FLORIN CITU FACE TRADARE NATIONALA – Acuzatii explozive impotriva ministrului de Finante. Citu a devenit binefecatorul bancilor straine
Acuzatii cu iz de tradare nationala impotriva lui Florin Citu (foto), actualul ministru de Finante. Citu a devenit binefacatorul bancilor straine, Romania transformandu-se intr-un “El Dorado” pentru acestea. Si totul se intampla in dauna capitalului romanesc.
Efectele novice ale politicii fiscale duse de Florin Citu au fost semnalate de jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, intr-o analiza publicata vineri, 17 iulie 2020, pe site-ul corectnews.com, intitulata “Florin Citu, marele binefacator al bancilor straine”. Rosca Stanescu arata ca imprumuturile in serie si de o amploare fara precedent ale lui Citu au ca rezultat absorbirea banilor disponibili din sistemul bancar, detinut aproape integral de banci straine, societatile romanesti ajunga sa se imprumute la dobanzi mult mai mari decat firmele straine care contracteaza imprumuturi de la bancile mama. In final, consecinta va fi ca oamenii de afaceri romani vor fi nevoiti sa isi cedeze societatile, care vor fi preluate de firme straine cu acces la resurse bancare.
De asemenea, vor avea de suferit din cauza lui Florin Citu si generatiile viitoare. Nu doar pentru ca acestea vor fi cele care vor achita imprumuturile de miliarde de euro facute de actualul ministru de Finante, ci si ca ele vor trai intr-un stat tot mai deznationalizat. Un stat dirijat in plan economic, financiar, social si politic de interesele dictate de capitalul strain. Un stat in care capitalul autohton va deveni din ce in ce mai diminuat si mai neatractiv.
Prezentam analiza jurnalistului Sorin Rosca Stanescu:
“Florin Citu, marele binefacator al bancilor straine
Ministrul Finantelor anunta un nou imprumut urias. O noua infrangere a natiunii romane. O noua sursa de venituri grase pentru bancile straine. Ne imprumutam cu circa 1.000 de euro pe secunda, cu dobanzi uriase de la bancile comerciale, iar datoria publica a Romaniei a batut un nou record. A ajuns in realitate la 47% din Produsul Intern Brut.
Noile imprumuturi angajate de domnul Forin Citu au o dobanda de 3,7%. Sunt imprumuturi pe termen lung. Pe zece ani sau chiar mai mult. Un miliard imprumutat astazi de catre statul roman, le aduce bancilor straine in zece ani dobanzi de 37 de milioane de euro. Pentru ele este o mana cereasca. Romania devine un El Dorado al bancilor straine. Pentru societatile comerciale romanesti, aceasta politica a Ministerului de Finante se transforma intr-un cosmar. Cum de altfel tot un cosmar vor trai si copiii Romaniei, pentru ca ei vor fi aceia care vor restitui uriasele imprumuturi. In cele ce urmeaza, voi explica afirmatile de mai sus.
In prezent, totalul datoriei Romaniei se apropie de 100 de miliarde de euro. O parte insemnata a acestei sume este rezultatul imprumuturilor angajate de Forin Citu. Aceste imprumuturi sunt acordate de bancile comerciale in schimbul dobanzilor uriase pe care le-am semnalat mai sus. Dar de ce aceasta pratica reprezinta un cosmar pentru societatile comerciale romanesti? Pentru ca Ministerul Finantelor absoarbe practic treptat banii disponibili din sistemul bancar. Un sistem bancar detinut in exclusivitate de capitalul strain, daca facem abstractie de CEC Bank. Si eventual de Banca Transilvania. Acestor banci le convine sa imprumute statul, pentru ca statul le plateste dobanzi grase si le garanteaza restiturea. In consecinta, ele acorda din ce in ce mai putin imprumuturi si facilitati societatilor comerciale romanesti. Din acest motiv, acestea nu se pot dezvolta. Si tot din acest motiv, societatile staine care actioneza in Romania le fac o concurenta neloiala. Ca sa fiu mai explicit, o societate comerciala cu capital german, de pilda, imprumuta de la banca mama cu o dobanda de 1-2%. In vreme ce o societate cu capital romanesc imprumuta de la filiala din Romania, admitand ca banca este dispusa sa acorde respectivul imprumut, cu o dobanda de 4-5%. In timp, societatea comerciala romaneasca nu mai face fata concurentei si cedeaza terenul, vrand-nevrand, societatii comerciale germane. Pe termen mediu si lung, afacerile din Romania urmeaza sa fie preluate de partenerii europeni ai Romaniei sau de partenerii non-europeni care au acces la resursele bancare. O alta consecinta este ca, obtinand cu o dificultate din ce in ce mai mare credite si la un pret din ce in ce mai scump, patronii romani sunt in imposibilitatea de a mari corespunzator remuneratiile salariatilor. Ceea ce poate accelera exodul fortei de munca ieftine, romanesti, in statele UE.
Dar de ce vorbim si de un cosmar pe care, mai devreme sau mai tarziu, il vor trai copiii nostri? Pentru ca ei vor fi siliti sa traiasca intr-un stat din ce in ce mai deznationalizat. Dirijat in plan economic, financiar, social si, in final, politic de interesele dictate de capitalul strain. Capitalul autohton mai putin salbatic va deveni din ce in ce mai diminuat si mai neatractiv pentru generatia copiilor nostri. In al doilea rand, pentru ei se va apropia inevitabil clipa scadentei. Vor trai cu sabia lui Damocles deasupra capului, un timp fara sa stie nimic, pana cand vor fi siliti sa plateasca datoriile angajate in prezent de Guvernul Orban. Pana atunci, oricum vor plati dobanzi. Statul roman nu se poate sustrage acestor obligatii. Iar pentru a le onora, in viitor, indiferent de partidul care se va afla la guvernare, vor trebui crescute taxele de tot felul.
Acestui dezmat financiar, care nu ne aduce in schimb nimic bun, opozitia are datoria sa-i puna capat. Si asta pana la alegerile parlamentare. A doua linie de rezistenta sta in mana cetateanului. Daca cetateanul nu intelege ceea ce i se intampla, daca el actioneaza politic buimac, nu este deloc exclus ca la alegeri sa le incredinteze un numar consistent de mandate tocmai celor care le dau lovitura de gratie. Cu atat mai mult cu cat nici Stanga politica nu este suficient de atractiva pentru a schimba in mod radical directia voturilor.
Atrag atentia in final asupra faptului ca toate cifrele pe care le-am vehiculat mai sus sunt cifre oficiale. Inclusiv totalul datoriei Romaniei, care se apropie de 100 de miliarde de euro, calculat de Banca Nationala a Romaniei. Si mai atrag atentia ca acesti bani imprumutati intra parca intr-un Triunghi al Bermudelor. Nu se stie ce face Guvernul cu ei. Pe de-o parte in fiecare zi suntem asigurati ca se lucreaza intens la relansarea economiei Romaniei, iar pe de alta parte aflam ca, in realitate, economia se prabuseste. Chiar ieri, patronatele din Horeca ne-au informat ca 30% dintre restaurantele existente vor fi inchise pentru totdeauna. Exemplele de acest fel sunt nenumarate”.