Grid star
antreprenoriat

FOOD INTEL FORUM – Evolutia tehnologica si cercetarea sunt viitorul agriculturii in Romania, care desi este "o putere agricola europeana" inregistreaza profituri minime. Efectul importurilor este colosal. Calin Musca: "Nu poti sa ai carne proaspata din Sp

Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) a gazduit marti, 7 iulie 2020, cel de-al doilea panel din cadrul Food Intel Forum 2020, eveniment organizat de FoodBiz anual, cu prezenta a zeci de personalitati din mediul academic, politic, de afaceri, dar si din mediul antreprenorilor, care au in comun pasiunea pentru agricultura si dorinta de a perfectiona acest domeniu. Panelul de marti, 7 iulie 2020, il succede pe cel din 25 iunie, organizat la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Maracineni, la ASAS discutandu-se despre insa tehnologizarea agriculturii. Tema panelului a fost astfel "Invazia tehnologica in integrarea agriculturii si noile forme de eficienta in agribusiness".

Panelul a fost astfel deschis de presedintele ASAS Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, care a vorbit despre necesitatea cresterii productivitatii agricole in Romania, aratand cu cifre care este diferenta intre cat poate produce tara noastra si cat produce de fapt: "Daca privim la evaluarea productiei globale, avem in jur de 14-17 miliarde euro, in conditiile in care minimul ar trebui sa fie de 40 de miliarde euro. Fac o comparatie cu Italia, care a realizat la nivelul anului 2016 o valoare globala de circa 55 de miliarde de euro, in conditiile in care potentialul lor este de circa 44% din cel a Romaniei. Noi am facut prea putin de a dezvolta sectorul agricol in interiorul tarii. Cercetarea trebuie sa isi aduca aportul pe care trebuie sa il aduca pentru ca Romania sa devina o forta.

Discutam despre un sistem de agricultura si de ceea ce avem de facut. Cu toate recordurile pe care le avem, la aceasta data avem un sold negativ care se duce spre 2 miliarde euro. Este incredibil cum Romania, o tara cu o imensa putere agricola la nivel european, este intr-o astfel de situatie".

Calin Musca: "Nu poti sa ai carne proaspata din Spania"

Dupa cuvantul de deschidere au luat cuvantul si Viorel Marin, lider SmartAgriHub, Europa de Sud-Est care a vorbit desre "Anticiparea anomaliilor pe filiere agroalimentare prin solutii de AI – Viitorul Controlabil". Concret, este vorba despre un program care poate prospecta pe viitor beneficiile adoptarii unor masuri legat de agricultura.

La randul sau, Calin Musca (foto dreapta), antreprenor Porkprod, a oferit un bun exemplu de business demonstrand audientei ca inainte de orice, in Romania este importanta calitatea. In acest sens, Calin Musca a dat exemplul carnurilor din hypermarketuri care ajung sa fie prezentate ca fiind "proaspete", desi sunt aduse din Spania, Italia ori alte state europene: "Nu poti sa ai carne proaspata din Spania", a precizat Calin Musca, explicand ca de la momentul sacrificarii animalului si pana la momentul in care carnea respectiva ajunge in magazine trec foarte multe zile, nemaiputandu-se vorbi despre "carne proaspata".

Totodata, Calin Musca a aratat cum, implicandu-se foarte tare in afacerea familiei a reusit sa puna in aplicare un concept inedit: "de la furca la furculita". Concret, se ocupa atat cu plantarea si recoltarea furajelor pentru animalele pe care le hraneste "cu calculatorul", fiecare primind ratia de mancare in functie de obiceiuri, cat si cu transarea si pregatirea carnurilor. In acest fel, preciza Calin Musca, are garantia ca produsele sunt de calitate naturala si deci mai sanatoase.

O expunere extrem de interesanta a avut si deputatul Varujan Pambuccian care a vorbit despre Autoferma, aratand care sunt beneficiile tehnologizarii agriculturii: "Campul poate fi lucrat, iar fermierul supravegheaza si coordoneaza totul de pe calculator".

Nicolae Badea: "Vorbim despre entitati bancare, despre disparitia unei banci comerciale, a unei banci agricole"

Seria discursurilor de la panelul tinut la ASAS cu tema "Tehnologizarea agriculturii" a fost inchisa de presedintele Computerland Romania, Nicolae Badea, cel care a punctat necesitatea organizarii unor astfel de evenimente:

"Intalnirea de azi imi reconfirma ceea ce am vazut si la intalnirile anterioare, si anume ca e nevoie de un forum in care sa fie prezentate idei coerente, si cu asumarea unor subiecte care depasesc interesele personale ale unei firme, grup de firme sau a unui grup de intereses. Am vorbit aici despre retele, despre sisteme integrate, despre demersuri parlamentare, de absenta sau de, nu vorbim de neintelegerea mecanismului, ci de absenta unor resurse. Vorbim despre entitati bancare, despre disparitia unei banci comerciale, a unei banci agricole. Cred ca aceste idei pot fi dezvoltate in concepe de tip platforma, retele"

La finalul evenimentului, participantii au fost invitati de prorectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV), Florin Stanica, la plantatia de soiuri hibride, crescute in Romania. Vorbim despre pruni, piersici, caisi, rodii, dar si alte specii mai exotice. Bananele romanesti – Asimina Triloba – si Kiwi romanesc modificate perfect pentru a se adapta climei din tara noastra au captat interesul participantilor care au avut ocazia sa vada in curtea USAMV specii de Kiwi si banane create pentru solul de la noi. Iar totul a fost posibil in urma cercetarii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani