Grid star
eveniment

GAZELE ROMANIEI: CANTITATEA STOCATA – Ministrul Energiei prezinta cifrele. Virgil Popescu, anunt despre perioada de iarna

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), vine cu cifrele cu privire la rezerva de gaze a Romaniei. Potrivit acestuia, in prezent sunt 59,48% de gaze in depozit, si estimeaza ca la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce va asigura confortul iernii.

Potrivit lui Popescu, Romania merge intr-un ritm accelerat cu stocarea gazelor naturale: tinta la 1 august era 46%, tinta la 1 septembrie era 57%, deja suntem la 59,48%. Ministrul sustine ca depasim si cifra din luna septembrie.
Acesta a mai precizat ca romanii nu au motive de ingrijorare cu privire la faptul ca nu vom avea gaze in aceasta iarna.

Iata intrebarile adresate ministrului Energiei, si raspunsurile:

Reporter:

Sa ne spuneti cat timp ne-ar ajunge gazele pe care, in momentul de fata, le avem in depozit. Stim ca avem in jur de 57% gaze in depozit. Ce inseamna acest lucru, daca tinem cont de consumul pentru lunile de iarna? Cat acoperim?

Virgil Popescu:

59,48%, un miliard 828. Mergem intr-un ritm accelerat cu stocarea gazelor naturale, tinta la 1 august era 46%, tinta la 1 septembrie era 57%, deja suntem la 59,48%. Depasim si cifra din luna septembrie. Estimez ca la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce ne va asigura confortul iernii. Am vazut ca premierul a spus aseara si am spus-o de fiecare data: romanii nu au de ce a se teme ca nu vom avea gaze naturale in aceasta iarna.

Reporter:

Domnule ministru, ce inseamna, concret, aceste cifre pentru oamenii de acasa? Cate luni de consum ar putea acoperi, daca ne gandim totusi la o iarna ca cea a anului trecut?

Virgil Popescu:

Pai, haideti sa luam un calcul. Am avut anul trecut doua miliarde 400 de milioane, adica aproape 80%, din trei miliarde, 80% in depozite, si am ramas dupa aceasta iarna cu 700 de milioane in stoc. Cred ca v-am raspuns la aceasta intrebare.

Reporter:

Totusi, Romania incearca sa cumpere in continuare gaz. Spre deosebire de anul trecut, cat de mari sunt costurile, pentru ca in momentul de fata nu se mai vorbeste despre pretul la care il cumparam, ci pur si simplu tarile europene vor sa gaseasca gaz pe piata.

Virgil Popescu:

Preturile sunt pe cotatiile internationale. Ele sunt publice si le vedem de fiecare data, iar negocierile sunt pur comerciale intre companii.

Reporter:

Spre deosebire de anul trecut, cat de mari sunt? Cat de mult plateste statul roman acum?

Virgil Popescu:

Statul roman nu are contracte la nivel statal, companiile romanesti au contracte, iar companiile au contracte, credeti-ma, care respecta secretul comercial. Nu pot eu, ca ministru, sa vin sa spun si nici nu as avea de unde sa am aceste date ale companiilor, chiar daca sunt detinute majoritar, cum este compania ROMGAZ. Exista ordonanta 109 a conducerii corporative, care nu permite ministerului sau oricarui alt actionar sa intervina in actul administrativ si nu ar fi normal ca, de exemplu, eu sa stiu un pret, sa-l spun public si alte companii care sunt concurente pe piata sa afle pretul fiecaruia.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani