Fumatorii si consumatorii de alcool alimenteaza bugetul de stat. Presedintele Consiliului Fiscal a facut calculul (Document)
10 September 2024 15:31 Lumea Banilor 1073Romania are o gaura bugetara semnificativa, iar pentru o a acoperi, o parte din bani vin din banii colectati din viciile romanilor. Concret, de la fumatori si de la consumatorii de alcool. Insa nu este suficient.
Potrivit raportului Consiliului Fiscal (CF) condus de Daniel Daianu (foto), in 2023, fata de anul precedent, nivelul veniturilor colectate din accize a crescut cu 1,9 miliarde lei (+5,5%) in contextul unui avans de 2,6% al consumului final al populatiei in termeni reali si al majorarii, de la 1 aprilie 2023, a accizei la tigarete (de la 594,97 lei/1.000 tigarete, la 625,97 lei/1.000 tigarete).
Consiliul Fiscal arata ca avand in vedere ca accizele sunt prezentate in mod agregat in constructia bugetara, ceea ce nu permite studierea impactului modificarii unei singure categorii, este de interes realizarea unei analize a structurii incasarilor din accize. Astfel, cu o pondere de 48% din incasari (in scadere fata de nivelul de 50,1% inregistrat in anul anterior), accizele la produsele energetice continua sa reprezinte cea mai importanta componenta a incasarilor din accize urmate, la mica distanta, de accizele la produsele din tutun, cu o pondere in total incasari de 47,4% (in crestere fata de nivelul de 45,3% inregistrat in anul anterior).
Incasarile din accizele la alcool
Incasarile din accize la alcool, distilate si bauturi alcoolice s-au mentinut la o pondere de circa 4,5% din totalul incasarilor, in timp ce restul categoriilor au continuat sa se situeze sub 1%.Consiliul Fiscal explica in raportul pe 2023 ca nu se identifica dovezi concludente privind imbunatatirea eficientei colectarii acestui agregate.
“Analizand modificarile inregistrate fata de anul 2022 la nivelul fiecarei categorii de produse, se constata ca incasarile din accize la produsele energetice s-au majorat cu doar 1,1% (+0,2 mld. lei), un ritm inferior dinamicii bazei macroeconomice relevante (+2,6%) si pe fondul reducerii accizei la motorina, respectiv la benzina fara plumb. Incasarile din accize la produsele din tutun au crescut cu 10,4% (+1,7 mld. lei), depasind usor estimarile MF, de la momentul elaborarii bugetului initial, privind impactul majorarii accizelor la aceste produse (de 1,1 mld. lei). Nu in ultimul rand, accizele la alcool, distilate si bauturi alcoolice au crescut cu 6,1% (+0,1 mld. lei), acesta fiind un ritm inferior dinamicii bazei macroeconomice relevante cumulata cu actualizarea pentru cresterea preturilor de consum, comunicata de INS (+11,8% pentru perioada octombrie 2021 - septembrie 2022).
In concluzie, analizand evolutia in structura a incasarilor din accize pe parcursul anului 2023, nu se identifica dovezi concludente privind imbunatatirea eficientei colectarii acestui agregat, desi proiectia de venituri din bugetul initial avusese in vedere o sporire a incasarilor din accize cu circa 1 mld. lei pe seama imbunatatirii eficientei colectarii/reducerii evaziunii fiscale”, precizeaza Consiliul Fiscal.
Sursa foto: snspa.ro