Grid star
antreprenoriat

Guvernul a modificat Codul fiscal. Se ofera stimulente fiscale antreprenorilor (Document)

Guvernul a adoptat miercuri, 25 septembrie 2024, Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal prin care se ofera stimulente fiscale antreprenorilor.

Prin aceasta Ordonanta de Urgenta se reglementeaza scaderea din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare.  
Astfel, vor putea beneficia de stimulente fiscale si operatorii economici care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare si platesc impozit minim pe cifra de afaceri, pe langa contribuabilii din acest sector care datoreaza impozit pe profit.

Potrivit Finantelor, implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimularii activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de marile intreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri. Avand in vedere ca rezultatul fiscal al anului 2024 inca nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scaderi si pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Deducere fiscala

Ministerul de Finante sustine ca efectul stimulativ al acestei masuri privind deducerea fiscala aplicabila si la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta in:
-reinvestirea fondurilor deduse in cercetare-dezvoltare;
-cresterea investitiilor si cheltuielilor aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare;
-atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare in Romania;
-recunoasterea activitatilor de cercetare-dezvoltare ca fiind intr-adevar de importanta strategica.

"Dupa o serie de consultari cu mediul de afaceri, venim cu aceasta propunere, care ne poate ajuta sa reducem decalajul fata de alte state din UE, care incurajeaza mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilitatile fiscale pentru aceste activitati exista de multi ani in Romania si datele noastre arata ca sunt 800 companii care au beneficiat pana acum, fiind inregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al cresterii economice, tocmai de aceea trebuie sa facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din Romania un cadru competitiv, care sa le permita sa concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este rationamentul pentru care am propus extinderea facilitatilor si catre cei care platesc impozit minim pe cifra de afaceri”, a declarat ministrul de Finante, Marcel Bolos.

>>Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal 

>>Nota de Fundamentare a proiectului de OUG pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani