FONDURILE DE PENSII PRIVATE ADMINISTREAZA 25 MILIARDE EURO – Cele sapte fonduri de pensii private obligatorii au inregistrat in 2023 cel mai mare randament din 2008 pana in prezent
09 January 2024 09:14 Lumea Banilor 884Cele sapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai buna performanta anuala din intreg istoricul sistemului si cu peste zece puncte procentuale peste rata inflatiei estimate pentru anul trecut. Datele au fost oferite de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). In acelasi timp, activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde RON (25,5 miliarde euro), o valoare record pentru sistem, in crestere cu 31,4% fata de sfarsitul anului 2022.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, condusa de Radu Craciun (foto), arata ca la Pilonul II de pensii private sunt inscrisi 8,1 milioane de romani, adica majoritatea populatiei active a tarii, dintre care jumatate, peste patru milioane, contribuie regulat, luna de luna. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populatiei, dupa depozitele bancare.
Rezultatele inregistrate de fondurile de pensii private in 2023 provin in egala masura din revenirea preturilor la titlurile de stat si din aprecierea cotatiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat si-a revenit dupa scaderea din 2022 pe fondul reducerii inflatiei si dobanzilor, iar indicii Bursei de Valori de la Bucuresti, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori institutionali, au inregistrat cresteri sustinute, de peste 30%.
Randament peste inflatie
Pe intreaga durata de functionare (2008-2023), Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 7,82% fata de o inflatie medie anuala de 4,35%. In termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un castig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde RON (7,4 miliarde euro), in plus fata de contributiile primite in administrare, exclusiv in beneficiul contributorilor.
Contributie mai mare
Incepand cu 1 ianuarie 2024, contributia virata la Pilonul II creste de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana prin PNRR. Astfel, fata de o contributie medie lunara de circa 270 lei in 2023, nivelul contributiei medii lunare pentru 2024 este probabil sa depaseasca 350 de lei.
In acelasi timp, regimul fiscal aplicat platilor facute de fondurile de pensii private catre beneficiari (participanti si mostenitori) s-a imbunatatit incepand cu 1 ianuarie 2024. Daca pana la finele lui 2023 baza de impozitare era intreaga suma platita de fondurile de pensii private catre beneficiari, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se reduce doar la castigul obtinut prin investire de fondurile de pensii.
Sursa foto: financialintelligence