FISCUL BELGIAN IMPUNE REGULI STRICTE COMPANIILOR CRIPTO – Castigurile din tranzactii cu criptomonede, monitorizate sever de la 1 mai

940

Autoritatile fiscale belgiene sunt cu ochii pe industria cripto, anuntand noi reguli, atat pentru companiile din domeniu, cat si pentru investitori. Astfel, de la 1 mai, furnizorii de servicii cripto trebuie sa indeplineasca sapte conditii, intre care exista si una eliminatorie. Platformele de exchange cripto care opereaza in tara sunt obligate sa se constituie in companii cu un capital minim de 50.000 de euro si sa se inregistreze la autoritatea de supraveghere financiara, relateaza CoinTelegraph.

Gilda Popa

Platformele de servicii cripto vizate care nu respecta noile reglementari se vor confrunta cu amenzi, printre alte sanctiuni, inclusiv interdictia de a-si desfasura activitatile respective pe teritoriul Belgiei.

Agentia de reglementare financiara a Belgiei, Autoritatea pentru Servicii si Piete Financiare (FSMA), cere tuturor companiilor din industria cripto sa se inregistreze la FSMA incepand cu 1 mai pentru a-si putea continua activitatea. (foto 1)

Furnizorii de servicii cripto vizate sunt corporatii belgiene sau europene, relateaza news.bitcoin.com. FSMA impune o cerinta minima de capital de 50,000 euro, oferind detalii despre procedura de inregistrare pe pagina web a autoritatii. In plus, FSMA cere si declararea identitatii actionarilor si a persoanelor responsabile de administrarea platformelor de exchange cripto, care ar trebui sa aiba autorizare de administrare obligatorie. Acelasi lucru este valabil si pentru corporatiile care furnizeaza servicii de portofele electronice, mentioneaza FSMA.

In cazul companiilor cripto care opereaza deja pe teritoriul Belgiei, acestea trebuie sa notifice FSMA cu privire la serviciile cripto pe care le furnizeaza mai devreme de 1 iulie 2022 si sa solicite inregistrarea inainte de termenul limita de 1 septembrie, a declarat organul de supraveghere. Cel mai probabil, acestora li se va acorda „autorizatie provizorie” care le va permite sa continue operatiunile pana cand FSMA le proceseaza cererile de inregistrare, mai noteaza news.bitcoin.com.

Autoritatile fiscale belgiene vaneaza evaziunea fiscala din sectorul cripto

Noile reglementari vin in contextul in care autoritatile belgiene sunt cu ochii pe investitorii cripto, si in special pe castigurile cripto nefiscalizate. Astfel, potrivit brusselstimes.com, pana pe data de 1 mai erau deja in lucru trei dosare de evaziune fiscala, iar un al patrulea dosar a fost inchis si tratat ca „non-caz” de catre Inspectoratul Fiscal Special (STI). In cazurile celor trei investigatii aflate in desfasurare, informatiile fiscale pentru belgienii in cauza au fost transmise de o autoritate fiscala straina. Cu toate acestea, STI mizeaza si pe abordarea directa a platformelor de tranzactionare pentru a obtine informatii despre belgienii in cauza

Potrivit brusselstimes.com, cetatenii care fac profit din tranzactiile cripto trebuie sa plateasca impozit de 33% pe castigurile realizate si sa le declare in sectiunea „venituri diverse” din declaratia de impozit. Aceste reguli au fost introduse la sfarsitul anului 2021. Cu toate acestea, este dificil pentru STI sa implementeze regulile, deoarece gestionarea activelor criptomonede se realizeaza prin platforme de tranzactionare straine impenetrabile, comenteaza jurnalistii belgieni. Insa noile reguli impuse de autoritatile fiscale vor simplifica activitatea de urmarire a castigurilor cripto.

Pozitia pro-cripto a Belgiei a devenit evidenta la inceputul anului 2022, cand parlamentarul Christophe De Beukelaer, a devenit primul politician european care si-a convertit salariul in Bitcoin (BTC).

CoinTelegraph a relatat in ianuarie 2022 ca Beukelaer a anuntat ca foloseste platforma de tranzactionare cripto Bit4You pentru a-si converti salariul lunar de aproximativ 6.140 USD sau 5.500 de euro in BTC. Beukelaer si-a impartasit intentia de a inspira alti politicieni din regiune sa sustina criptoeconomia in crestere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet