GUVERNUL A APROBAT SCUTIREA DE LA PLATA TAXELOR SI IMPOZITELOR – Conditiile care trebuie indeplinite

1074

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta care prevede facilitatea temporara a scutirii de la plata impozitului si a taxelor pentru majorarea voluntara a salariului minim cu 200 de lei.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru, a declarat ca incepand cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza la nivelul salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 de lei lunar, fara a include aici sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a actului normativ si pana la data de 31 decembrie 2022 inclusiv pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit conform contractului individual de munca, fara a include sporuri sau alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Nu se introduc noi taxe

Potrivit lui Carbunaru, angajatii pot beneficia de o crestere salariala necesara pentru a putea face fata acestei perioade marcata de cresterea preturilor la produsele de baza:
Practic, categoria de cetateni, categoria de romani vizata de aceasta masura face parte din categoria afectata, poate, chiar mai greu decat alte categorii de aceasta perioada complicata si este o masura care vine in sprijinul angajatilor, dar in egala masura si in sprijinul angajatorilor care vor putea sa mareasca cu 200 de lei salariile angajatilor cu salarii mici, fara a dubla aceasta responsabilitate asumata si prin taxe si impozite suplimentare.
Prevederile Ordonantei de Urgenta nu sunt aplicabile personalului platit din fonduri publice si, in acest context, as vrea doar sa reamintesc mesajul pe care prim-ministrul Nicolae Ciuca l-a transmis la intalnirea cu mediul de afaceri, cu antreprenorii romani, legat de sistemul de impozitare. Guvernul nu intentioneaza sa introduca taxe noi in acest an si tot ceea ce face, practic, in colaborare cu mediul de afaceri este sa realizeze o optimizare fiscala pe baza unei analize, fireasca aceasta analiza in orice stat european. Nu putem discuta despre taxe care sa vina peste noapte fara a fi discutate cu mediul de afaceri si care sa genereze un impact”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole