Grid star
eveniment

GREVA DIN INVATAMANT CONTINUA – Ultimele revendicari: "Sa-si asume printr-un act normativ". Guvernul sustine ca au fost indeplinite toate solicitarile si ca profesorii trebuie sa se intoarca la catedra

Greva din educatie continua, anunta duminica, 4 iunie 2023, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret”. Guvernul a marit salariile, insa majorarile sunt considerate prea mici. Sunt insa si alte revendicari.

Sindicatele cer Guvernului sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Se arata ca salariatii sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica "ipotetica grila de salarizare” pentru invatamant in maximum trei ani, solicitand scurtarea acestei perioade:

"Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”.

Punctul de vedere al Guvernului

Guvernul a indeplinit solicitarile cadrelor didactice privind majorarile salariale, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru . Potrivit acestuia, au fost acordate majorari salariale de 1.000 lei brut/luna personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/luna pentru personalul nedidactic (click aici pentru a citi). Sindicalistii cer insa o marire de 25%.

Iata anuntul sindicatelor:

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie ‘SPIRU HARET', in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, cer in continuare Guvernului si partidelor aflate la guvernare sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.

Aceasta atitudine a Guvernului Romaniei este interpretata ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul mentionat mai sus in noua lege a salarizarii. Atragem atentia ca salariatii din invatamant aflati in greva sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grila de salarizare pentru invatamant in maximum trei ani, solicitand scurtarea acestei perioade. Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici.

Mesaj pentru Iohannis

Dupa cum am spus inca de la inceput, aceasta greva nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este si despre viitorul educatiei, despre perceptia pe care o are societatea asupra meseriei de dascal. Insa, modul in care Guvernul si liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfasurat incepand cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajatii din invatamant) si pana in prezent ne face sa credem ca, dupa ce se va incheia aceasta greva, vor reveni la vechile obiceiuri, adica: vor continua sa nu investeasca in educatie si in angajatii din invatamant.

Aici, domnilor politicieni, domnule Presedinte, este problema. Nu ne-ati convins ca, dupa incheierea grevei, veti investi cu adevarat in acest domeniu. Iar primul exemplu in acest sens este ca nu v-ati asumat printr-un act normativ ca, odata cu aparitia noii legi a salarizarii, salariul profesorului debutant va fi cel putin egal cu salariul mediu pe economie.

Tinem sa va reamintim si ca unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru greva este cresterea finantarii.

Neincredere

Degeaba ati votat in Parlament o lege care prevede alocarea pentru invatamant a unei finantari egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, daca nu aveti de gand sa o si respectati si veti proroga aplicarea acestui articol, asa cum ati prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educatie. Spunem asta pentru ca, deja, pe surse, am aflat ca nu veti acorda, incepand cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Invatamantului Preuniversitar, pentru ca bugetul nu permite aceasta ‘cheltuiala’. Aveti insa 6 luni sa va pregatiti. Aveti 6 luni in care puteti reforma statul, in asa fel incat, de la 1 ianuarie 2024, sa puteti acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru invatamant.

Avem nevoie de educatie, iar educatia are nevoie de finantare! Nu ne mai certati, nu ne mai trimiteti la clase! Schimbati-va discursul si asumati-va ca educatia va fi, incepand de astazi, prioritate nationala! Si nu numai pentru noi, angajatii din sistem, ci si pentru cei peste 3.000.000 de elevi in spatele carora va ascundeti si pe care incercati, prin declaratii, sa-i intoarceti impotriva noastra!”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani