GUVERNUL A ANUNTAT CU CAT VA CRESTE SALARIUL MINIM – Hotararea va fi adoptata in 30 decembrie

1103

Guvernul a anuntat luni, 28 decembrie 2020, cu cat va creste salariul minim incepand cu 2021. Decizia a fost luata in urma intalnirii pe care premierul Florin Citu si ministrul Muncii, Raluca Turcan (foto), au avut-o cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.

Astfel, Guvernul are in vedere cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 cu un nivel care sa depaseasca rata inflatiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Trebuie precizat ca reprezentantii sindicatelor au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat inghetarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel putin pentru primele luni ale anului viitor, argumentand situatiile dificile cu care se confrunta anumite sectoare economice.

Iata anuntul facut de Guvernul Romaniei:

„Premierul Florin Citu si ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut astazi consultari cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, pe tema cresterii salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru anul 2021:

‘La nivelul Guvernului vom decide cresterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va tine cont de argumentele reprezentantilor sindicatelor, ai patronatelor, precum si de contextul economic si social. Ne dorim sa asiguram o viata mai buna pentru romani, avand insa grija sa pastram locurile de munca si sa protejam initiativa antreprenoriala’, a subliniat prim-ministrul.

In cadrul discutiei, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat trei scenarii referitoare la evolutia acestui indicator salarial in 2021, rezultate ca urmare a consultarilor autoritatilor guvernamentale cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.
Guvernul are in vedere cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 cu un nivel care sa depaseasca rata inflatiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Acest nivel a fost stabilit in contextul in care reprezentantii sindicatelor au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat inghetarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel putin pentru primele luni ale anului viitor, argumentand situatiile dificile cu care se confrunta anumite sectoare economice.
Hotararea privind stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi adoptata in sedinta Guvernului din 30 decembrie 2020.

Totodata, prim-ministrul, ministrul Muncii si reprezentantii partenerilor sociali au agreat incheierea, in prima jumatate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care sa fie stabilit un mecanism de crestere a salariului minim brut pe economie pentru urmatorii patru ani, astfel incat sa fie asigurata stabilitatea si predictibilitatea evolutiei acestui indicator salarial”.

1 comentariu la “GUVERNUL A ANUNTAT CU CAT VA CRESTE SALARIUL MINIM – Hotararea va fi adoptata in 30 decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole