Grid star
criptomonede

FISCUL AMERICAN DA FRISOANE PE PIATA CRIPTO – Ce tranzactii ilegale cauta IRS pe Binance, cea mai mare platforma de tranzactionare cripto

Intreaga piata a criptomonedelor este sub presiune dupa ce Bloomberg a dezvaluit ca Binance Holdings, cea mai puternica platforma de exchange din lume, este anchetata de procurorii departamentului de Justitie din SUA si de Fiscul american pentru presupuse activitati de spalare de bani si nereguli fiscale. Bitcoin se tranzactioneaza in jurul valorii de 49.000 de dolari dupa ce saptamana trecuta a primit o „lovitura” puternica si din partea sefului Tesla, Elon Musk, care a anuntat ca nu mai accepta plata in BTC.

Potrivit Bloomberg, Comisia SUA pentru tranzactionare a marfurilor (CFTC) suspecteaza ca Binance le-a permis americanilor sa faca tranzactii ilegale pe platforma sa, permitandu-le sa cumpere instrumente derivate legate de monedele virtuale. Autoritatile din SUA incearca acum sa descopere activitati ilicite sau rolul pe care a ajuns sa il aiba compania in astfel de fapte, spun sursele citate de Bloomberg.

Mai precis, specialistii Fiscului american (IRS) ancheteaza activitati de spalare de bani si nereguli fiscale si au cautat sa discute cu persoane care cunosc detalii legate de „bucataria” interna a Binance.

Detaliile anchetei raman confidentiale, noteaza presa americana

Detaliile anchetei au ramas confidentiale, potrivit blockchainnews.com. Oficialii de la Departamentul american de Justitie (DOJ) si IRS nu au raspuns la solicitarea de informatii transmisa de Bloomberg, iar oficialii Binance au refuzat sa comenteze dincolo de declaratiile oficiale ale purttorului de cuvant.

Tratam obligatiile noastre legale cu maxima seriozitate si lucram cu autoritatile de reglementare si cu justitia intr-o maniera colaborativa. (...) Am muncit din greu sa construim un program solid de conformitate (n.org: compliance), care sa incorporeze atat principiile impotriva spalarii banilor cat si instrumentele utilizate in general de institutii financiare pentru a detecta si a adresa activitatile suspicioase”, a declarat Jessica Jung, purtator de cuvant al Binance.

Si in trecut, Binance s-a confruntat cu investigatii din partea oficialilor americani. In ianuarie, firma de analiza criminalistica blockchain, Chainalysis, a lansat un raport cu privire la infractiunile legate de criptomonede in 2020. Raportul mentiona ca platforma Binance a fost utilizata pentru activitati de spalare a banilor mai mult decat orice alte schimburi de cripto.

Blockchainnews.com noteaza ca Chainalysis functioneaza in colaborare cu alte agentii precum IRS si DOJ. Prin urmare, un astfel de raport ar fi putut determina alte agentii sa efectueze investigatii suplimentare. Cu toate acestea, la acel moment agentiile federale nu au pus Binance sub acuzare pentru actiuni ilegale. Acest lucru poate insemna ca investigatiile ar putea viza clientii de schimb Binance si nu firma insasi.

Autoritatile americane, pe urmele tranzactiilor cripto ale DarkSide, gruparea care a „paralizat” livrarea de combustibil in SUA

Investigatia vine pe fondul altui urias scandal din SUA despre care Lumea Banilor a scris anterior, si anume atacul cibernetic asupra gigantului petrolier Colonial Pipeline de vineri, 7 mai, care a declansat o criza energetica majora pe coasta de est a Statelor Unite. Reamintim ca DarkSide, un grup de hackeri din Europa de Est, a solicitat si a primit o rascumparare de 4 milioane de dolari in Bitcoin pentru a debloca baza de date a companiei si, in consecinta, conductele administrate de aceeasta si livrarea a 2,5 milioane de barili/ zi de combustibil.

Fondata in 2017, Binance este cea mai mare platforma de schimb de criptomonede din lume. Este inregistrata in Insulele Cayman si are un birou in Singapore, insa nu are un sediu corporate central. Compania este condusa de Changpeng Zhao, un executiv cunoscut in lumea de tehnologie care promoveaza constant piata criptomonedelor si care a reusit sa depaseasca celelalte exchange-uri din lume in ultimii patru ani.

Platforma de schimb Binance, populara in randul investitorilor romani in criptomonede

Binance este, totodata, si unul dintre cele mai populare exchange-uri printre investitorii din Romania, alaturi de, Coinbase, Bitstamp, KuCoin sau eToro.

Aproximativ 70% dintre utilizatorii Binance sunt clienti cu amanuntul, restul fiind investitori institutionali, a precizat Changpeng Zhao. El a declarat recent ca nu intentioneaza sa listeze la bursa compania si sa urmeze urmele Coinbase Global Inc., care a listat actiuni direct pe Nasdaq luna trecuta.

In martie 2021, Comisia americana de tranzactionare a marfurilor (CFTC) a pus Binance sub investigatie pentru a stabili daca cetatenii SUA tranzactionau produse derivate digitale pe bursa, incalcand reglementarile SUA.

În aprilie 2021, autoritatea de reglementare financiara a Germaniei, Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara (BaFin), a avertizat investitorii ca Binance ar fi putut incalca legile europene privind valorile mobiliare.

Pana in prezent, Binance nu a fost acuzata oficial de nicio actiune ilegala si aceste agentii guvernamentale nu au introdus nicio actiune de executare impotriva platformei.

De altfel, Binance nu este singura platforma de schimb cripto care s-a confruntat cu o investigatie. In decembrie 2017, IRS a cercetat mii de clienti Coinbase pentru nereusita raportarii tranzactiilor Bitcoin. In octombrie 2020, CFTC a investigat si a acuzat directorii BitMEX pentru esecul prevenirii activitatilor de spalare a banilor pe bursa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani