FMI TRAGE SEMNALUL DE ALARMA – Prabusirea economiei globale se apropie
23 September 2020 11:23 Lumea Banilor 1154Fondul Monetar International (FMI), prin vocea directorului general adjunct, Tao Zhang, trage un puternic semnal de alarma. Prabusirea economiei globale se apropie cu pasi repezi, daca nu se vor gasi, in timp util, solutii optime pentru salvarea statelor afectate de pandemie.
In acest sens, adjunctul FMI Tao Zhang a identificat zonele in care sunt necesare gasirea si implementarea unor solutii multilaterale.
Este vorba despre:
- sprijinul tarilor aflate in dezvoltare;
- combaterea schimbarilor climatice, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un raport emis marti, 22 septembrie 2020.
In primul caz, s-a constatat faptul ca, guvernele din tarile in dezvoltare detin resurse limitate pentru a raspunde crizei in care se afla toate statele lumii.
In consecinta, din punct de vedere al puterii financiare, situatia se prezinta in felul urmator:
- economiile avansate au reusit sa stimuleze cheltuielile fiscale la 9% din PIB;
- tarile emergente la 4% din PIB;
- tarile in dezvoltare au dispus doar de 2% din PIB.
Salvarea tuturor sta in capacitatea institutiilor multilaterale, de a finanta si sustine aceste state, cu scopul final de a-si indeplini nevoile de lichidate.
Cu toate ca exista, in derulare, un proces multilateral gandit pentru gestionarea schimbarilor climatice, care se traduce prin desfasurarea conferintelor sustinute de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU), este insuficient. Rezultatele nu ajuta suficient de mult la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, mai este subliniat in Raportul ASF.
Astfel spus, restaurarea dinamismului in cooperarea multilaterala poate fi obtinuta prin imbunatatirea calitatii organizatiilor si recunoasterea capacitatii mai mari a multilateralismului fata de organizatiile internationale.
In ceea ce priveste revigorarea multilateralismului, este nevoie de inovatie, noi parteneri si construirea increderii la nivel global.