FORUMUL AMERICAN DE DIALOGURI COMERCIALE - Mihai Daraban: Cu ajutorul know-how-ului american, trebuie sa facem Dunarea navigabila intregul an
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) in Romania au organizat, joi, 27 octombriE 2020 "Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei si Alimentelor in Romania, Moldova si Ucraina”, eveniment organizat in marja targului Indagra 2022.
Evenimentul a reunit factori de decizie guvernamentali si ai mediului de afaceri din Romania, Moldova si Ucraina pentru a evidentia impactul recent al bugetelor si politicilor UE si nationale asupra sectoarelor agrobusiness si infrastructurii. In contextul determinat de criza din Ucraina, Comisia Europeana a monitorizat situatia securitatii alimentare, luand in considerare faptul ca Ucraina si Rusia sunt furnizori importanti de cereale si de uleiuri vegetale pe piata mondiala. Ucraina asigura 10% din totalul exporturilor de grau la nivel mondial, iar Rusia furnizeaza 24%.
“Una dintre problemele agriculturii romanesti o reprezinta irigatiile. Din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigatii. Este inadmisibil sa ne plangem de seceta si sa avem Dunarea la mai putin de un kilometru de respectivele terenuri agricole. In acest context, prezenta partenerilor americani la evenimentul de astazi devine una foarte importanta, datorita know-how-ului pe care il detin in acest domeniu. Din punct de vedere al securitatii alimentelor, in mod evident, Romania, prin Portul Constanta, trebuie sa asigure transportul cerealelor din Ucraina catre restul Europei. Din pacate, ne lovim de lipsa de infrastructura, dar si de faptul ca Dunarea nu este inca navigabila decat in anumite perioade ale anului. Ca presedinte al CCIR, am avut numeroase discutii cu reprezentanti ai ambasadei SUA in Romania cu privire la acest proiect, de a face Dunarea navigabila pe intreg parcursul anului, asigurand astfel o ruta comerciala eficienta pentru Europa”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Thomas Hanson, atasatul comercial al Ambasadei SUA in Romania sustine ca "atunci cand Romania, Moldova si Ucraina dezvolta programe SUA-UE de finantare a climei si implementeaza energie curata pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, randamentul culturilor creste. Cand depozitarea cerealelor si depozitarea in lantul frigorific sunt predominante in toata tara, alimentele nu sunt irosite. Cand se realizeaza centre de procesare a alimentelor si este asigurata distributia, statul respectiv isi poate hrani mai bine cetatenii la preturi mai accesibile. Securitatea apei si alimentelor este un subiect de securitate nationala. Responsabilitatea principala a ambasadei noastre este de a promova securitatea si dezvoltarea reciproca a statelor din regiune. Investitiile in apa si securitatea agroalimentara vor asigura o populatie mai sanatoasa si cetateni prosperi”.
Colaborare totala intre natiunile dezvoltate
"Agricultura este, probabil, singura componenta economica care vorbeste in acelasi timp despre protectie sociala, comert si dezvoltare durabila. In mod evident, pandemia Covid, criza energetica si razboiul din Ucraina reprezinta obstacole in ceea ce priveste garantarea securitatii alimentare. Pe plan mondial, din cele opt miliarde de oameni, peste doua miliarde sufera de malnutritie. Se impune astfel, o colaborare totala intre natiunile dezvoltate pentru ca numai in acest fel vom putea depasi aceste obstacole”, este de parere ministrul agriculturii si industriei alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea.
Ambasadorului Ucrainei in Romania, E.S. Ihor Prokopchuk a declarat:
Actiunile recente ale Federatiei Ruse in Ucraina submineaza, in mod evident, securitatea alimentelor, la nivel global. Din cauza acestor actiuni, Ucraina nu a mai putut exporta 3 milioane de tone de grau, de exemplu, ceea ce a facut ca peste 10 milioane de oameni din intreaga lume sa ramana fara acest produs extrem de important in alimentatie.
Incepand cu 14 octombrie 2022, inspectorii rusi care fac parte din Joint Coordination Center, organism creat pentru a gestiona un coridor maritim umanitar care sa permita navelor sa exporte cereale si produse alimentare aferente si ingrasaminte din Ucraina, intarzie in mod deliberat controlul navelor ucrainene care transporta cereale, in momentul de fata existand peste 165 de nave blocate langa Stramtoarea Bosfor.