GUVERNUL A APROBAT BUGETUL PROGRAMULUI RABLA – Oferta pentu achizitionarea de masini noi. Fonduri alocate si pentru case verzi
Guvernul a aprobat Hotararea pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli in 2023 al Fondului pentru mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu. Valoarea totala a veniturilor estimate este de aproximativ 7,312 miliarde lei.
Programele pentru protectia mediului, confom bugetului pentru anul 2023 sunt:
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Programul sustine finantarea achizitionarii si instalarii sistemelor de panouri fotovoltaice, in vederea producerii energiei electrice si utilizarii acesteia de catre consumatorii racordati la reteaua nationala de distributie a energiei electrice. Bugetul pentru organizarea unor sesiuni noi de finantare in anul 2023 va fi de 2 miliarde de lei, astfel:
-1,75 miliarde de lei pentru asigurarea bugetului necesar relansarii inscrierilor in Program in cursul anului 2023 a beneficiarilor persoane fizice;
-250 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansarii unei sesiuni de finantare in anul 2023 pentru inscrierea unitatilor de cult, a institutiilor publice si a entitatilor juridice non-profit din domeniul asistentei sociale.
Rabla Clasic
Programul de stimulare a innoirii parcului auto national este cel mai longeviv program guvernamental. Se deruleaza din anul 2005, anul acesta urmand sa fie lansata cea de-a 19-a editie. Bugetul alocat, 560 de milioane de lei.
Programul Rabla Plus
Bugetul alocat anul acesta este de 780 milioane lei.
Programul Microbuze Electrice
In acest an, va fi lansat in premiera. Prin acest program vor fi achizitionate microbuze noi electrice, microbuze noi hibride si microbuze noi alimentate cu GNC pentru transportul elevilor, avand la baza necesitatile identificate la nivelul fiecarei UAT din cadrul solicitantilor, la nivel national. Bugetul alocat este de 300 de milioane de lei.
Programul dezvoltarea infrastructurii velo in Romania
Programul continua si in 2023 cu un buget de 50 de milioane de lei.
Programul Rabla local
Este complementar Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus si are ca scop eliminarea din circulatie a masinilor uzate, cu grad ridicat de poluare. In cadrul acestui program, suma prevazuta pentru un autovehicul mai vechi de 15 ani este de 3.000 de lei.
Acest program va fi implementat cu ajutorul unitatilor administrativ-teritoriale. Buget prevazut- 240 de milioane de lei, buget ce va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate.
Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri publice
Obiectul acestui program vizeaza modernizarea cladirilor publice, prin finantarea de activitati/actiuni specifice realizarii de investitii pentru cresterea performantei energetice a acestora. Avand in vedere necesitatea care exista in Romania pentru modernizarea cladirilor publice, in special a unitatilor de invatamant, a creselor, gradinitelor, scolilor gimnaziale si liceelor, anul acesta va fi lansata o noua sesiune de finantare cu un buget de aproximativ 451 de milioane de lei.
Programul Rabla pentru Electrocasnice
Bugetul alocat Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic pentru anul 2023 va fi de 75 milioane de lei. Bugetul a fost diminuat intrucat in ultima sesiune organizata, sumele nu au mai fost epuizate asa cum se intampla in editiile trecute.
Programul privind educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului
Bugetul alocat este de 265 de milioane de lei pentru sustinerea a trei programe diferite, dupa cum urmeaza:
-15 milioane de lei pentru relansarea sesiunii si incheierea contractelor aferente, in cadrul Programului vizand educatia si constientizarea publicului privind gestionarea deseurilor.
-150 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finantare si incheierea contractelor aferente in cadrul unui nou program de constientizare, avand ca solicitanti eligibili organizatiile neguvernamentale in parteneriate cu unitati administrativ teritoriale, unitati de invatamant si institutii publice.
-100 de milioane de lei pentru lansarea sesiunii de finantare si incheierea contractelor aferente in cadrul unui nou program de constientizare, denumit generic „Saptamana verde”, avand ca solicitanti eligibili unitatile de invatamant si institutiile publice.
Programul privind gestionarea deseurilor
Bugetul alocat in 2023 este de 1.5 miliarde de lei pentru lansarea unei sesiuni de finantare prin care se va acorda sprijin financiar unitatilor administrativ teritoriale in vederea realizarii investitiilor care au ca scop finantarea statiilor de sortare si de tratare mecano-biologica.
Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare
Programul va beneficia in 2023 de un buget de 1 miliard de lei, pentru relansarea Programului denumit generic “Apa-canal” a carui ultima sesiune a avut loc in anul 2010, avand ca beneficiari unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara si ca obiect dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apa, a celor pentru colectarea apelor uzate si a statiilor de tratare/epurare a apei, luand in calcul numarul mare de localitati deficitare din acest punct de vedere la nivel national.
Programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale
Bugetul alocat este de 500 de milioane de lei necesar lansarii unei sesiuni de finantare si incheierii contractelor destinate acordarii de sprijin financiar pentru UAT-uri sau alte organisme publice, inclusiv structuri subordonate acestora, pentru refacerea siturilor contaminate istoric aflate in proprietate sau puse la dispozitia acestora de catre proprietar – printr-un act juridic - in vederea implementarii proiectului.
Programul privind protectia speciilor de fauna salbatica
Bugetul alocat este de 70 de milioane de lei.
Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin amenajarea de spatii verzi
In anul 2023, va fi lansat un program nou cu un buget de 50 de milioane de lei ce va avea drept scop amenajarea de spatii verzi.
Programul “Festivalul Verde” (Single – Use Plastics)
Bugetul alocat acestui program este de 100 milioane lei si va avea ca beneficiari ONG-urile. Prin acest program se doreste acordarea de resurse financiare pentru achizitionarea de consumabile de carton personalizate cu sigla AFM, in cadrul unor festivaluri cunoscute, asa cum sunt Untold sau Neversea.
Programul “Vinerea Verde”
Bugetul alocat este de 100 de milioane de lei si se urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin stimularea achizitionarii de biciclete/trotinete de catre UAT-uri/institutii publice.
Administratia Fondului pentru Mediu implementeaza doua programe de finantare prevazute in cadrul PNRR
Programul Prima Conectare – (PNRR)
Programul "Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apa si de canalizare”. Alocarea financiara acordata prin PNRR pentru lucrarile de bransare/racordare a gospodariilor vulnerabile la sistemul public de alimentare cu apa si de canalizare din cadrul Investitiei I3 este de 168 milioane euro. Pentru acest program a fost organizata o sesiune de finantare in anul 2022, in cadrul careia au fost aprobate 7 dosare in valoare de 44,862 milioane lei, pentru un numar de 5.004 gospodarii.
Programul Fabrici de reciclare – (PNRR)
Prin acest program va fi asigurata sustinerea financiara a operatorilor economici in vederea cresterii capacitatilor de reciclare a deseurilor la nivel national. Alocarea financiara acordata prin PNRR pentru aceste lucrari este de 286 milioane euro. Pentru acest program, urmeaza sa fie lansata sesiune de finantare.