GAZUL RUSESC: VLADIMIR PUTIN A LUAT DECIZIA – Nu mai accepta plata in euro

2228

sursa foto: nbc news

Rusia a decis sa ceara ca platile pentru livrarile de gaz catre Europa sa se faca in ruble.


„Nu are sens sa furnizezi marfuri din Federatia Rusa catre UE si sa primesti plata in moneda lor, platile de gaze vor fi facute in ruble”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit antena 3, care citeaza Ria Novosti.
Putin a precizat ca a luat decizia de a implementa o serie de masuri pentru a trece la plati in ruble pentru gazul rusesc exportat in „tari neprietene si sa renuntam la toate tranzactiile in monede care au fost compromise”. Potrivit liderului de la Kremlin, livrarile de gaze vor continua.

Achizitionarea de ruble

Potrivit kommersant, presedintele Vladimir Putin a cerut sa se emita o directiva catre Gazprom pentru a transforma contractele in ruble pentru tarile neprietenoase. In opinia sa, furnizarea de marfuri rusesti catre UE, SUA si primirea platilor in dolari si euro „nu are niciun sens pentru noi”.
Presedintele a solicitat Bancii Centrale si guvernului sa stabileasca in termen de o saptamana ordinea operatiunilor pentru achizitionarea de ruble pe piata interna de catre cumparatorii de gaze rusesti. El sustine ca Rusia va continua sa furnizeze gaze „in conformitate cu volumele si conform principiilor de pret incheiate in contracte”.

Razboi in Ucraina: cerintele Rusiei pentru a face pace

In 18 martie, Vladimir Putin i-a transmis omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, intr-o convorbire telefonica, cerintele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, tara pe care a invadat-o. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal al presedintelui Turciei, o parte din cerinte „nu ar fi prea dificil de indeplinit”, insa exista si o serie de pretentii care ar fi mult mai greu de acceptat pentru ucraineni, in privinta carora liderul de la Kremlin a insistat ca va fi nevoie de o intalnire fata in fata cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit businessinsider, subiectele mai delicate implica statutul Crimeei si al regiunii Donbas, potrivit lui Kalin, iar Putin ar fi spus ca ar trebui sa se intalneasca in persoana cu Zelensky pentru a discuta acest lucru.

Cea mai importanta cerinta din prima categorie este ca Ucraina sa accepte sa ramana neutra si sa nu ceara aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregatit sa accepte deja aceste conditii.
Alte cerinte sunt ca Ucraina sa treaca printr-un proces de dezarmare pentru a asigura ca nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, limba rusa sa beneficieze de protectie in Ucraina, si sa se produca o asa-zisa “denazificare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole