GRESEALA FATALA A GUVERNULUI DUPA CE A CONFISCAT BITCOIN DE LA UN DEALER DE DROGURI – Traficantul iese din inchisoare cu 1,6 milioane dolari curati ca lacrima, returnati chiar de catre autoritati

1721

Guvernul suedez este obligat sa returneze bitcoini in valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari unui traficant de droguri, dupa ce a facut profit din vanzarea a 36 BTC la doi ani de la confiscarea acestora, scrie Business Insider.

Procurorul de caz a dispus confiscarea celor 36 de bitcoini proveniti din activitatea infractionala cu doi ani in urma, criptomonede care la vremea respectiva valorau doar aproximativ 137.000 de dolari.

Insa, in momentul in care autoritatile suedeze de aplicare a legii au inceput sa scoata la licitatie criptomonedele, valoarea Bitcoin era deja de 10 ori mai mare decat in momentul confiscarii. Astfel, a fost nevoie sa fie vanduti doar trei bitcoin pentru a recupera valoarea care a fost contabilizata in documente ca profit ilicit al dealerului in momentul arestarii sale, scrie businessinsider.com

Autoritatea guvernamentala trebuie acum sa returneze restul de 33 de bitcoini, care, incepand de luni, 23 august, valoreaza aproximativ 1,66 milioane de dolari, dealerului incarcerat, in pofida originii lor ilicite

Lectia care trebuie invatata din asta este sa pastram sumele confiscate in bitcoin, ca profitul din infractiune sa fie stabilit ca fiind 36 de bitcoini, indiferent de valoarea pe care o are criptomoneda in acel moment”, ar fi spus Tove Kullberg, procurorul de caz, citat de news.bitcoin.com.

Primul caz din istoria juridica a tarii

Kullberg s-a plans de deznodamantul cazului, declarand pentru Swedish Radio ca „a fost nefericit din multe puncte de vedere”. El a adaugat ca acest caz a fost primul din istoria juridica a tarii in care au fost confiscate criptomonede, astfel ca nu exista niciun precedent juridic la care sa se poata face referire.

Este regretabil din multe puncte de vedere.A dus la consecinte pe care nu le-am putut prevedea in acel moment”, a spus procurorul de caz.

Reprezentantul statului suedez a adaugat ca acest caz a fost primul din istoria juridica a tarii in care a fost confiscata criptomoneda, deci nu a existat niciun precedent legal la care sa se raporteze.

Cred ca ar trebui sa investim intr-o educatie interna in cadrul autoritatii [de urmarire penala], deoarece criptomoneda va fi o valoare cu care ne vom confrunta in activitatea noastra intr-o masura mult mai mare decat se intampla astazi”, a spus Kullberg. „Cu cat vom creste nivelul de cunostinte in cadrul organizatiei, cu atat vom face mai putine greseli.”

Utilizarea criptomonedelor de catre infractori a fost una dintre principalele critici aduse bitcoin si altor criptomonede importante.

Deoarece tranzactiile de criptomonede, care sunt inregistrate in blockchain, nu pot fi urmarite de catre guverne si alte autoritati centrale, cum ar fi bancile, acestea sunt adesea plata preferata de hackerii de ransomware si de ceilalti infractori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole