Grid star
criptomonede

FRATII GEORGE SI CONSTANTIN ROTARIU, FONDATORII BITCOIN ROMANIA – Valoarea Bitcoin poate atinge si 1 milion de dolari. Trendul de crestere nu este reversibil

La 11 ani de la lansarea primei criptomonede, Bitcoin, ecosistemul financiar este in plina revolutie, iar bancile centrale sunt antrenate intr-o cursa contra cronometru pentru adoptarea propriilor monede digitale si, implicit a tehnologiei din spatele Bitcoin: blockchain. Fratii George si Constantin Rotariu, fondatorii Bitcoin Romania, explica pentru Lumea Banilor arhitectura din spatele Bitcoin, da si motivele pentru care trendul de crestere a valorii „aurului digital” nu se va opri. Investitiile private si „mutarile” de ultima ora ale corporatiilor care decid sa-si stocheze banii in Bitcoin sunt doar cateva argumente ale analistilor care estimeaza ca, in acest moment, criptomoneda nu si-a atins potentialul si ca ar putea creste chiar pana la un milion de dolari pe unitate.

Cei doi oameni de afaceri spun ca in Romania, in acest moment, sunt peste 100.000 de persoane care tranzactioneaza criptomonede, printre care si persoane publice sau „vedete” din mass-media, oameni de afaceri care inteleg potentialul acestei modalitati de a stoca banii intr-o moneda deflationista, model diferit de cel al banilor clasici, care isi pierd valoarea din cauza inflatiei. Sunt 25 de ATM-uri Bitcoin in Romania, in acest moment, dintre care 18 ale Bitcoin Romania si 6 francize.

Insa exista o problema: bancile din Romania au decis, la unison, sa inchida conturile celor care tranzactioneaza criptomonede, desi nu exista o interdictie explicita in acest sens, iar bancile europene si cele americane au din ce in ce mai multe servicii pentru clientii crypto. Tranzactiile cu criptomonede in Romania se fac, in acest moment, prin intermediul bancilor internationale, insa acest lucru presupune costuri suplimentare, explica cei doi oameni de afaceri. Constantin Rotariu spune ca, in acest context, prima banca din Romania care va face un pas in afara acestei politici, va castiga un avans competitiv pe o piata in plina expansiune.

Cei doi oameni de afaceri explica modul în care Bitcoin si-a revenit spectaculos din curba descendentă de la inceputul pandemiei (lunile martie-aprilie).

Ce e important de retinut aici e faptul ca Bitcoin si-a revenit fara o interventie din afara. Bursele si-au revenit, spre exemplu, pentru ca Guvernele au injectat multi bani, trilioane de dolari”, spune Constantin Rotariu.

Omul de afaceri explica si diferenta dintre ecosistemul banilor fiat si cel al monedelor virtuale descentralizate.

De exemplu, daca tii banii in moneda fiat, euro, dolari sau alte valute, pe termen lung pierzi. Pentru ca banii fiat sunt supusi inflatiei. Se tipareste moneda in functie de politicile guvernamentale si asa mai departe. Asadar, in acest sistem, cei care economisesc sunt pedepsiti, pentru ca pierd. In schimb cei care cumpara, cheltuitorii, sunt rasplatiti – consumul este rasplatit. Ceea ce este total gresit. De cealalta parte, Bitcoin este exact invers. Fiind deflationist, creste constant in timp, asadar economisirea este rasplatita”.

Estimarea expertilor, evaluand tot ceea ce este pe piata, este ca urmatoarea crestere va fi undeva intre 100.000 de euro si un milion de euro. Estimare valabila pentru urmatorii 5 ani de zile” - Constantin Rotariu.

Compania Bitcoin Romania a fost fondata in 2014 de George si Constantin Rotariu. Cei doi oameni de afaceri au adus in Romania primul bancomat Bitcoin din Europa continentala dupa ce, cu cateva zile inainte, se instalase un bancomat in Londra. Constantin Rotariu este IT-ist, a lucrat foarte mult pe proiecte de business intelligence, Big Data, si tehnologia blockchain. Proiectul Bitcoin, o combinatie intre financiar si IT, i-a atras atentia in 2013, cand a vazut primul bancomat in Vancouver, Canada. Fratele sau, George Rotariu, fost jucator de poker profesionist si familiarizat cu platformele online dedicate, a vazut, la acel moment, cealalta latura a oportunitatii: cea de business.

Atunci, la inceput, in anul 2012-2013, in acest domeniu erau foarte multi „geeks” – colegi de-ai mei cu ochelari , pasionati de tehnologie, care foloseau acest mijloc de plata. Iar eu, care veneam din IT unde sunt foarte multe inputuri cu privire la ceea ce numim scam – cu know how-ul din Microsoft, Oracle etc., ma intrebam cum sa ai incredere intr-un soft. Ulterior am inteles ca este open source, am inteles cum functioneaza si ca totul se poate verifica, totul este la vedere, nu este un cod compilat si ascuns si am inteles inclusiv toata ideea din spatele acestui proiect, vazand in mod real cum functioneaza siatemul cu un ATM in fata. Mi-a placut ideea si am realizat ca e un mare potential. Urmatorul pas a fost sa ii spun toate acestea fratelui meu, George Rotariu, care era in Barcelona, el a vazut din alt punct de vedere, ca business, ca mijloc de plata solid adoptat de majoritate si in beneficiul majoritatii, am pornit business-ul in Romania si a mers bine din prima zi”, a povestit Constantin Rotariu pentru Lumea Banilor.

Prezentăm, in continuare, o prima parte din interviul realizat cu fondatorii Bitcoin România:

In acest moment, pe piata, sunt mii de criptomonede. In acelasi timp, bancile centrale sunt in plina cursa de a lansa propriile criptomodede bazate pe tehnologia blockchain, asa numitele CBDC (Central Bank Digital Coin). Ce ne puteti spune despre diferentele intre CBDC si monedele virtuale descentralizate? Si, in final, cum alegem sa investim?

Constantin Rotariu: In primul rand monedele virtuale nu sunt la fel. Bitcoin e o moneda descentralizata care apartine tuturor. Acest lucru o face unica. Este un fel de aur digital. Cel mai mare avantaj este ca e descentralizata. Mai mult decat atat, este o „resursa limitata”, avand in vedere ca numarul maxim de Bitcoini prevazuti in sistem este de 21 de milioane. In ce priveste celelalte monede digitale, asa zisele altcoins, acestea au in spate diferite scopuri sau modele de business. Sunt mai mult sau mai putin controlate de diferite companii. Cei care prefera sa tranzactioneze aceste monede fac acest lucru fie pentru ca ei cred in acel proiect si doresc sa participe la acel proiect cumparand acea moneda digitala, fie pentru ca vad o perspectiva de crestere. Acest lucru, acest „ecosistem” al monedelor digitale care se dezvolta in prezent, este posibil datorita tehnologiei blockchain. Prin care moneda digitala e usor de administrat, securizat si foarte accesibila. Aceste avantaje aferente tehnologiei vor fi disponibile si in cazul monedelor digitale emise de bancile centrale, asa numitele CBDC. Moneda digitala e nivelul urmator in materie de financiar.

Fiecare are avantaje si dezavantaje – ma refer la Bitcoin, altcoins sau CBDC.

George Rotariu: Principala diferenta dintre CBDC si Bitcoin e legata de inflatie. Monedele digitale emise de bancile centrale vor fi supuse inflatiei. Bitcoin nu.

Care sunt factorii care influenteaza cresterea si descresterea Bitcoin? La ce ne uităm atunci cand vrem sa estimam cum va evolua cursul monedei digitale?

George Rotariu: In primul rand, precizez ca fluctuatiile determinate de evenimente la nivel global, cum ar fi daca Trump se imbolnaveste sau nu, China anunta sau nu lansarea monedei sale digitale etc., sunt chestiuni pur speculative de natura de a influenta Bitcoin doar pe termen scurt. Pe termen lung Bitcoin va creste pentru ca e o resursa limitata, extrem de rara, care nu poate fi reprodusa - exista o limita de 21 de milioane de Bitcoini care pot fi pusi in circulatie (n.r. In acest moment sunt circa 18,5 milioane de Bitcoini pe piata), cererea creste in fiecare zi, e o piata foarte libera, oricine poate cumpara Bitcoin de oriunde in lume. Aceasta cerere in crestere, pe fondul unei oferte limitate, va determina o crestere constanta, in timp, a Bitcoin. Aceasta cerere se bazeaza atat pe sentimentul de incredere al pietei, cat si pe intelegerea tehnologiei, a principiului din spatele Bitcoin, a posibilitatilor pe care le ai atunci cand achizitionezi Bicoin.

Pretul Bitcoin a scazut in primele luni de la debutul pandemiei, insa a avut o revenire puternica in ultimele luni, dublandu-si practic valoarea in raport cu luma martie 2020. Cum explicati aceasta reactie a pietei si cum va asteptati sa evolueze in urmatoarele luni?

Constantin Rotariu: In legatura cu descresterea Bitcoin din momentul in care a inceput pandemia- acest lucru este normal, pentru ca era o panica foarte mare si primul instinct al oamenilor a fost catre lichiditati – sa vanda din investitii ca sa detina lichiditate. Acest lucru i-a facut pe multi sa vanda ce aveau. Si de obicei, cand a scazut mult valoarea unei investitii si detii si Bitcoin, ca sa-ti acoperi, de exemplu o investitie riscanta, ca sa nu o pierzi, vinzi ce ai. Unii e posibil sa fi vandut Bitcoin ca sa acopere lichiditatile riscante. Din acest motiv a scazut temporar. Dar ce e important de retinut aici e faptul ca Bitcoin si-a revenit fara o interventie din afara. Bursele si-au revenit, spre exemplu, pentru ca Guvernele au injectat multi bani.

..Ceea ce face ca Bitcoin sa aiba o pozitie de „Superhero” in lumea financiara

Constantin Rotariu: Exact, este un superhero. Este alternativa oamenilor care nu au alt tip interese (...) De exemplu, daca tii banii in moneda fiat, euro, dolari sau alte valute, pe termen lung pierzi. Pentru ca banii fiat sunt supusi inflatiei. Se tipareste moneda in functie de politicile guvernamentale si asa mai departe. Asadar, in acest sistem, cei care economisesc sunt pedepsiti, pentru ca pierd. In schimb cei care cumpara, cheltuitorii, sunt rasplatiti – consumul este rasplatit. Ceea ce este total gresit. De cealalta parte, Bitcoin este exact invers. Fiind deflationist, fiind gandit ca limitat, nu se poate printa la nesfarsit cand doresc anumite entitati financiare, are acest avantaj principal de a creste in timp. Ca si aurul, care acum 100 de ani avea o valoare cu care puteai sa cumperi o cantitate de bunuri, acum poti sa cumperi cam aceeasi cantitate de bunuri, indiferent cum aceasta este evaluata in banii fiat.

Bitcoin, „aurul digital”, nu poate scadea pe termen lung, insa cresterea este in salturi

Constantin Rotariu - Cu siguranta Bitcoin va creste, ca toate aseturile antiinflatie (aur, proprietati imobiliare), nu creste liniar ci in saluturi. La fiecare patru ani are loc ceea ce se numeste halving ( n.r.injumatatire) (...) In schimb, cantitatea de bani fiat printata si lansata pe piata creste. Spre exemplu, cat s-a printat acum, pe durata pandemiei – vorbim de trilioane de dolari – nu s-a printat in ultimii zece ani.

George Rotariu Sa retinem ca nu se „printeaza” Bitcoin, cei 21 de milioane exista, sunt stocati in sistem, dar sunt eliberati treptat pe piata, fiind un sistem deflationist. La inceput se eliberau 50 de bitcoin per bloc tranzactie, adica la aproximativ 10 minute. Dupa care s-a injumatatit la 25 de bitcoin, apoi la 12,4 Bitcoin. Acel eveniment care se numeste „halving” se intampla la 3-4 ani de zile, iar acum suntem la nivelul de 6,75 – apoi se va injumatati din nou si asa mai departe.

Constantin Rotariu - Acum suntem imediat dupa un halving. Daca ne uitam in trecut, a fost un halving in 2016 si la un an de zile de la acest eveniment, in 2017, s-a atins acel varf de peste 20.000 de dolari. Dar nu doar acest lucru determina valoarea Bitcoin. Ne asteptam la un nou acum sau anul viitor, dar sa nu uitam ca suntem in cadrul unei pandemii, s-au printat masiv bani fiat, imobiliarele sunt in continuare foarte sus, iar Bitcoin, acum, este foarte jos in raport cu potentialul sau. Estimarea expertilor, evaluand tot ceea ce este pe piata, este ca urmatoarea crestere va fi undeva intre 100.000 de euro si un milion de euro. Estimare vabila pentru urmatorii 5 ani de zile. In 2009 erau foarte putini care stiau de acest fenomen. Puteai cumpara bitcoin cu cativa centi si, de asemenea, puteai mina Bitcoin gratis, acasa, cu un laptop. Acum acest lucru nu mai este posibil. Apoi a ajuns la 5, la 10 dolari. Cei care vindeau la 5 dolari erau fericiti atunci (rade) Acum mai putin.

Acum Bitcoin numai este acelasi care era acum 11 ani. Se ridica intrebarea: cati au pastrat Bitcoin, cand au avut atatea oportunitati sa vanda?

Cel mai probabil sunt oameni care au stocat acesti Bitcoin obtinuti in primii ani de la lansare, in momentul in care pretul era foarte jos, si acesti oameni merita tot rewardul ca au avut incredere in Bitcoin in tot acest timp. Ce vreau sa spun in principal este ca, asa cum atunci pretul de un dolar pe Bitcoin era un pret mic, si acum un 10.000 de dolari pentru un Bitcoin este un pret mic. Tot ce a promis acest produs a facut: este descentralizat, este un produs al oamenilor. Dar vreau sa punctez din nou ca Bitcoin este, si acum, la inceput. Au trecut doar 11 ani. Si sunt doar 21 milioane de Bitcoini care pot fi pusi in circulatie. In prezent, sunt destul de multi oameni care isi permit sa cumpere un Bitcoin intreg. Doar daca fiecare milionar din lume cumpara cate un Bitcoin, pretul va sari de 1 milion de dolari. Cu siguranta sunt mai multi milionari decat 21 de milioane. Si atunci, cand iei decizia de a cumpara, te uiti la ce este Bitcoin si la potentialul lui. Este, in primul rand, o modalitate de a stoca valoare si un posibil etalon-aur digital. In plus fata de aur este faptul ca e usor de transportat, usor de stocat si usor de divizat. Spre exemplu, daca vrei sa transpoti un kilogram de aur de aici in alta tara nu e usor. Sunt formalitati, declaratii etc. Tehnologia blockchain este la fel de simplu de utilizat ca un email. Transferul de valoare stoocata in Bitcoin Este instant si gratuit. Este vorba despre oportunitatea adusa de tehhnologia blockchain. In mod natural, este un instrument adecvat pentru lumea contemporana, in care facem tot mai multe tranzactii online, cumparam bunuri si servicii online.

Va urma.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani