GUVERNATORUL BNR ANUNTA CA PRETURILE VOR CRESTE IN TOAMNA – Isarescu: “Prognoza nu arata chiar frumos”

1344
a scazut robor

Sursa Foto: Gorjeanul

Preturile vor creste mult in toamna, a declarat luni, 9 august 2021, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care a prognozat o crestere a inflatiei la 5,6% la finalul anului. Potrivit guvernatorului Bancii Centrale, in prezent inflatia este de 5%.
Isarescu a explicat ca pentru sfarsitul anului urmator, datorita faptului ca dispare si efectul de baza din ianuarie cu electricitatea si cel din vara cu gazele naturale, prognoza este ca indicele preturilor de consum coboara la 3,4%.

Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:

„Prognoza nu arata chiar frumos. Dupa acest varf care este deja in prezent, il avem aici dupa noi, inflatia care va fi anuntata peste 2 zile, sau mai degraba dupa mine, ca sa nu angajez pe multi colegi, va depasi 5%, sau va fi in jur de 5%. Si subliniez acest lucru pentru ca de regula cand noi facem o prognoza la sfarsitul anului, sa spunem va fi 5,6%, cum este si aici, exista tendinta sa se spuna asa: Banca nationala prognozeaza de acum inainte o inflatia de 5,6%, preturile vor creste cu 5,6%. Nu este asa. Inflatia e deja 5%, deci mai degraba vedem, bineinteles si cu actiunea politicii monetare, care a inceput deja sa se intareasca, mai degraba vedem o temperare a cresterilor de pret si acesta este efortul nostru, sa mentinem inflatia intre 5 – 5,5% pana la sfarsitul anului pentru ca apoi, datorita efectului de baza indicele preturilor de consum in ianuarie coboara deja sub 5%, pe la 4 si ceva la suta.

Inflatia

Am punctat si trimestrul III si trimestru IV, sfarsit de trimestru ca sa vedeti ca acesti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoza ca preturile vor creste de acum inainte. Prognoza noastra este ca prin eforturi, inclusiv in domeniul monetar, vom reusi sa tinem preturile undeva intre 5 si 5,5%. Ma refer la indicele preturilor de consum. Deci cresterile din toamna vor fi foarte mari. Pentru sfarsitul anului urmator datorita faptului ca dispare si efectul de baza din ianuarie cu electricitatea si cel din vara cu gazele naturale prognoza noastra este ca indicele preturilor de consum coboara la 3,4%”.

1 comentariu la “GUVERNATORUL BNR ANUNTA CA PRETURILE VOR CRESTE IN TOAMNA – Isarescu: “Prognoza nu arata chiar frumos”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole