GREVA GENERALA IN EDUCATIE: MESAJ PENTRU PREMIER – Mai este o zi. Sindicatele anunta ca sunt dispuse la negocieri: "Guvernul este singurul care poate detensiona situatia”
Cu o zi inainte de declansarea grevei generale, sindicatele din educatie se intalnesc la negocieri cu premierul Ciuca.
Luni, 22 mai 20023, incepe greva generala in invatamant. Totul depinde insa de negocierile care vor avea loc duminica, 21 mai 2023, iar sindicalistii sunt dispusi sa negocieze, printre revendicari numarandu-se si marirea salariilor:
"Am facut tot posibilul ca sa nu ajungem la acest protest extrem. In continuare suntem deschisi la negocieri, indiferent de ziua si ora la care suntem invitati”.
Majorarea salariilor
Principala revendicare este majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul ca salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic. Se mai cere si acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile: decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
Iata anuntul sindicatelor:
"Guvernul este singurul care poate detensiona situatia din invatamant.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie 'SPIRU HARET' si Federatia Nationala Sindicala 'ALMA MATER', in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, vor onora orice invitatie oficiala la negocieri venita din partea Guvernului Romaniei.
Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarma, am trimis zeci de scrisori si comunicate, am organizat mai multe actiuni de protest, insa, de fiecare data, discutiile nu au avut rezultatul asteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au facut doar promisiuni, care nu au fost onorate.
Mentionam ca, din anul 2021 si pana in prezent, cand s-a luat decizia declansarii grevei generale, am avut urmatoarele actiuni de protest:
• 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petitii ale angajatilor din invatamant prin care acestia au solicitat majorarea in regim de urgenta a salariilor;
• 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului Romaniei;
• 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului Romaniei;
• 19 ianuarie 2022 – am organizat o greva de avertisment de doua ore;
• 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest in Piata Victoriei;
• 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului Romaniei;
• 21 februarie 2023 – am anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca vom declansa greva generala;
• 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului Romaniei;
• 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului Romaniei;
• 10 mai 2023 – am organizat un mars de protest la care au participat peste 15.000 de angajati din invatamant;
• 17 mai 2023 – am organizat o greva de avertisment de doua ore.
Dupa cum se poate observa, am facut tot posibilul ca sa nu ajungem la acest protest extrem. In continuare suntem deschisi la negocieri, indiferent de ziua si ora la care suntem invitati.
Reamintim care sunt revendicarile noastre:
-Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
-Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
-Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
-Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
-Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
-Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.
Le multumim si pe aceasta cale colegilor nostri pentru solidaritatea de care dau dovada si pentru semnarea referendumului privind declansarea grevei generale in educatie, incepand cu data de 22 mai 2023".