G20 DISCUTA O REGLEMENTARE GLOBALA A SECTORULUI CRIPTO – Cele mai puternice 20 de economii ale lumii vor o procedura de operare standard in legiferarea activelor virtuale
Marile economii ale G20 analizeaza daca grupul ar putea reglementa colectiv criptomonedele, a declarat sambata, 11 februarie, ministrul indian al Finantelor, Nirmala Sitharaman, a carei tara prezideaza G20 in acest an. Avand in vedere tehnologiile sofisticate implicate in industria activelor virtuale, reprezentantii celor 20 de state trebuie sa discute daca este nevoie de o abordare comuna a legiferarii, a precizat inaltul oficial, potrivit Reuters.
Gilda Popa
Nirmala Sitharaman a precizat ca problema reglementarii activelor cripto va fi abordata la reuniunile G20, deoarece trebuie discutata o viziune unitara a celor mai puternice 20 de economii la nivel global asupra acestei chestiuni.
"Sectorul cripto este puternic condus de tehnologie si mai putin de interventie umana. Vorbim cu toate statele pentru ca, daca se discuta despre un cadru de reglementare, o singura tara nu poate gestiona acest lucru pe cont propriu. Este necesara formarea unei proceduri de operare standard (SOP), astfel incat (n.r. procesul de legiferare) sa fie eficient. Asadar, toate aceste aspecte fac parte din discutie. Iar dezbaterile sunt in curs in cadrul G20”, a declarat Sitharaman, raspunzand la intrebarea reporterilor aflati sambata la consiliul RBI din New Delhi, noteaza The Economic Times.
India a anuntat ca va face presiuni pentru o reglementare globala a activelor cripto
De altfel, Sitharaman a facut mai multe declaratii oficiale cu privire la faptul ca India va face presiuni pentru o reglementare globala a activelor cripto, cu scopul de a preveni finantarea terorismului.
Ministrul a evidentiat opt domenii, inclusiv reformele institutiilor globale si securitatea alimentara si energetica, pentru agenda discutiilor G20 pe durata presedintiei Indiei, care a inceput de la 1 decembrie. India va gazdui in februarie 2023 o reuniune a ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din G20.
G20 este un forum principal de cooperare economica internationala care joaca un rol important in guvernanta economica globala. Este un grup de ministri de finante si guvernatori ai bancilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii nationale, plus al Uniunii Europene. Tarile G20 reprezinta doua treimi din populatia planetei si aproape 90% din PIB-ul acesteia.
SUA au statuat recent ca activele cripto nu pot fi incadrate ca active financiare
Prabusirea recenta a bursei cripto FTX si exit-urile care au declansat pierderi uriase pe pietele cripto au adus in atentie vulnerabilitatile ecosistemului cripto. Astfel, autoritatile de reglementare din SUA au statuat ca activele cripto sunt instrumente autoreferentiale si nu trec cu strictete testul de a fi un activ financiar deoarece nu au fluxuri de numerar intrinseci atasate acestora.
SUA au "descalificat" Bitcoin, Ether si diverse alte active cripto din categoria titlurilor de valoare.
O declaratie comuna a Federal Reserve, banca centrala a SUA, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) si a Office of the Controller of the Currency (OCC) din 3 ianuarie 2023, a evidentiat preocuparile comune cu privire la riscurile legate de sectorul cripto care ar putea contamina sistemul bancar, a notat recent Studiul Economic al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pe anul 2023.
Globalizarea
Globalizarea ecosistemului cripto necesita o abordare comuna a reglementarii acestor instrumente volatile, iar raspunsul global la fenomenul cripto este intr-o dinamica continua, potrivit studiului. Analistii OECD au luat in calcul volatilitatea extrema a pietei cripto din 2022, a carei capitalizare totala a oscilant de la aproape 3 trilioane dolari in noiembrie 2021 la mai putin de 1 trilion de dolari in ianuarie 2023.
Volatilitatea ecosistemului de active cripto a adus in prim-plan problemele de reglementare, lipsa de sustenabilitate, precum si complexitatea si lipsa de transparenta in crestere a sectorului.
O data cu cresterea riscurilor legate de stabilitatea financiara, problema reglementarii cripto-activelor a urcat recent in top pe agenda politica a multor state. Forurile internationale precum OCDE si G20 discuta o abordare coordonata la nivel global pentru reglementarea activelor cripto, se mai arata in studiul OECD.