Grid star
antreprenoriat

Gaura in buget: mai putini bani din taxe si impozite dupa ce piata constructiilor a scazut (Document)

Vin mai putini bani la bugetul de stat din taxe si impozite dupa ce volumul lucrarilor de constructii a scazut in ultimul an. Conform cifrelor Institutului National de Statistica, in perioada ianuarie-martie 2024 volumul lucrarilor de constructii a scazut fata de perioada similara din 2023 ca serie bruta cu 7,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,9%.

In luna martie 2024, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna februarie 2024 ca serie bruta cu 43,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 9,1%. Fata de luna martie 2023, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 3,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,2%. 

 Martie 2024 comparativ cu februarie 2024 

Volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie bruta, cu 43,7%, crestere evidentiata la lucrarile de intretinere si reparatii curente  (+51,7%), lucrarile de constructii noi (+43,5%) si la lucrarile de reparatii capitale (+29,3%).  
Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri astfel: 
-lucrarile de constructii ingineresti (+58,2%);
-cladirile rezidentiale (+46,5%);
-cladirile nerezidentiale (+20,2%). 

Volumul lucrarilor de constructii a crescut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,1%, crestere evidentiata la:
-lucrarile de constructii noi (+13,4%);
-lucrarile de intretinere si reparatii curente (+1,7%). 

Lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 11,0%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti (+11,0%) si la cladirile rezidentiale (+6,3%). Cladirile nerezidentiale au scazut cu 10,4%.  


Martie 2024 comparativ cu martie 2023


Volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structura, scaderi   s-au inregistrat la:
-lucrarile de intretinere si reparatii curente (-7,3%);
-lucrarile de constructii noi (-3,5%). 

Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 6,3%. Pe obiecte de constructii, scaderi s-au inregistrat la:
-cladirile rezidentiale (-24,7%);
-cladirile nerezidentiale (-10,2%). 

Constructiile ingineresti au crescut cu 13,7%. 
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut, pe total, cu 1,2%. 
Pe elemente de structura, scaderi au avut loc la:
-lucrarile de intretinere si reparatii curente (-8,1%);
-lucrarile de constructii noi (-0,1%). 

Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 11,4%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale (-22,8%) si la cladirile nerezidentiale (-7,0%). Constructiile ingineresti au crescut cu 17,1%.

 

2024 comparativ cu 2023
 

Volumul lucrarilor de constructii, ca serie bruta, a scazut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structura, scaderi au avut loc la:
-lucrarile de constructii noi (-9,0%);
-lucrarile de intretinere si reparatii curente (-6,7%). 

Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 6,7%. Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la:
-cladirile rezidentiale (-34,1%);
-cladirile nerezidentiale (-1,6%). 

Constructiile ingineresti  au crescut cu  6,8%.   
Volumul lucrarilor de constructii a scazut, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 10,8%, respectiv cu  1,7%. Lucrarile de reparatii capitale au crescut cu 9,1%.  
Pe obiecte de constructii, s-a inregistrat scadere la cladirile rezidentiale (-31,8%). Constructiile ingineresti si cladirile nerezidentiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5%.

>>Raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani