FONDATORUL FTX SUSTINE CA E FALIT - Cati bani spune ca mai are in cont Sam Bankman-Fried, fostul CEO al bursei cripto
Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried (foto dreapta) sustine, intr-un interviu acordat publicatiei americane Axios, ca mai avea doar 100.000 de dolari in contul sau bancar ultima data cand a verificat.
"Am voie sa spun un numar negativ?” a replicat el, cand a fost intrebat despre situatia actuala a finantelor sale personale. Fondatorul si fostul CEO al platformei de tranzactionare cripto, aflata acum in faliment, a marturisit atat esecurile personale, cat si lacunele de reglementare pentru a explica implozia companiei sale.
Gilda Popa
Interviul telefonic acordat de Bankman-Fried publicatiei Axios vine in timp ce FTX, a doua cea mai mare platforma de tranzactionare cripto la nivel global, trece printr-un proces de faliment dezordonat si creditorii companiei "raman in intuneric” cu privire la sumele pe care le-ar putea recupera.
Fostul CEO al platformei de criptomonede in faliment a pierdut 99,99% din avere. Bankman-Fried a marturisit ca mai are in cont doar 100.000 de dolari, dupa ce averea lui personala a ajuns la un moment dat in 2022, potrivit propriilor sale declaratii, la 26,5 miliarde de dolari.
"Am voie sa spun un numar negativ? Vreau sa spun, habar n-am. Nu stiu. Am avut 100.000 de dolari in contul meu bancar ultima data cand am verificat. Este complicat. Practic, tot ce aveam era doar legat in companie”, a spus el, cand a fost intrebat despre finantele sale personale.
FTX datoreaza 3 miliarde de dolari celor mai mari 50 de creditori ai sai
Fostul sef al FTX spune ca se simte vinovat. Compania sa datoreaza 3 miliarde de dolari celor mai mari 50 de creditori ai sai.
"As fi vrut sa fi fost mai atent... Regret profund acest lucru. M-am concentrat mai degraba pe volum, decat pe pozitii pentru solduri. Ar fi trebuit sa fiu mai responsabil si ar fi trebuit sa fiu mai atent la ceea ce se intampla”, a declarat Sam Bankman-Fried pentru Axios.
Fondata in 2019, FTX a devenit rapid una dintre cele mai mari platforme de tranzactii cripto. Era considerata una dintre cele mai de incredere. La inceputul lunii noiembrie s-a prabusit in cateva zile. Grupul a depus cerere de faliment pe 11 noiembrie si demisia lui Bankman-Fried. Persoana care l-a inlocuit a anuntat ca face o analiza strategica a activelor grupului si ale numeroaselor filiale pentru a decide ce sa vanda sau sa reorganizeze. Procurorii din New York investigheaza acum prabusirea "imperiului financiar” construit de Sam Bankman-Fried, al carui colaps antreneaza un efect de domino in intreaga industrie.
"Cu siguranta mi-as dori sa fi existat cineva, care sa nu fiu eu, care sa fie responsabil cu gestionarea conflictelor de interese”, a spus el, dand din cap, atunci cand a fost intrebat cu privire la afirmatia instantei de faliment ca a condus FTX ca pe o feuda personala.
Bankman-Fried a mai spus ca reglementarea si supravegherea adecvata a sectorului cripto ar fi putut ajuta la protejarea FTX de colapsul care a antrenat, intr-un efect de domino, multe alte firme din industrie.
"Cred ca un lucru este (n.r cert) - daca te-ai uita la raportare si la cererile CFTC (n.r Comisia pentru Tranzactii cu Contracte Futures), aceste reglementari ar fi fost extrem de utile aici in ceea ce priveste rigoarea internationala”, a spus Bankman-Fried.
Investitorii si creditorii au si ei partea lor de regrete, avand in vedere valoarea de piata de zeci de miliarde care a fost distrusa in cateva zile.