Fostul ministru al Justitiei a semnat pentru reducerea varstei de pensionare
07 July 2024 12:34 Lumea Banilor 1080Consiliul Legislativ condus de ex-ministrul Justitiei, Florin Iordache (foto) a avizat favorabil propunerea legislativa pentru completarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii care are prevederi privind pensionarea anticipata Initiatorii, mai multi parlamentari neafiliati, cer introducerea mecanismului de reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani pentru persoanele din anumite zone afectate de poluare.
Consiliul arata in aviz ca trebuiesc indeplinite si anumite conditii. Astfel, intrucat propunerea legislativa are implicatii asupra bugetului asigurarilor sociale de stat, este obligatorie solicitarea unei informari din partea Guvernului:
“Totodata, sunt incidente prevederile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la obligativitatea intocmirii unei fise financiare”.
In plus, in instrumentul de prezentare si motivare nu sunt cuprinse mentiuni referitoare la consultarile derulate in vederea elaborarii propunerii legislative, la organizatiile si spectalistii consultati, la recomandarile primite ori la activitatile de informare publica privind elaborarea acesteia. In consecinta, este necesar revederea si completarea instrumentului de prezentare si motivare, recomanda Consiliul.
Tratament egal
In expunerea de motive se arata ca Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevedea, la art. 65, alin (5), reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluare. Aceasta prevedere a fost insa abrogata, ceea ce reprezinta o nedreptate cauzata persoanelor afectate, arata initiatorii.
Conform acestora, adoptarea proiectului ar permite nu doar o forma de compensare din partea statului, ci si un tratament coerent si egal intre cetatenii din aceste zone, fiind injusta privarea lor de facilitatea reducerii varstei standard de pensionare dupa ce acest mecanism a fost in vigoare timp de mai bine de 13 ani:
“Abrogarea prevederii este contrara principiului predictibilitatii, in special dat fiind faptul ca situatia poluarii nu s-a imbunatatit in zonele respective pentru a putea justifica eliminarea facilitatii”.
>>Proiectul de lege pentru completarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii