Grid star
eveniment

FORTA DE MUNCA MAI SCUMPA – INS: costurile cu forta de munca au crescut cu peste 15% intr-un singur an (Document)

Costurile cu forta de munca au crescut intr-un an cu peste 15%. Concret, in trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat o rata de crestere de 15,15%.

De asemenea, potrivit Institului National de Statistica (INS), in trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul II 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,31%. Fata de trimestrul II 2023, cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, s-a regasit in invatamant (38,42%).

De asemenea, usoare cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in:

-activitati de servicii (1,36%);

-activitati de spectacole, culturale si recreative (1,15%);

-administratie publica (0,89%).

Pe de alta parte, in majoritatea activitatilor economice, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut comparativ cu trimestrul precedent.

Cele mai semnificative scaderi s-au regasit in:

-intermedieri financiare si asigurari (-10,20%);

-tranzactii imobiliare (-5,56%);

-activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-4,06%).

Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe salariale cu forta de munca a crescut cu 1,31%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,34%.

Trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in:

- invatamant (30,46%);

-constructii (22,07%);

-activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (19,05%).

In trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022, cresterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in:

-industria extractiva (6,33%);

-alte activitati de servicii (7,31%);

-sanatate si asistenta sociala (7,94%).

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani