Grid star
companii

GRAMPET A IESIT INTARIT DIN 2020 – Gruia Stoica: „A fost un an de testare si confirmare a ceea ce am construit in ultimii 20 de ani”

Anul 2020 a adus dificultati economice pentru numeroase firme, dar nu si pentru Grampet, din care face parte Grupul Feroviar Roman. In schimb, Grampet – fondat si condus de catre omul de afaceri Gruia Stoica (foto) – n-a facut altceva decat sa treaca un test care a validat infrastructura strategica pe care grupul a construit-o in ultimii 20 de ani.

Cea mai mare parte a pierderilor provocate de pandemie in prima parte a anului a fost recuperata, arata estimarile financiare, potrivit comunicatului publicat marti, 19 ianuarie 2021.

Chiar daca anul 2020 a atras provocari economice unice pentru grupul Grampet, cel mai mare grup feroviar si operator logistic privat din Romania si Europa Centrala si de Est, structura de servicii integrate si infrastructura strategica dezvoltata la nivel regional au favorizat revenirea rapida din a doua parte a anului.

Iata explicatia lui Gruia Stoica:

Pentru noi, 2020 a fost un an de testare si confirmare a ceea ce am construit in ultimii 20 de ani – o companie multinationala cu infrastructura strategica pentru intreaga economie. Primim tot mai multe semnale ca Grupul GRAMPET intra in atentia marilor investitori si grupurilor de interese din industria de profil globala, intr-un moment in care piata se aliniaza la noua paradigma economica, iar tendinta de consolidare din industriile de transport se accentueaza. Aceasta validare internationala ne onoreaza, mai ales ca vine pe fondul unui proces in justitie care ne provoaca acasa un prejudiciu nedrept de imagine. Este regretabil ca vedem acest tratament fata de un antreprenor care, dincolo de responsabilitatea economica si sociala asumata, duce numele Romaniei peste hotare. In ceea ce ne priveste, ne mentinem angajamentul de a continua sa construim in Romania, pentru Romania. Suntem constienti ca aportul economic al companiilor noastre este substantial si ca orice dezechilibru poate atrage un risc sistemic pentru industria de profil, dar si pentru economie per ansamblu”.

Grupul GRAMPET este cel mai mare grup feroviar si operator logistic privat din Romania si din Europa de Sud-Est, avand in jur de 7.000 de angajati. Infiintata acum mai bine de 20 de ani, a devenit prima multinationala cu capital romanesc, extinzandu-se pe rand in Bulgaria (2004), Ungaria (2005), Republica Moldova si Germania (2010), Austria si Slovacia (2012), Croatia (2016), Serbia (2018) si Grecia (2019). In prezent analizeaza extinderea pe alte sase piete europene – Macedonia, Muntenegru, Slovacia, Cehia, Belgia si Olanda (vezi harta).

Este prima companie europeana care a aderat la Asociatia Middle Corridor – Ruta de Transport International Trans-Caspica, parte din proiectul Noul Drum al Matasii, asumandu-si un angajament ferm fata de aceasta alianta strategica ce creeaza o noua ruta intre China si Uniunea Europeana.

In vara lui 2019, un juriu international a desemnat Grupul GRAMPET drept Campionul Regional al Anului la Premiile Emerging Europe decernate la sediul central al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare din Londra. Premiul a acoperit toate industriile din 23 de tari emergente.

Bilantul Grupului GRAMPET in 2020

Estimarile financiare pentru 2020, un an marcat de consecintele economice ale pandemiei, mizeaza pe o cifra de afaceri in crestere usoara, la aproximativ 285 milioane Euro (fata de 281 milioane Euro anul trecut), respectiv un profit net in scadere la aproximativ 7,3 milioane Euro (comparativ cu 11 milioane in 2019). Rezultatele reflecta si impactul unui buget de investitii in crestere (23,2 milioane Euro fata de 21,3 milioane Euro in 2019).

Anul a fost marcat de performante notabile pentru companiile din grup:

– In luna aprilie, Grup Feroviar Roman a primit certificatul de siguranta din Uniunea Europeana acordat pentru mai mult de o tara, o performanta in premiera pentru industria feroviara europeana. Certificatul Unic de Siguranta acordat de Agentia Uniunii Europene pentru Caile Ferate permite Grupului sa opereze in doua tari, respectiv Romania si Grecia.

– In luna iunie, prototipul primului automotor produs de Electroputere VFU Pascani a iesit din fabrica sub o noua infatisare, purtand motive traditionale romanesti pentru a sarbatori Ziua Nationala a Iei. Automotorul se afla deja in ultimele faze de testare si va intra pe piata locala si internationala in prima parte a anului curent.

– In luna iulie, Roserv Oil a preluat platforma RAFO Onesti, cu obiectivul declarat de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova unde ar putea lucra pana la 600 de oameni.

– In paralel, Grupul GRAMPET si-a consolidat divizia din Ungaria, unde a finalizat achizitia terenului pe care se afla fabrica Debrecen Vagongyar, pregatind tototdata investitii importante pentru modernizarea si retehnologizarea uzinei.

– La finalul anului 2020, Assologistica (asociatie reprezentativa pentru industria de logistica din Italia) si publicatia de profil Euromerci au premiat Grupul GRAMPET pentru Inovatie in Internationalizarea Afacerilor, acordandu-i premiul „Grupul Logistic al Anului” (detalii aici).

– Procesul amplu de digitalizare la nivel de grup a avansat considerabil in 2020, fiind accelerat si de contextul impus de pandemie. In prezent, companiile din grup folosesc aproape 20 de solutii digitale dezvoltate intern. Alte 18 astfel de proiecte se afla in curs de dezvoltare.

– Separat, echipa fabricii de medicamente Polisano Pharmaceuticals din Sibiu se apropie de lansarea primul sau medicament oncologic solid – un pas foarte important pentru intreaga industrie farmaceutica romaneasca.

2020 a dublat, totodata, eforturile de implicarea sociala menite sa sustina, pe de o parte, eforturile nationale pentru combaterea pandemiei de Coronavirus si, pe de alta parte, activitatea traditionala a Fundatiilor TOFLEA si GRAMPET.

In luna mai, Grupul GRAMPET a lansat o campanie nationala prin care a donat cate un aparat de testare de ultima generatie si 1.000 de teste DSP-urilor din Deva, Craiova, Iasi, Constanta, Galati, Ploiesti, Timisoara, Bucuresti si Debrecen. Doua astfel de donatii au ajuns la Spitalul Clinic de copii Victor Gomoiu si Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals din Bucuresti. Totodata, companiile membre au donat cate 9.000 de masti de protectie Muzeului National de Arta si Serviciului de Ambulanta Bucuresti, dar si alte mii de masti de protectie in fiecare oras din tara in care grupul are activitate.

In paralel, Fundatia TOFLEA a continuat proiectele educationale si sociale care influenteaza vietile a zeci de mii de oameni din categorii defavorizate din judetul Galati.

Pe langa cele 300 de burse scolare pe care le acorda in fiecare an, Fundatia deruleaza in prezent doua proiecte finantate prin Programul Operational Capital Uman (POCU). Astfel, proiectul Masuri Integrate pentru Reducerea Abandonului Scolar vizeaza reintegrarea in sistemul de invatamant a 590 de persoane, precum si imbunatatirea competentelor pentru 80 de cadre didactice din localitatile Toflea, Brahasesti si Gohor. Separat, proiectul Incluziune si dezvoltare prin economie sociala, derulat alaturi de Euzone Consultancy Network SRL si Asociatia Centrul pentru Legislatie Nonprofit, sustine integrarea sociala si economica a persoanelor din categorii vulnerabile prin sprijinirea infiintarii de entitati tip intreprinderi sociale.

La randul sau, Fundatia GRAMPET a derulat mai multe actiuni de sprijin pentru angajatii companiilor din grup, sustinand cazuri sociale, de natura medicala sau copii talentati care practica sporturi de performanta.

Despre Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Roman

Infiintat in urma cu aproape 20 de ani, GRAMPET este prima multinationala fondata in Romania si cel mai mare grup feroviar si operator logistic privat din Europa de Sud-Est. Structura sa de companii acopera in mod strategic intregul lant de solutii si produse de transport feroviar, oferind clientilor sai o experienta integrata la cel mai inalt nivel de competenta: servicii de transport feroviar marfa, constructii, reparatii si modernizarea materialului rulant, productia de piese de schimb, inchiriere de material rulant, transbordarea marfurilor, servicii logistice, precum si solutii inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

Avand drept obiectiv declarat conectarea Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud, Grupul GRAMPET este unul dintre liderii industriei in dezvoltarea coridoarelor de transport ce conecteaza Europa si Asia.

Compania sa-fanion, Grup Feroviar Roman (GFR), este cel mai mare operator privat feroviar din Romania. In prezent, peste 20% din trafic este international, GFR oferind clientilor sai solutii logistice complexe. GFR este membra a tuturor organizatiilor internationale reprezentative si are acorduri de colaborare atat cu operatorii feroviari de stat (BDZ Cargo, UZ, CFM, PKP Cargo, ZK, RCH, HZ Cargo, ZBIH), cat si cu operatorii feroviari privati din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Austria si Germania.

Prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Pascani, Reloc Craiova si Electroputere VFU Craiova, Grupul GRAMPET acopera o cota importanta din piata reparatorie de material rulant din Romania.

In paralel, grupul desfasoara o activitate intensa de cercetare si dezvoltare de solutii tehnice menite sa ofere clientilor o experienta transparenta si in timp real a serviciilor la care au acces. In 2017, GFR a lansat portalul E-CLIENT GFR, o premiera pentru Romania si sud-estul Europei, care faciliteaza gestionarea relatiei clasice caraus – companie-client, de la postarea unei cereri de oferta pana la facturarea serviciului prestat, trecand prin etape esentiale precum comandarea vagoanelor goale, intocmirea contractelor de transport, accesul neingradit la informatii privind evolutia proceselor, atentionarea inteligenta a decidentilor si transmiterea de rapoarte automate.

Despre Fundatia TOFLEA

Fundatia Toflea este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, infiintata in anul 2004. Este finantata in totalitate de Grupul GRAMPET, bugetul anual pentru programele derulate fiind de aproximativ un milion de lei. Fundatia a fost creata initial pentru a veni in sprijinul cetatenilor din localitatea Toflea (comuna Brahasesti, judetul Galati), care are o populatie preponderent de etnie roma (in jur de 8.000 de persoane). Principalul segment vizat este cel al tinerilor, scopul fiind promovarea educatiei ca mijloc de a schimba comunitatea. Dupa 16 ani de activitate, Fundatia numara un total de 2.000 de beneficiari directi, studenti si liceeni romi si de alte nationalitati, din medii defavorizate. Programul de burse reprezinta unul dintre cele mai eficiente programe pentru comunitatea roma din Romania, generand recunoastere la nivel national si european. Copiii din Toflea au urmat universitati de prestigiu precum Universitatea din Bucuresti, Alexandru Ioan Cuza – Iasi, Babes – Bolyai – Cluj, Universitatea Dunarea de Jos – Galati, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila – Bucuresti, Sorbona, University College Birmingham – Business Management and Affairs sau Ecole Hoteliere de Lausanne – Elvetia. Cei care au terminat facultatea au astazi cariere de ingineri, avocati, medici sau finantisti in Romania sau in alte tari precum Rusia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Franta.

Despre Fundatia GRAMPET

Fundatia GRAMPET este o persoana juridica neguvernamentala, independenta, de drept privat fara scop patrimonial care isi deruleaza activitatea din anul 2009. Obiectivul principal este selectarea si promovarea tinerilor cu aptitudini, pentru pregatirea in domenii ce cuprind activitati din ramura transporturilor feroviare, productia si repararea de material rulant si din domeniul turistic. In acest sens, o parte din obiectivele Fundatiei sunt sprijinirea angajatilor societatilor Grupului GRAMPET, sprijinirea unor activitati culturale, stiintifice, educative, de caritate si de asistenta sociala si dezvoltarea de proiecte sociale. Fondurile Fundatiei GRAMPET provin din donatii si sponsorizari provenite de la persoane fizice, in marea majoritate fiind vorba despre redistribuirea a 2% din impozitul pe venit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani