GAZELE DIN MAREA NEAGRA: DECIZIA ANRE – A fost anuntata data la care incepe productia. Este vorba despre echivalentul a 10% din consumul Romaniei
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acordat miercuri, 15 iunie 2022, operatorilor Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia si Petro Ventures Resources licenta pentru desfasurarea activitatii de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente activitatii de productie a gazelor naturale pentru perimetrele Pelican si Midia din Marea Neagra.
Inceperea productiei de gaze naturale din Proiectul "Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) – Conducta de alimentare din amonte – Segment terestru” este programata pentru a doua jumatate a lunii iunie 2022. Capacitatea de productie estimata a proiectului va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al Romaniei.
Iata anuntul ANRE:
“Avand in vedere acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetrele XIII Pelican si XV Midia – Suprafata Contractuala B, aprobat prin HG nr. 43/02.01.2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 69/28.01.2014, al carui titular este format din operatorii economici BLACK SEA OIL & GAS S.A., Petro Ventures Resources S.R.L. si Gas Plus Dacia S.R.L.,
Actul de autorizare emis de Ministerul Energiei nr. 100256AA/30.01.2019 pentru componenta offshore,
Actul de autorizare emis de Ministerul Energiei nr. 100437AA/13.02.2019 privind lucrarile efectuate pe uscat pentru proiectu 'Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) – Conducta de alimentare din amonte- Segment terestru',
in sedinta Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, din data de 15.06.2022, a fost acordata Licenta ANRE nr. 2462/2022 pentru desfasurarea activitatii de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente activitatii de productie a gazelor naturale Titularului acordului de concesiune pentru Explorare, Dezvoltare si Exploatare Petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia.
Suprafata contractuala B, format din operatorii economici BLACK SEA OIL & GAS S.A., GAZ PLUS DACIA S.R.L. si PETRO VENTURES RESOURCES S.R.L.
Inceperea productiei de gaze naturale din Proiectul MGD este programata pentru a doua jumatate a lunii iunie 2022. Capacitatea de productie estimata a proiectului va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al Romaniei.
In contextul actual, gazele naturale extrase din Marea Neagra care urmeaza sa intre in sistemul national de transport reprezinta sansa Romaniei de a deveni independenta energetic”.
Proiectul Neptun Deep
Tot legat de extragerea gazelor, in luna mai a fost semnat contractul de vanzare-cumparare pentru preluarea de catre Romgaz a participatiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep. Premierul Ciuca a declarat ca tranzactia in valoare de peste 1 miliard de dolari.
Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, a semnat, la sediul Guvernului Romaniei, contractul de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor emise (reprezentand 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care detine 50% din drepturile dobandite si din obligatiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estica, zona de apa adanca, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagra.
"Contractul de vanzare-cumparare a fost aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea conditiilor suspensive din contract. Pretul de achizitie achitat de catre ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putand fi ajustat conform mecanismelor prevazute in contractul de vanzare-cumparare actiuni”, anunta Executivul.