FURNIZORII DE GAZE NU S-AU GRABIT SA INFORMEZE – Studiu: mai putin de jumatate dintre locuitorii oraselor au primit notificari scrise de la furnizorii de gaze naturale despre liberalizarea pietei incepand cu 1 iulie 2020
Furnizorii de gaze naturale nu s-au grabit sa isi insitiinteze clientii despre faptul ca piata va fi liberalizata incepand cu data de 1 iulie 2020 si mai ales despre modificarile la care populatia ar trebui sa se astepte de la acest moment.
Doar 40% dintre romanii din mediul urban care au un contract casnic de furnizare a gazelor naturale declara ca au primit o notificare scrisa de la furnizorul lor despre liberalizarea pietei de gaze, arata studiul sindicalizat „Liberalizarea pietei de gaze – perceptii”, desfasurat online in luna iunie de catre compania de cercetare a pietei iSense Solutions, pe 800 de clienti casnici de gaze naturale din mediul urban.
Cu toate acestea, numarul celor care stiu deja despre aceasta schimbare este aproape dublu: 78% din clienti casnici ai companiilor furnizoare de gaze naturale au aflat deja ce urmeaza sa se intample de la 1 iulie 2020.
Bucurestenii sunt cei mai informati legat de schimbarile ce vor surveni de la 1 iulie 2020 pe piata gazelor naturale, 79% dintre ei declarand ca au aflat despre ele. In ceea ce-i priveste pe locuitorii oraselor sub 50 000 de locuitori, procentajul celor ce au auzit de liberalizarea pietei de gaz se situeaza la 77%.
In randurile clientilor Engie, 84% au aflat despre liberalizarea pietei de gaze naturale, in timp ce procentajul clientilor E.ON care au auzit de schimbarile pe piata gazelor naturale incepand cu 1 iulie 2020 este de 75%. Cat priveste abonatii casnici ai Enel, 66% dintre ei stiu despre liberalizarea pietei de gaze naturale.
Gradul de constientizare legat de liberalizarea pietei de gaze naturale este considerabil mai mare in zona de sud a Romaniei, cu 81% dintre consumatorii casnici de gaze naturale care stiu deja despre aceste modificari, fata de 73% dintre clientii casnici in zona de nord a tarii.
In ciuda faptului ca autoritatile au decis plafonarea pretului la utilitati pe perioada starii de urgenta pentru a atenua impactul financiar al epidemiei de coronavirus asupra consumatorilor casnici, aproape jumatate (45%) dintre clientii de gaze naturale considera ca preturile la gaze vor creste dupa 1 iulie 2020, 34% cred ca preturile vor ramane neschimbate, pe cand 20% dintre abonatii casnici la gaze considera ca vor plati mai putin dupa liberalizarea pietei, mai arata studiul.
Cercetarea a fost realizata online, in luna iunie a anului 2020, pe un esantion de 800 de persoane cu varsta peste 18 ani, clienti casnici de gaze naturale, din mediul urban, decidenti si co-decidenti in alegerea furnizorului de gaze. Gradul de eroare este de +/-3%.