Grid star
eveniment

Guvernul a avizat negativ legea asigurarii locuintelor. Iata motivele de respingere (Document

Guvernul nu sustine proiectul de lege care prevede ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia chiar si atunci cand nu exista una obligatorie. Astfel, Executivul a emis un punct de vedere cu privire la propunere legislativa privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. 

In document se arata ca efectul direct al initiativei legislative, care a fost respinsa de Senat si se afla in Camera Deputatilor, for decizional, este acela de a reduce numarul de polite de asigurare obligatorii PAD si inlocuirea acestora cu polite de asigurare facultativa, in lipsa unei analize a impactului asupra mecanismului de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. 
Analizand datele statistice oficiale, publicate pe pagina de internet a PAID Romania, observam o crestere in ultimii ani a numarului de polite de asigurare incheiate la nivel national, fapt ce conduce la cresterea eficientei mecanismului de asigurare obligatorie a locuintelor, se mai arata in punctul de vedere, motiv pentru care Guvernul nu sustine acest proiect, ci forma actuala in care pentru a incheia o asigurare facultativa este nevoie in primul rand de una obligatorie. 

Iata pasaje din punctul de vedere al Executivului, pe care il atasam integral la finalul articolului:

“Initiativa legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundattiilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul eliminarii obligativitatii
detinerii unei polite PAD atunci cand se incheie una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale, facilitandu-se procesul de asigurare a
locuintelor, prin procurarea unei polite de asigurare care sa cuprinda toate ipostazele atat cele grave - dezastre naturale, cat si cele accidentale,
acestea fiind mai des intalnite.

Asa cum reiese din Expunerea de motive a Legii nr. 260/2008, Romania este unul dintre statele europene expuse in mod semnificativ la dezastre naturale, in special cutremure si inundatii, acestea cauzand adesea pierderi de vieti omenesti si pagube materiale ale caror costuri economice si sociale sunt majore.

In virtutea acestei realitati, legiuitorul a considerat necesara reglementarea unui mecanism de asigurare obligatorie, precum si a conditiilor asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor si constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Analizand datele statistice oficiale, publicate pe pagina de internet a PAID Romania, observam o crestere in ultimii ani a numarului de polite de asigurare incheiate la nivel national, fapt ce conduce la cresterea eficientei mecanismului de asigurare obligatorie a locuintelor (...).
Efectul direct al initiativei legislative este acela de a reduce numarul de polite de asigurare obligatorii PAD si inlocuirea acestora cu polite de asigurare facultativa, in lipsa unei analize a impactului asupra mecanismului de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Avand in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative in forma prezentata”.

Motivatia initiatorilor

In prezent, pentru a cumpara o asigurare facultativa care acopera o gama larga de riscuri trebuie sa existe si polita PAD obligatorie, care acopera dezastrele naturale: cutremure, alunecari de teren si inundatii, iar initiatorii au cerut eliminarea din lege a acestei prevederi. 
In expunerea de motive a proiectului se mentioneza ca situatiile acoperite prin polita PAD, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent: 
“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitatii detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”. 

>> Proiectul privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor 
>>Expunerea de motive a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor

>>Punctul de vedere al Guvernului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani