Grid star
business capital

Guvernul a decis cu privire la Pilonul II de pensii. Proiectul de lege prevede cresterea contributiei pana la 10% (Document)

Guvernul nu sustine adoptarea proiectului de lege initiat de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR) privind modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat care prevede cresterea contributiei la Pilonul II de pensii pana la 10%.

Initiativa prevede o majorare progresiva a cotei de contributie cu 1% incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, pana la atingerea unui procent de 10%. In prezent, cota virata de angajatori este de 4,75%, iar banii ajung la fonduri private care ii investesc, urmand ca la pensionare romanii sa primeasca banii.
Executivul arata in punctul de vedere ca participarea la acest sistem de contributii definite, devenit operational in anul 2008, este obligatorie pentru cei sub 35 de ani si optionala pentru cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. Se previzeaza ca la momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei era de 2% din baza de calcul. Incepand cu 1 ianuarie 2024, pentru asigurarea sustenabilitatii Pilonului II de pensii, contributia a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta. 
In punctul de vedere se specifica ca orice modificare adusa actelor normative care au facut obiectul unor jaloane din PNRR si au fost evaluate pozitiv de Comisia Europeana duce la incalcarea principiului ireversibilitatii reformelor. Potrivit Executivului, modificarea propusa duce la incalcarea Regulamentului UE.
In plus, modificarea propusa prin initiativa legislativa conduce la reducerea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat si, implicit, la cresterea subventiilor de echilibrare acordate de la bugetul de stat pentru sustinerea cheltuielilor.

Prezentam pasaje din punctul de vedere al Executivului, pe care il atasam integral la finalul articolului:

“Participarea la acest sistem de contributii definite (CD), devenit operational in anul 2008, este obligatorie pentru cei sub 35 de ani si optionala pentru cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. La momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei era de 2% din baza de calcul. Incepand cu 1 ianuarie 2024, pentru asigurarea sustenabilitatii Pilonului II de pensii si tinandu-se seama de importanta sa ca mijloc de economisire pe termen lung, dar si de asigurare a unui venit suplimentar, adecvat si sustenabil la pensie in contextul evolutiilor demografice nefavorabile, contributia virata la Pilonul II a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (…).

Reducerea veniturilor bugetare

Orice modificare adusa actelor normative care au facut obiectul unor jaloane din Planul National de Redresare si Rezilienta care au fost evaluate pozitiv de Comisia Europeana duce la incalcarea principiului ireversibilitatii reformelor, respectiv a art. 24 din Regulamentul (UE) 2021/241, precum si a prevederilor Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2021. Prin urmare, consideram ca la acest moment, modificarea propusa duce la incalcarea art. 24 din Regulamentul (UE) 2021/241.
Mentionam ca modificarea propusa prin initiativa legislativa conduce la reducerea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat si, implicit, la cresterea subventiilor de echilibrare acordate de la bugetul de stat pentru sustinerea cheltuielilor acestui buget.
In acest context, mentionam ca Guvernul are obligatia de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele, obligatiile bugetare si riscurile fiscale, iar adoptarea initiativei legislative ar influenta negativ tinta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomica si ratingul de tara in relatia cu organismele financiare internationale”.

>>Proiectul de lege privind modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

>>Expunerea de motive a proiectului privind modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

>>Punctul de vedere al Guvernului 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani