europene, acordarea facilitatii acestor tineri fermieri de a beneficia de o suprafata de pana la 50 de hectare, concesionata din proprietatea statului, aflata in proprietatea statului prin Agentia Domeniilor Statului. Dupa adoptarea acestui proiect de hotarare de guvern, practic, Ministerul Agriculturii va putea implementa programul de instalare a tinerilor fermieri cu teren concesionat de la stat de pana la 50 de hectare”.