GUVERNATORUL BNR, DESPRE IMPOZITAREA PROGRESIVA – Mugur Isarescu anunta: "Probabil ca la anul o discutie pe tema asta"
15 February 2024 16:45 Lumea Banilor 1529Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu (foto), nu crede ca o decizie cu mult discutata masura cu privire la introducerea impozitului progresiv si a cotei unice de TVA se va lua in 2024, un an electoral. Acesta nu exclude insa ca in 2025 sa aiba loc discutii pe aceasta tema.
Isarescu a fost intrebat joi, 15 februarie 2024, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre cele doua masuri, avand in vedere ca si Fondul Monetar International, cat si Banca Mondiala recomanda impozitul progresiv si cota unica TVA. Seful Bancii Nationale a declarat ca Fondul nu impune si nici nu cere, ci vine si propune, iar decizia este a Guvernului si a Parlamentului.
Acesta a mai precizat ca atunci cand aude de falimentul Romaniei, cu un ochi rade, cu altul plange, si asta pentru ca anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro: "Cand ma gandesc la istorie, au fost ani in care am trait cu 2-3 miliarde de euro rezerve".
Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:
“Nu cred ca e de actualitate intr-un an electoral. Orice discutie pe tema asta se duce in plan ideologic si nu mai iese nimic, se tulbura si anul electoral. Deci, probabil ca la anul o discutie pe tema asta, dar Fondul nu impune si nici nu cere. Vine si propune si spune 'Domnule, uite, asta e varianta care ar putea sa functioneze'. Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei propune, accepta, legifereaza si asa mai departe.
Nici n-avem acord stand-by sau acord de finantare cu Fondul ca sa fie ceva conditional. Si Fondul nu o sa vina in Romania decat intr-o situatie in care o sa avem, Doamne fereste, o prabusire de rezerve si un dezechilibru extern greu de finantat. Ganditi-va si dumneavoastra, cand aud de falimentul Romaniei, cu un ochi rad, cu altul plang. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Cand ma gandesc la istorie, au fost ani in care am trait cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrari, exista o incredere, dar la costuri mai ridicate”.