FORUM DE AFACERI LA CCIR - Mihai Daraban: Romania trebuie sa devina un jucator important in transportul produselor agricole, in zona Marii Negre
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) in Romania au organizat in 26 octombrie 2023 „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei si Alimentelor in Romania, Moldova si Ucraina”, eveniment organizat in marja targului Indagra 2023.
Forumul a adus la aceeasi masa factori de decizie guvernamentali, reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina, discutiile avand ca tema centrala noile oportunitati de afaceri in contextul investitiilor bugetare ale Uniunii Europene in energia verde, agricultura si infrastructura de irigatii. De asemenea, specialistii americani, furnizori de servicii in sectorul rezilientei la clima si seceta in regiunea Marii Negre, au prezentat solutii in domeniul securitatii alimentare.
Proiecte comune
"CCIR si Ambasada SUA in Romania dezvolta de mai mult timp proiecte comune in diferite sectoare economice, intalnirea de azi, in marja Indagra, cel mai mare targ agricol din Sud-estul Europei, fiind deja una de traditie, reunind reprezentantii companiilor specializate in irigatii. Referitor la acest subiect, daca ne uitam la harta hidrografica a Romaniei, nu ar trebui sa avem voie sa pronuntam vreodata cuvantul seceta, dat fiind potentialul imens al tarii noastre de a asigura in permanenta cele mai bune conditii pentru agricultura.
In acelasi timp insa, trebuie sa implementam cea mai noua tehnologie din domeniu pentru a profita cat mai mult de resursele noastre naturale.
Romania are sansa de a deveni un hub important la Marea Neagra pentru produsele agricole, daca tinem cont de faptul ca, in momentul de fata, Portul Constanta a preluat activitatea cargo a celor sase-sapte porturi ucrainene care si-au incetat activitatea din cauza razboiului. In opinia noastra, daca razboiul din Ucraina s-ar termina azi, Romania poate ramane un jucator important in regiunea Marea Neagra timp de inca cinci ani”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Securitatea agroalimentara inseamna securitate nationala
"Responsabilitatea Ambasadei SUA in Romania este de a promova companiile americane care doresc sa investeasca aici. Ma bucura foarte mult faptul ca si anul acesta, in cadrul acestui forum si, implicit, a targului Indagra, participa companii importante americane, furnizoare de tehnologii de top in domeniul agricol. Este foarte important pentru statele din regiunea Marii Negre sa implementeze programele din domeniul schimbarilor climatice dezvoltate de catre SUA si UE si sa implementeze solutii de producere de energie verde pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, cu scopul de a creste randamentul culturilor.
Securitatea agroalimentara inseamna, de fapt, securitate nationala, iar statele din zona Marii Negre trebuie sa fie capabile sa faca fata riscurilor de inundatii, cutremure, boli, eroziune a solului, desertificare a terenurilor si conflicte militare”, a declarat Eli Corso Phinney, atasat comercial al Ambasadei SUA in Romania.
Bani pentru irigatii
"Risipa alimentara reprezinta o tema majora de discutie in cadrul Comisiei Europene, in momentul de fata existand in lucru acte normative care sa reduca aceasta risipa pana in anul 2030. In ceea ce priveste problema irigatiilor in Romania, la ora actuala exista 1,1 milioane de hectare pe care am reusit sa le redam agriculturii, tinta fiind de 2,2 milioane de hectare.
Prin programele pe care le-am dezvoltat in acest domeniu, am reusit sa oferim apa gratuita pentru fermieri si in acelasi timp, prin proiectele pentru infrastructura secundara sunt alocati 400 de milioane de euro pentru asociatiile specializate in irigatii”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.