Grid star
banci

FUZIUNEA EXIMBANK-BANCA ROMANEASCA – Registrul Comertului a inregistrat tranzactia

Ministerul de Finante anunta ca fuziunea dintre EximBank, in calitate de societate absorbanta, si Banca Romaneasca, in calitate de societate absorbita, a fost inregistrata oficial la Registrul Comertului.


EximBank, al carei actionar majoritar este statul roman, prin ministerul Finantelor, a devenit astfel o banca universala romaneasca de top adresandu-se, deopotriva, companiilor si persoanelor fizice.
Ne-am asumat la inceputul mandatului ducerea la bun sfarsit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv si contributor direct al cresterii gradului de intermediere bancara in Romania. Am incredere ca managementul noii entitati bancare va pune pe loc fruntas proiectele de dezvoltare si investitiile cu valoare adaugata in economie. Le urez succes!” , a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Potrivit Finantelor, inca din 2019, scopul achizitiei Bancii Romanesti a fost atat consolidarea participatiei statului in sectorul bancar, cat si imbunatatirea pozitiei financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adaugarea clientelei de tip retail si formarea unei mase critice de clienti care sa permita consolidarea bazei de atragere de resurse financiare si alocarea eficienta a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor si a economiilor de scala rezultate.

Pozitia din piata

Tranzactia are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel national apartinand statului roman in calitate de actionar, EximBank urcand dupa fuziune, potrivit ministerului de Finante, pe locul 8 in topul bancilor - de pe pozitia 21 in 2012 - cu o cota de piata in total active de circa 3%. Aceasta performanta a fost posibila fara sa fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alti actionari minoritari, sustin Finantele.
"Independent de componentele specifice unei banci universale, EximBank va continua sa actioneze pe segmentul garantiilor si asigurarilor de stat, in concordanta cu mandatul primit din partea statului roman, sustinand astfel exporturile, tranzactiile internationale si alte proiecte in domenii prioritare ale economiei sau absorbtiei de fonduri europene.
Prin mobilizarea fondurilor in aceste directii convergente cu cele ale politicii Guvernului Romaniei in raport cu Uniunea Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, se urmareste dezvoltarea economica durabila a tarii prin cresterea competitivitatii societatilor romanesti. Sustinerea proiectelor economice existente sau a altora noi inseamna si antrenarea fortei de munca romaneasca, mentinerea sau crearea de noi locuri de munca, ducand implicit la cresterea nivelului de trai al populatiei.
EximBank a performat in mod accelerat in ultmii 10 ani astfel ca, pe langa intrarea in Topul celor mai mari 10 banci dupa active din Romania, este astazi una dintre cele mai valoroase companii romanesti si o institutie de importanta sistemica”,
potrivit Finantelor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani