FORTA DE MUNCA MAI SCUMPA – INS: costurile cu forta de munca au crescut cu peste 15% intr-un singur an (Document)
Costurile cu forta de munca au crescut intr-un an cu peste 15%. Concret, in trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat o rata de crestere de 15,15%.
De asemenea, potrivit Institului National de Statistica (INS), in trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,31%. Fata de trimestrul II 2023, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, s-a regasit in invatamant (38,42%).
De asemenea, usoare cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in:
-activitati de servicii (1,36%);
-activitati de spectacole, culturale si recreative (1,15%);
-administratie publica (0,89%).
Pe de alta parte, in majoritatea activitatilor economice, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut comparativ cu trimestrul precedent.
Cele mai semnificative scaderi s-au regasit in:
-intermedieri financiare si asigurari (-10,20%);
-tranzactii imobiliare (-5,56%);
-activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-4,06%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe salariale cu forta de munca a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.
Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in:
- invatamant (30,46%);
-constructii (22,07%);
-activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (19,05%).
In trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, cresterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in:
-industria extractiva (6,33%);
-alte activitati de servicii (7,31%);
-sanatate si asistenta sociala (7,94%).